hirdetés

Kiméra macska: ilyen elképesztő mintázatot biztosan nem láttál még!

Hangai Lilla

2023. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Narnia egy brit rövidszőrű macska, akinek egy különös genetikai mutáció következtében két különböző színű az arca – kék és fekete –, amelyek egy éles határvonalban válnak el egymástól. A nyakában pedig egy apró lakat is díszeleg, még szebbé és különlegesebbé téve az összhatást (lakatnak nevezik azt a fehér kis szőrcsomót, ami a fej alatt, a nyakon helyezkedik el.)

hirdetés

A következőkben bemutatjuk Narnia történetét és megismertetünk a kiméra macskák titkaival is.

Mik azok a kiméra macskák?

Az olyan élőlények a kimérák, akik több ivarsejtből jöttek létre. Attól függően, hogy a megtermékenyítés pillanatában vagy az egyedfejlődés során lépett fel a mutáció, két csoportra bontják őket. Kiméráról akkor beszélhetünk, ha kettő vagy több genetikai készlet van jelen, ami többes apaság miatt is létrejöhet. (Ezt csak még érdekesebbé teszi, hogy a macskáknál igen gyakori a szuperfekundáció, vagyis hogy az egy alomba tartozó kölyköknek az apja más.)

Hogy érthetőbb legyen, amit az előbb többé-kevésbé szakkifejezésekkel körülírtunk, leegyszerűsítjük picit. A kimérákat tulajdonképpen nagyon szabadon értelmezve hívhatjuk egy testben élő „egypetéjű ikerpárnak” is, ugyanis akkor jönnek létre, amikor az anyaméhben két embrió összeolvad. Így tulajdonképpen a saját DNS-ük mellett jelen lesz egy másik DNS is. Érdekes módon embereknél is dokumentáltak már kiméraságot.

Narnia története

Narnia 2017-ben született és egy brit rövidszőrű; gazdija azonnal beleszeretett, amikor a tenyészetben meglátta. A cica a British Celestia projekt keretében született, aminek célja az volt, hogy kék szemű brit rövidszőrűeket hozzanak létre. Narnia apukája egy vörös cirmos házi macska volt, anyukája pedig egy brit rövidszőrű.

A gazdi szerint Narnia egy nagyon barátságos és kedves cicus, akitől mindenki azonnal ellágyul, és nem csak a külseje miatt. Új helyen azonban rendkívül szégyenlős, nagyon sok időre van szüksége ahhoz, hogy feloldódjon. Rendkívül kedveli a macskamentát és a kedvenc csemegéje a krumplipüré. (Igen, alkalmanként adható a cicának, de csakis zsiradék, só, fűszerek és egyéb adalékok nélkül.) A fess kandúr nagyon szeret kedvesével, Bellával is időt tölteni, aki szintén brit rövidszőrű, de arany és ezüst színű bundával.

Narnia és Bella: 

Narnia és Bella csemetéi: 

Bella és Narnia már 10-nél is több kölyöknek a büszke szülei. Közülük kettő, amelyek ugyanabban az alomban születtek, örökölték apukájuk gyönyörű színeit. Az egyikőjük fekete, kis fehér lakattal a nyakában, a másik szépség kék. És épp olyan helyesek, mint a papa; még akkor is, ha nem büszkélkedhetnek egyedi mintázattal. Ez ugyanis nem is lenne lehetséges, hiszen a kimérák mintázata nem örökölhető.

brit rövidszőrű genetika genetikai mutáció szőrmintázat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!