hirdetés

4 jel, amivel cicád azt akarja kifejezni, hogy hálás neked: így mondja saját nyelvén, hogy köszönöm

Ferenczi Deborah

2023. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a macskád hálás-e neked azért a rengeteg jóságért, szeretetért, amit te a mindennapokban adsz neki? Nos, egészen biztosan nagyon értékel téged, csak lehet éppen nem érted azt, ahogyan ő ezt ki akarja fejezni. Összegyűjtöttük azokat a metakommunikációs jeleket, melyek mind arra utalnak, hogy a macskád rendkívül hálás neked.

hirdetés

Természetesen az állatok megértése nem feltétlen egy könnyű feladat. Egyértelműen rá kell hangolódni arra, hogy meg tudjuk érteni kedvencünket. Sőt, sok kifejezési mód jelentését is meg kell tanulnunk ahhoz, hogy ténylegesen értsük azt, hogy az állat mégis mit akar nekünk üzenni. Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribb jelzéseket, gesztusokat, melyekkel a macska azt szeretné neked mondani, hogy köszöni mindazt, amit érte tettél az eddigiekben.

1. Dorombolás

A cicák gyakran dorombolnak, ha elégedettek és boldogok. Ha egy macska figyelmet vagy szeretetet kap a gazdájától, akkor nagyon gyakran dorombolva fejezi ki háláját, hiszen számára ez a szeretetének és az elégedettségének a manifesztálódása. A kiscicák már néhány nappal a születésük után megtanulnak dorombolni, hiszen ezáltal jelzik anyjuknak, hogy jól vannak, egészségesek. Valószínűsíthető, hogy ez a dorombolás felnőtt korban is inkább köthető egy szoros kapcsolathoz és az elégedettség vagy éppen a boldogság kifejezéséhez. Így amennyiben a macskád gyakran dorombol az öledben, akkor egészen biztosan szorosan kötődik hozzád és hálás neked.

2. Gazdi mellkasának dagasztása

A gyúrás vagy ismertebb nevén dagasztás, szintén olyan jellegű viselkedési forma, mely arról árulkodik, hogy a cica ragaszkodik az emberhez. Ilyenkor az állat a mellső lábait ráhelyezi gazdájának valamely testrészére, és a két mancsát felváltva előre majd hátra tolva végez gyúró mozdulatokat. Ez a viselkedési mechanizmus szintén elégedettségre, ragaszkodásra, hálára utal. Ennek az oka az előzőhöz hasonlóan a kölyökkori viselkedésekből vezethető le, ugyanis a kiscicák az anyamacska hasát nyomkodják a mancsukkal szoptatás közben, hogy annak serkenjen a tejtermelődése. Ez pozitív élményt nyújt a cicának, mely felnőtt korára a szeretet kifejezésébe fordul át.

3. Gazdihoz való dörgölőzés

A dörgölőzés szintén annak a jele, hogy a macskád bizony hálás neked, és nagyon ragaszkodik hozzád. A cicák testén számos illatmirigy található, melyeket ilyenkor odadörgölnek gazdájukhoz, ezzel rajtuk hagyva az illatukat. Tulajdonképpen ezzel a módszerrel jelölik meg az embert. Ezzel egyfajta tulajdonjogot is kifejeznek, ami pedig valahol annak beismerése, hogy sokat köszönhetnek a gazdájuknak.

4. A gazdi követése

Végezetül az egyik legegyértelműbb megmutatkozása annak, hogy a cicád mennyire odavan érted, egyértelműen az, hogy követ téged szinte mindenhová. Ez a cicáknál egyébként azért is nagyon nagy szó, mert természetükből adódóan független lények, és nem igazán igénylik a szociális interakciókat. Azonban, ha nagyon szeret kedvenced, akkor előszeretettel követ téged szinte mindenhová. Tehát, ha a cicusod sokszor van a nyomodban, az azt jelenti, hogy nagyon szeret téged és hálás jelenlétedért.

dorombolás dorombolás hatása követ a macska macska szeretetnyelv ragaszkodás ragaszkodik a macska szeret a macska szeretet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink