hirdetés

Miért gondolja mindenki, hogy a macskák nem okosak? Verhetetlen a rövid távú memóriájuk és az érzelmi intelligenciájuk is kimagasló

Hangai Lilla, 2022. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

Talán elsőre szélsőségesnek tűnhet, de van egy elméletünk azzal kapcsolatban, hogy miért gondolják a macskákról, hogy nem okosak. Szerintünk ez a gondolat egyszerűen abban gyökerezik, hogy a kevésbé engedelmes, önálló egyedeket vagy egyéneket könnyen megbélyegzik az alacsony intelligenciahányados terhével. Bár az ellenérzést valami olyasmi váltja ki, amit nem értünk, a rá adott reakción tudunk változtatni.

hirdetés

This post is also available in: English

Főleg azért, mert a macskákon is egyre több kutatást végeznek, ami feltárja végre előttünk észjárásuk és agyuk lenyűgöző világát. Lássuk hát, mennyire is okosak pontosan ezek a doromboló, bajszos bajkeverők!

Kicsi, de összetett agy

Jogosan mondanák, ha tudnának beszélni, hogy: a jóból kicsit adnak. A macska agya testtömegének mindössze 0,9%-át teszi ki, szemben a kutyák 1,2%-ával és az emberek 2%-ával. Ám az agyuk szerkezetileg összetett; majdnem annyira, mint a miénk.

Az egyik gyakran idézett tanulmány Suzana Herculano-Houzel neurológusé, amely a macska agyában lévő neuronok számát vizsgálta. A kutatás becslése szerint kedvenceink agykérgében nagyjából 250 millió neuron található, ami kimagaslóan okossá teszi őket.

Összehasonlításképpen az emberi agyban 16 milliárd neuron található, míg a kutyáknak 400-600 millió neuronja van. De ez nem jelenti azt, hogy a macskák nem okosabbak az ebeknél. Mutatjuk is, hogy miben remekelnek!

A memória és az empátia tesz őket verhetetlenné

Egy viselkedési kísérlet kimutatta, hogy a macskák 16 órán keresztül képesek emlékezni arra, hogy hol rejtettek el egy tál ételt. A kutyák általában 5 perc után valami másért lelkesedtek ugyanannyira. Valószínűleg ezért látjuk őket kitartóbbnak, és adott esetben sértődöttnek, illetve haragosnak is.

Az egyik dolog, ami megkülönbözteti az embereket a legtöbb állattól, az a képességünk, hogy nonverbális jelzések alapján is képesek vagyunk kitalálni, mit gondolnak és éreznek mások.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskák is képesek reagálni az emberek jelzéseire, például a mutogatásra. A macskaszakértők szerint szőrös barátaink ezt a készségüket az életkor előrehaladtával folyamatosan csiszolgatják, ezért az idősebb macskák jól tudják, mikor kell összebújni, és mikor kifizetődőbb, ha inkább békén hagynak minket.

A kutyákkal ellentétben nem a társadalmi és a gazditól érkező elismerés motiválja őket, és az is elmondható, hogy könnyebben válnak frusztrálttá, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a magas intelligencia általában összefüggésben van az érzékenységgel.

A kínzó kérdés továbbra is fennáll: akkor most a kutyák vagy a macskák okosabbak?

Egy 2009-es tanulmány szerint a macskák nem olyan jók a dolgok mennyiségének megszámlálásában vagy azonosításában, mint a kutyák vagy a halak. Egy másik tanulmányban azonban kiderült, hogy a cicák képesek megoldani rejtvényeket, de a kutyákkal ellentétben, akik segítséget kérnek a gazdáiktól, ők addig próbálkoznak, amíg meg nem oldják a feladatot önállóan.

Sok kutyabarát úgy gondolja, hogy az ebek azon képessége, hogy segítsen az embereknek különböző feladatokban, okosabbá teszi őket a macskáknál. Bár nincsenek vakvezető vagy rendőrmacskák, voltak postai kézbesítő cicák! A 19. század végén a Belga Társaság a Házimacska Felemelkedéséért rövid ideig cicákat használt arra, hogy üzeneteket küldjenek egyik településről a másikra.

A kísérlet során 37 macskát alkalmaztak, és az üzeneteket vízálló zacskókba helyezték, majd a nyakukba erősítették. A leggyorsabb cica kevesebb mint 5 óra alatt ért célba, a többi pedig minden esetben 24 órán belül. A szolgáltatás megszűnt, mivel a galambok gyorsabbak voltak, de lefogadjuk, hogy közel sem olyan aranyosak!

Ha számba vesszük ezeket a különleges képességeket, ezt az egyedi attitűdöt és a fantasztikus küllemet, talán nem is annyira fontos, mennyire okosak, vagy okosabbak-e, mint a kutyák. Ahogy mi emberek, ők is másban kiemelkedőek; élvezzük ki egyszerűen, hogy minket választottak társuknak, és csodáljuk őket, amikor csak van néhány szabad percünk.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon