hirdetés

Így tedd macskabiztossá az otthonodat: mindent gondosan zárj el

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben újdonsült állattulajdonos vagy, biztosan benned is felmerült, hogy miként tudnád maximálisan biztonságossá tenni az otthonodat, hiszen számos veszély fenyegetheti a macskádat a lakásban. Ennek okán hoztunk néhány tippet, aminek a segítségével kisállat-biztossá teheted otthonodat.

hirdetés

Az ételektől, gyógyszerektől, tisztítószerektől kezdve a mérgező szobanövényekig számos veszély leselkedhet kedvencedre az otthonodban. Elképzelhető, hogy nem is tudod, bizonyos dolgok mekkora kockázatot jelentenek macskádra nézve. Így összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amikre érdemes odafigyelned abban az esetben, ha cicád van.

Így lesz macskabiztos a konyhád

Az első és legfontosabb szempont, hogy a tisztítószereket, vegyszereket és mosószereket tartsd a magasabban lévő polcokon vagy gyerekzárral ellátott szekrényekben, annak érdekében, hogy a cicád semmiképpen se juthasson hozzájuk. Soha se hagyj nehéz edényeket és éles tárgyakat a konyhapulton, hiszen könnyedén ráeshetnek, vagy egyéb baleseteket okozhatnak. Fontos, hogy minden élelmiszert gondosan zárj el, hiszen lehet, hogy ami számodra tápláló, az a macskád számára káros. A szemeteseket mindig tartsd lezárva, ugyanis a kukázás során könnyedén hozzájuthat mérgező dolgokhoz.

Biztonságos nappali és hálószoba

Fontos arról gondoskodnod, hogy minél kevesebb kábel és vezeték maradjon szabadon. Ezek vonzó célpontot jelenthetnek a macskáknak, mivel bármilyen háztartási tárgyat képesek játékként használni. Ez pedig könnyen okozhat áramütést vagy egyéb balesetet. Mindig pakold el a gyerekek játékait és az egyéb apró tárgyakat, hiszen nagyon könnyen lenyelheti ezeket cicád. A mérgező növények szintén nagy veszélyforrást jelentenek a lakásban, ezért tedd magasabbra a szobanövényeket és virágokat, ugyanis mérgezőek lehetnek a háziállatok számára. Továbbá mindig csukd be a mosógép és a szárítógép ajtaját, mivel könnyedén bemászhat a cica, ahonnan pedig a maradék tisztítószert kinyalogathatja. Amikor pedig elmész otthonról, ügyelj arra, hogy minden veszélyt jelentő dolgot zárj el alaposan.

Fürdőszoba

Tartsd lezárva a vécé fedelét, hogy a macskád semmiképpen se tudjon beleinni, vagy esetleg valamiképpen beleesni. Az erre a területre vonatkozó tisztítószereket, gyógyszereket és kozmetikumokat pedig rakd el olyan fiókba vagy szekrénybe, amit nem lehet könnyen kinyitni. Végül, de nem utolsósorban pakold el a hajcsatokat és a hajgumikat is, mivel ha a macskád lenyeli ezeket, könnyedén megakadhat a torkán. Amennyiben ezekre megpróbálsz odafigyelni, akkor jelentősen csökkentheted a balesetek kockázatát.

ápolás biztonságos otthon élet macskabarát otthon mérgező gyógyszerek mérgező vegyszerek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink