hirdetés

A macskád tényleg tudja, hogy hozzá beszélsz, csak nem érdekli? Egy új tanulmány boncolgatja a kérdést

Hangai Lilla

2023. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

Többé nem árulnak zsákbamacskát! Egy új kutatás szerint a cicák tisztában vannak vele, hogy mikor beszélünk hozzájuk, csak nem minden esetben érdekli őket. Elnézést a sarkos megfogalmazásért, ez így még magyarázatra szolgál. De az tény, hogy akkor értékelik a hozzájuk intézett szavakat, ha közvetlenül szólítjuk meg őket.

hirdetés

Hogy pontosan mit állapított meg a tanulmány, azt azonnal kifejtjük. Ne szalaszd el az esélyt, hogy jobban megismerd ezeket a titokzatos lényeket!

Szeretik ők szabályozni a róluk kialakult képet

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a macskák a közömbösség mesterei, de az új kutatások lassanként lerántják róluk azt a bizonyos leplet. Úgy tűnik, hogy valójában teljesen tudatában vannak, amikor a gazdi vagy valaki megszólítja őket. Ami lenyűgöző számunkra ebben az egész helyzetben az az, hogy reagálnak-e, az aktuális, személyes döntésüket tükrözi.

„A macskák – akiket nem is olyan régen még független és hálátlan lényeknek tartottak – valójában remekül képesek kötődésen alapuló kapcsolatokat létrehozni az emberekkel” – írják a tanulmány szerzői. A közelmúltban végzett kutatások rávilágítottak arra is, hogy a cicák általában jobban értékelik a gazdájukkal töltött időt, mint az ételt. Sőt, már azt is tudjuk, hogy hiányzunk nekik, ha hosszabb időre elmegyünk.

Ezekre az eredményekre építve az új tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a macskák megváltoztatják viselkedésüket, ha hallják a gazdájuk hangját; ám akkor nem, amikor egy idegen és a gazdájuk hangját hallják, ahogy beszélgetnek.

Sokkal fontosabb hogyan mondjuk, mint az, hogy mit

A kutatás elvégzéséhez 16 házimacskát toboroztak, akik mindegyike francia állatorvostanhallgatók tulajdonában van. A macskáknak lejátszottak egy felvételt, amelyen gazdájuk a nevüket mondta ki. A többségük fokozott elkötelezettséget mutatott azáltal, hogy füleiket a hangszórók felé fordították, megmozdultak, vagy kitágult a pupillájuk. Ezzel szemben általában csökkentették viselkedésük intenzitását, amikor egy idegent hallottak, ahogy az kimondta a nevüket.

A kutatók ezután lejátszották nekik azokat a felvételeket, amelyeken az állatok tulajdonosai azt kérdezték, hogy „Akarsz játszani?”, és hogy „Éhes vagy?”. Először olyan hangnemben, amelyet általában a macskájuk megszólításakor használnak, majd olyan hangnemben, amelyet akkor használnak, amikor más emberekkel beszélnek.

A cicusok csak akkor reagáltak, amikor a gazdik azt a tónust használták, amit általában, ha hozzájuk beszélnek. Ez pedig elképesztő, de azt jelzi, hogy tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mikor beszélünk hozzájuk, és mikor valaki máshoz.

Nyávogással igyekeznek közelebb férkőzni a szívünkhöz

A macskákkal ellentétben, az elvégzett tesztek szerint a kutyák akkor is reagálnak a hozzájuk irányított beszédre, ha az egy idegen szájából hangzik el. Ez arra enged következtetni, hogy a cicák vonakodnak az idegenekkel való érintkezéstől. De az is lehet, hogy egyszerűn nem rendelkeznek tapasztalatokkal a gazdájukon kívül más emberekkel.

„Eredményeink rávilágítanak a személyes, szemtől szembeni kapcsolat fontosságára a benti macskák esetében. Úgy tűnik, nem általánosítják az egy bizonyos emberrel folytatott kommunikációt az összes emberi beszélgetőpartnerre” – fejtegették a kutatók. A terveik közé tartozik, hogy a jövőbeni tanulmányok során mindenképpen foglalkozzanak azzal, hogy a kinti macskák, akik esetleg több interakciót folytatnak ismeretlen emberekkel, képesek-e, akarnak-e jobban ráhangolódni különböző idegenek hangjára.

Érdekes módon már tudjuk azt is, hogy a kedvtelésből tartott macskák gyakran módosítják saját hangjukat, amikor megszólítják gazdáikat. Hajlamosak magasabb hangon nyávogni, mint kint élő társaik. Ez azért van, mert valószínűleg úgy gondolják, a magasabb tónus nagyobb hatást gyakorol a szívünkre és együttérzőbb reakciókat vált ki belőlünk. Milyen huncutok!

idegenek és a macska kommunikáció kutatás macska gazdi összhang macska gazdi páros macska hallgat a nevére macska tudja ha hozzá beszélnek nyávogás tanulmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink