Téged is boldogabbá tesznek a macskás videók? Tudósok rájöttek, hogy miért lehetséges ez

Ferenczi Deborah, 2022. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

Te is gyakran kapod magad azon, hogy hosszú percek, esetleg órák óta nézel különböző macskás videókat? Nos, nem meglepő, hogy ennyire szereted ezeket a cuki állatokat, hiszen már tudományosan bizonyított ténynek bizonyul, hogy ezen videók növelik az energiaszintet, illetve boldogsághormonokat is termelnek az agyban. Sőt, egy tanulmány még azt is bebizonyította, hogy egyfajta digitális környezetben levő állatterápiaként, illetve stresszoldásként is használható ezen képkockák nézegetése.

Jessica Gall Myricket, az Indiana Egyetem Médiaiskolájának adjunktusát rendkívül érdekelte a macskás videók azon aspektusa, hogy miként képesek oly magas nézettségre, illetve népszerűségre szert tenni az interneten. Nem meglepő, hogy napjainkban jelentős szinten uralják a közösségi média különböző területeit ezen típusú videók, melyek valami elképesztő nézettséget generálnak. Így úgy vélte, hogy érdemes ezen téma arra, hogy tüzetesebben utánajárjon eme kérdéskörnek.

Milyen hatással vannak ránk a macskás videók?

A tanulmány célja az volt, hogy meghatározza azt, hogy milyen hatással vannak ránk az olyan állatos videók, melyek kiugró népszerűségnek örvendenek. Így elsősorban azokat az embereket vizsgálta, akik előszeretettel néztek ilyen jellegű képanyagokat. A vizsgálatban résztvevők érzelmi állapotára is kíváncsi volt, hiszen a kutatása célja az volt, hogy valamilyen jellegű különbséget véljen felfedezni azon emberek között, akik rendszeresen szórakoztatják magukat ilyen jellegű videóval, és azok között, akik ezt nem teszik. A kutató egy kérdőív segítségével gyűjtött adatokat Facebook felhasználókon keresztül. A teszt közel 7000 résztvevőt vonzott be, kiváltképpen annak köszönhetően, hogy több nagyon népszerű oldal is megosztotta a kérdőívet.

A 10 perces felmérésben arra kérték a résztvevőket, hogy nyilatkozzanak a múltbeli és a jelenlegi állattartási szokásaikról. Ez a feltárás szükséges volt ahhoz, hogy pontosan meg tudják határozni a célcsoportot, akik ilyen videókat rendszeresen fogyasztanak. Az eredmény kimutatta, hogy az emberek hangulata és közérzete egyaránt sokkal jobb volt akkor, mikor megtekintették azon felvételeket, melyeken különböző háziállatok szerepeltek.

Kik szeretik a legjobban a macskás videókat?

A tanulmány vezetője szerint ezen videók nézése tulajdonképpen felér egy állatterápiával, hiszen olyan sok pozitív érzelmet indít el bennünk, melyek páratlannak bizonyulnak más videókkal szemben. Továbbá a kutatás azt is kimutatta, hogy a macskatulajdonosok általában gyakrabban nézik az ilyen jellegű felvételeket. Illetve a félénk és visszahúzódó emberekre volt a legjellemzőbb az, hogy viszonylag hosszú időt töltöttek ezeknek a pörgetésével. Sőt, Myrick professzor arra a következtetésre jutott, hogy sokszor ezen videók inspirációt és új lendületet adnak a munka elvégzésében, valamint különböző nehéz feladatok elvégzésre ösztönöznek.

Összegzésképpen, amennyiben te is állandóan macskás videókat nézel, amikor csak időd engedi, akkor ne tekintsd ezt időpocsékolásnak, ugyanis a mentális jóllétedet szolgálja ez a cselekedet.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon