hirdetés

Tudtad, hogy a sziámi macska színváltós? Így néz ki és ez az oka

Hangai Lilla

2023. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Egy genetikai mutáció, az úgynevezett himalája gén felelős a sziámik egyedi színű és mintázatú bundájáért. A rajzolat igen érzékeny a hőmérsékletre, és sajnos különböző betegségek megjelenésére is hajlamosítja a fajtát.

hirdetés

A sziámi macska mintája számos megdöbbentő titkot rejt!

Hő hatására alakul ki a sziámi macska mintája

A himalája gént nem is olyan régen, 2005-ben fedezték fel. A gén recesszív, vagyis domináns formában, mind a két szülőtől származtatva öröklődik. Az anyaméhben kicsit magasabb, mint 38 ˚C fokon fejlődnek ki a kölykök. A sziámi cicák teljesen világos bundával érkeznek meg a világba, majd idővel a farkuk, a füleik, a pofájuk és a végtagjaik sötétebb színt öltenek. Tulajdonképpen azok a testrészek, amelyek a leghidegebbek. Ugyanis a vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsonyabb hőmérséklet hatására a himalája gén aktiválja a sejtekben található melanint, vagyis a pigmentet. (Ez bennünk, emberekben is fellelhető.)

Körülbelül kéthetes korukban sötét árnyalatok kezdenek terjedni a fent is említett területeken, egy hónapos korukra pedig kialakul a végső színük. Ez a fajtastandard szerint lehet klasszikus fóka, krém, csokoládé, lila, de akár kék is. A cicák bundáján nagyobb korban is megfigyelhető, hogy ha nedvességgel vagy hideggel érintkeznek a világosabb színek, sötétebb árnyalatot vesznek fel. Ha a macska megsérül, a sérülés helyén is sötétebb szőr nő vissza.

Színváltós buda

A himalájai mutáció természetesen fordul elő a dél-ázsiai házimacskákban. Amikor az emberek szelektíven kezdték tenyészteni a macskákat ezzel a mintázattal, a gént átadták különböző fajtáknak, például a sziáminak, a burmának, a ragdollnak és a burmai szent templommacskának. A mixek is hordozhatják a genetikai mutációt” – osztotta meg a National Geographic-kal Leslie Lyons, a Missouri Egyetem macskagenetikusa, aki először azonosította a mutációt sziámi macskákban.

Ezeknek a macskáknak az élénk kék szeme is a himalája génnek köszönhető. A gén az írisz pigmentjét is befolyásolja, nem csak a szőr színét. A mutáció hatással van továbbá az öregedés folyamatára is; ezeknek a cicáknak a szőre sötétebbé válik az idő előrehaladtával, de ahogy arra már az előbb is kitértünk, sérülések hatására is mélyebb árnyalatot ölthet a bunda.

Sőt, akár változhat is műtétek után a szőr színe, újra és újra! Ha egy beavatkozás miatt leborotválnak egy területet, ott sötétebb szőr nőhet vissza, mert az hidegebb; majd később ismét kivilágosodhat. Az 1920-as években egy Moszkvában élő sziámi macskára a borotvált terüket nagysága miatt kabátot adtak. A szőr pedig, ami ott visszanőtt, teljesen fehér lett, ugyanis azt melegebben tartották. A szálak később újra besötétedtek az esetében is.

Kancsal sziámi macska.

Ilyen egészségügyi problémák lehetnek összefüggésben a génnel

Más fajok is rendelkeznek a himalája génnel, például a himalája nyulak, de a házi patkányoknál, a mongol futóegereknél vagy az amerikai nyérceknél is megjelenhet. Sőt, 2021-ben egy olyan tacskóról is beszámoltak, aki hordozta a gént, ám ez kutyáknál borzasztóan ritka.

Noha ezekben a háziállatokban nincs átfogó előnye vagy hátránya a mutációnak, Leslie Lyons szerint járhat együtt egészségügyi aggályokkal a macskák esetében. A sziámi macskák gyakran szenvednek kancsalságtól, ami a látás mellett a mélységérzékelést is veszélyezteti. De akár érintheti az állatot a szemtekerezgés nevű betegség is, amely a szem ismétlődő, önkéntelen mozgását jelenti. A látásproblémák mellett ez okozhat egyensúlyproblémákat. Emiatt Leslie Lyons felhívja arra a figyelmet, amit ha rendszeres olvasónk vagy, már magadtól tudsz: mindenképpen megbízható tenyésztőtől vásárolj cicát, aki felelősségteljesen kiszűri ezeket a betegségeket is!

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, itt írtunk arról, hogy a különböző mintázatok a macskák esetében hogyan alakulnak ki. Ígérjük, nem nehéz olvasmány!

genetika genetikai mutáció macska mintázat sziámi sziámi macska sziámi macska mintázata szőrmintázat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink