hirdetés

Ezekre készülj, ha macskát fogadsz az otthonodba

Szénási Szimonetta

2024. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

A rengeteg kóbor macskát látva nem meglepő, ha valaki úgy határoz, az otthonába fogad egyet. Ha így döntesz, vannak olyan feladatok, amikre készülnöd kell.

hirdetés

Az ASPCA állatvédelmi szervezet szerint az Egyesült Államokban több tízmillió elvadult és kóbor macskát tartanak számon. Hazánkban is nagyszámú a gazdátlan egyedek száma, akik gyakran kolóniákban élnek, és nagymértékben függnek az emberek gondoskodásától. Nem ritka, hogy valaki úgy dönt, kiemel egy szívének kedves jószágot az utcamacskák közül, vagy épp a cica dönt úgy, hogy odaszegődik az egyik portához. Akit végül befogadnak. Ám ha úgy határozol, hogy megteszed ezt a nemes gesztust, készülnöd kell az ezzel járó teendőkre is – amelyek némiképp speciálisak a helyzetből adódóan.

Megértjük, ha megesik a szíved egy bájos kóborkán!

A bizalmába fogadott

Tudnod kell, hogy ha egy kóbor macska elkezd közeledni feléd, egyre bátrabban reagál a hívásodra, vagy újból és újból megjelenik az ajtódnál, az a bizalom jele – magyarázza Megan Phillips, az ASPCA munkatársa, aki saját vállalkozásával az örökbefogadó gazdáknak nyújt segítséget, legyen szó bármilyen állatról.

A közeledés alapja pedig a legnagyobb valószínűséggel az, hogy eteted. De megesik, hogy a kedveskedés és a simogatás (már ha engedi a macska) is elmélyíti a kapcsolatot. Ez már jó alap a későbbi gazda-kedvenc felálláshoz.

Azonban tudnod kell, hogy egy utcán élő macska a bizalmas viszony ellenére sem feltétlenül akarja, hogy befogadd az otthonodba. Főleg, ha előtte sosem élt lakásban, így teljesen ismeretlen, egyszersmind érthetetlen, így félelmetes számára a helyzet.

Az viszont tény, hogy nagyobb biztonságban lesz, és minden bizonnyal tovább is fog élni házi kedvenc státuszban.

Egy utcáról mentett macska gondozása igényel némi extra felkészülést

Ha nincs meg a bizalom

Abban az esetben, ha a kiszemelt vagy segítségre szoruló macska távolságtartó, szintén élelemmel és sok türelemmel lehet elnyerni a bizalmát. De figyelmeztetünk, hogy ez tényleg időbe telik majd; a túl gyors közeledés végleg elriaszthatja az állatot.

Az ételt mindig egyre közelebb és közelebb tedd az ajtódhoz, és te is maradj egyre mérhetőbb távolságban, így szoktatva a cicát a jelenlétedhez. Azonban arra ügyelj, hogy az állat ne érezze magát sarokba szorítva. Mindig legyen lehetősége kilépni a helyzetből, ha az már nem komfortos a számára. Ezzel is azt erősíted benne, hogy tiszteletben tartod az akaratát.

Mikrochip

Arra feltétlenül gondolnod kell, pláne, ha közvetlen és jól táplált egy jószág, hogy nem kóbor, hanem kinti vagy kijárós macskával van dolgod, aki csak potyázik, de valahol várják haza. Mint Elise Gouge macskaviselkedési tanácsadó rámutat, egyes élelmes cicusoknak több pótszülőjük is van.

Nagy csalódás érhet, ha kiszemelted emiatt mégsem lehet a tied. Így azt javasoljuk, először is ellenőrizd, van-e chip a cicában. Bár hazánkban nem kötelező a macskák transzponderrel való megjelölése, szerencsére egyre többen élnek a lehetőséggel. Ami megkönnyíti az állatok azonosítását.

Ha nincs mikrochip, de a körülmények miatt gyanús, hogy gazdás a macska, Mikel Delgado macskaviselkedési tanácsadó azt javasolja, oszd meg a cica fotóját a közösségi médiában.

Időbe telhet a bizalom elnyerése

Kivizsgálás

Miután sikerült összebarátkoznotok kiszemelteddel, jöhet a háziasítás következő, nagyon fontos állomása: az alapos állatorvosi kivizsgálás. Ennek technikai része a macska befogása; ehhez szerezz be hordozót, valamint a biztonság kedvéért húzz kesztyű, és legyen nálad egy pléd is. Ha nagyon tiltakozna az állat, ezzel könnyebben megfoghatod. Megpróbálhatod étellel is a boxba csalni.

A teljeskörű kivizsgálás mellett erősen ajánlott elvégeztetni valamennyi szűrővizsgálatot, köztük a FeLv és a FIV, valamint a szívférgesség szűrését. Ezek eredményétől függően kaphat a macska védőoltást, illetve ha szükséges, kezdődhet meg a kezelés. Féreghajtót és veszettség elleni oltást is kérj a cicának, és ha ivaros, akkor az ivartalanítás időpontjáról is egyeztessetek a doktorral. A külső élősködők irtása, jobb esetben a fertőződés megelőzése is elengedhetetlen.

A szakember a cica fizikai állapotából (például a fogazatából) következtetni tud arra, mennyi idős lehet, ehhez érten pedig a táplálásáról és a gondozási igényekről is tudtok beszélni.

 

Az étel jó alap az ismerkedéshez

 

A benti életmód

Mielőtt a cica az otthonodba költözne, már előre gondoskodj néhány biztonsági intézkedésről. Az ablakokra feltétlenül szereltess macskahálót, már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy a korlátlan szabadsághoz szokott állat kezdetben szökni fog. Emiatt az ajtónyitásnál is fokozottan kell figyelned.

Ha teheted, alakíts ki macskakifutót, ami a szabadság érzését biztosítja kedvencednek. Kaparófát (vagy többet) is érdemes beszerezned, hiszen nemcsak remek szórakozást, de menedéket is biztosít a macskának.

A kaparófa nemcsak játék, de búvóhely is a cicának

Amikor nem sikerül

Előfordulhat, hogy minden igyekezeted és odaadásod ellenére nem sikerül magadhoz szelidítened a kiszemelt kóbor macskát; ha olyan régóta él már odakint, pláne, ha az utcán is született, nem biztos, hogy alkalmas lesz a négy fal közötti életre.

A szakemberek attól óva intenek, hogy egy szemmel láthatóan vad, védekező állatot erőszakkal akarj befogni! Nagy a sérülésveszély, és szinte biztos, hogy soha nem fog házi kedvenccé válni.

Ha befogadni nem is, gondoskodni még mindig tudsz a kóbor macskákról

Helyette rendezkedj be arra, hogy kint gondozod a cicát. Rendszeresen tegyél ki neki élelmet és friss vizet, illetve biztosíts számára egy nyugodt zugot, ami megvédi az időjárás viszontagságaitól. Ha megengedi, cseppenthetsz rá élősködőktől védő spot-on készítményt is, illetve az ételébe keverhetsz porrá tört féreghajtó tablettát, amit a készítményen megadott javaslat szerint időről időre ismételj is (ez általában 1-3 hónap szokott lenni.) Saját tapasztalat, hogy a kóborok kevésbé válogatósak ezen a téren, és nem zavarja őket a gyógyszer íze.

Ha pedig minden áron szeretnél magadnak benti cicát is, keresd fel valamelyik helyi állatmentő szervezetet. Náluk garantáltan találsz örökbefogadható kedvencet. Őket érdemes akkor is értesítened, ha egy kóbor macskát betegnek, sérültnek látsz, Nekik megvannak az eszközeik a vadócabb példányok befogására is, valamint kapcsolatban állnak állatorvosokkal. A költségekbe pedig támogatóként be tudsz szállni, ha lehetőségeid engedik.

A cikkben említett macskakifutóra ebben a cikkben mutatunk példákat, ide kattintva pedig egy olcsón és könnyen kivitelezhető macskaházra mutatunk ötletet.

állatorvosi vizit benti macska élősködők FeLV FIV kaparófa kinti macska kóbor macska kolónia macskaháló macskaház macskakifutó mikrochip paraziták szívférgesség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!