hirdetés

Súlyos következménnyel járhat, ha túl korán nyílik ki a kiscicák szeme

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 6 - Képek: Getty Images Hungary

A jelenség szerencsére nem gyakori, de nem árt tisztában lenni a veszélyekkel.

hirdetés

Nincs is annál aranyosabb, mint amikor egy apró cica szemei elkezdenek kinyílni; a kölykök igéző kék tekintetének nem lehet ellenállni. Cikkükben segítséget nyújtunk arra az esetre, ha esetleg ilyen apró cicát mentettél. Mutatjuk, milyen veszélyei lehetnek, és mit tehetsz az ellen, hogy ne nyíljon ki túl korán a szeme.

Egészséges esetben a picik szeme 8-12 napos korukban nyílik ki

Mikor nyílik ki a kiscicák szeme?

A macskák vakon születnek, a szemeik az első két hétben, 8 és 12 napos koruk között nyílnak ki. A kölykök szemei sötétkékek, ám ez a szín a legtöbb bársonytalpú esetében megváltozik az idő előrehaladtával. A tiszta fehér vagy világos színű bundával rendelkező cicák esetében gyakori, hogy megtartják a kék szemet, ahogy azon fajták esetében is így történik, ahol standard szerint elvárt a szín. Ilyen például a sziámi vagy a tonkinéz macska.

Miért probléma, ha túl korán nyílik ki a kiscicák szeme?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a kérdés is abszurd, hiszen a kicsi fejlődését a természet intézi, így biztosan nem történik baj. Ám ahogy nálunk, embereknél is közbejöhetnek nem várt gondok egy csecsemő fejlődése során, úgy ez kedvenceinknél is megeshet. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a picik szeme akár már három naposan elkezd kinyílni. Ez azonban komoly egészségügyi kockázattal jár. Az újszülöttek szeme ugyanis rendkívül érzékeny a fényre, és szembetegségek kialakulására is hajlamosak. Egy néhány naposan pislogó cica így akár látáskárosodást is szenvedhet.

A picik kék szemmel születnek, de legtöbbjüké az idő múlásával színt vált

Ha a kicsi 8-12 napos kora előtt kinyitja a szemét, feltétlenül konzultálj az állatorvossal, a cicát pedig tartsd egy sötét, tiszta helyiségben. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy soha, semmilyen körülmények között ne húzd szét a cica szemhéjait! A saját tempójában kell, hogy kinyíljon a szeme, máskülönben olyan egészségügyi problémái lehetnek, mint:

  • duzzanat és gyulladás;
  • gennyedzés, váladékozás;
  • a szemhéjak összeragadása;
  • hámlás és bőrszárazság a szem körül.

A kiscica szemeinek egészséges fejlődése, teendő fertőzés esetén

A picik szemeinek fejlődése a kinyílással még nem ér véget. Még egy nyitott szemű csöppséget is élete első két hetében lényegében vaknak tekintenek. Ilyenkor a szemei még kissé üvegesek, de ahogy az azokat körülvevő védőfolyadék átlátszóvá válik, a kiscica látása is élesebb lesz.

Fontos megjegyezni, hogy még ha a kiscica szeme a normális ütemben is nyílt ki, sajnos kialakulhat fertőzés. Ha a fentiekben leírt tüneteket tapasztalod, azonnal vidd állatorvoshoz, aki nagy valószínűséggel antibiotikumos szemcseppet ír majd fel. A fertőzés terjedése, illetve a visszafertőződés elkerülése érdekében rendszeresen cseréld a cica takaróját, és egy meleg vizes vattakoronggal törölgesd le a szemek körüli száradt váladékot.

Ezenkívül figyelemmel kell kísérned a háztartásban élő többi macskát is, mivel ezek a betegségek rendkívül fertőzőek lehetnek. Ennek ellenére a kölyköt nem szabad elszeparálni az anyjától és alomtársaitól! (Hacsak az állatorvos másként nem javasolja.) A túl korai leválasztás ugyanis tovább károsítja az állat egészségét.

Az anyjuktól idejekorán elválasztott kicsikre leselkedő veszélyekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

kiscica korai elválasztás szem szem kinyílása szembetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink