hirdetés

7 macskás mítosz és magyarázatuk: a tejivásra is kitérünk

Szénási Szimonetta

2024. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Számos tévhit kering doromboló kedvenceinkről, amelyek közül egyesek az állat egészségét is veszélyeztetik. Az alábbiakban megmagyarázzuk, melyikből mi igaz.

hirdetés

Az alábbi 7 macskás mítosz közül valószínűleg te is többet ismersz. Sőt, az is lehet, hogy magad is így vélekedtél eddig.

Ennek a csodás egyiptomi mau múltjának is utánanézünk

1. mítosz: A tej ideális táplálék a macskák számára

Bár maguk a cicák valóban szeretik a tej, illetve a tejtermékek ízét (főleg a zsírdús tejszínét), a bennük levő laktózzal már meggyűlik a bajuk. Ugyanis a felnőtt macskák szervezete nem képes lebontani azt, így a tejfogyasztás egyéni érzékenységtől függően hasi panaszokat, hányást, hasmenést idézhet elő.
Mivel kedvencednek szinte kizárólag húsfélékre van szüksége, a legjobb, ha jó minőségű macskaeledelt választasz, amivel tudod számára biztosítani a szükséges tápanyagokat. A döntéshez ebben a cikkünkben adunk segítséget.
Tej helyett válassz minőségi tápot kedvencednek!

2. mítosz: A macskákat nem lehet idomítani

Valójában a macskák ugyanolyan jól képezhetők, mint a kutyák, csak a motiváció milyensége különbözik a két kedvenc között. Míg egy eb pusztán az ember figyelméért és dicséretéért is szívesen tanul, a macskákat leginkább étellel lehet motiválni. Esetükben a tanítás menete is hosszabb, hiszen a figyelmük fenntartásához mindig kell valamilyen csábító dolog.

Az, hogy miért foglalkoznak kevesebbet a gazdák a macskákkal, praktikus okkal magyarázható: míg egy cica kiváló vadászként mindenféle tanítás nélkül elvégzi a ház körüli teendőt (azaz a rágcsálóirtást), addig egy kutya képességei leginkább képzés révén válnak kiaknázhatóvá.

Ennek ellenére cicád életét is megkönnyíted a tanítással. Egyrészt a vele töltött idő mindenképp erősíti a köztetek levő kapcsolatot, ami elengedhetetlen az állat mentális jóllétéhez. Másrészt ha megtanítod neki például a hordozó használatát, akkor az utazás sem lesz számára akkora stresszforrás.

Macskádat is számos trükkre megtaníthatod

3. mítosz: A kíváncsiság a macskák veszte

A mondás értelme, hogy a macska olyannyira kíváncsi állat, hogy a felfedezésért még az életét is kockáztatja. (Valószínűleg innen ered az is, hogy 9, esetenként 7 életük van.) A valóság azonban az, hogy a cicák esetében is egyénfüggő, mekkora bennük a kalandvágy. Az ivarzás ideje természetesen más kérdés, olyankor az ösztöneik vezérlik őket.

A bátorság a macska előnyére is válhat, például ha ő szerzi meg először a táplálékot. Ám a vesztét is okozhatja, hiszen nemcsak ragadozó, de prédaállat is. Így a megfontoltság is hasznára válik.

A Science Focus szerint a mondás első feljegyzése a 16. századból maradt fent, amikor is úgy hangzott: a gond megölte a macskát. Gond alatt az aggodalmat és a stresszt értve. Érdekes, hogy már akkor felfigyeltek erre a mai napig érvényes jelenségre. Kedvenceink ugyanis nagyon rosszul tűrik a stresszt, ami olyan fizikai panaszokban, mint hólyag- vagy bőrgyulladás, is megnyilvánulhat. Tehát kiemelten fontos, hogy stresszmentes környezetet biztosíts doromboló társad számára. Ehhez ebben a cikkünkben adunk praktikus tanácsokat.

A macskák igazi ellensége a stressz

4. mítosz: A macskák háziasított állatok

A különféle fajták képviselő kétségkívül háziasított macskák. Ám vessünk egy pillantást a kolóniákban élő cicákra! Ők azok, akiknek életmódja közelebb áll a vadállatokéhoz, így rájuk nem mondhatjuk, hogy domesztikált kis kedvencek volnának.
Az életük azonban nem egyszerű (finoman fogalmazva), és számos problémát okoznak, elég, ha a madárpopuláció oldaláról tekintünk rájuk. Hazánkban pedig az európai vadmacskákkal való keveredésük jelent kihívást. Emiatt is fontos a gazdátlan macskák ivartalanítása, továbbá az, hogy a házi kedvencek valóban a házban, illetve a portán belül éljenek.
A benti élet sokkal biztonságosabb kedvenced számára

5. mítosz: A macskák tudják, hogy mit gondolnak a gazdáik

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy az emberen kívül az állatok is tisztában vannak-e azzal, hogy a másik lény is gondolkodik. Míg számunkra ez már kizárhatatlan tényező a kommunikációnkból, valamint embertársainkról való gondolkodásunkból, kedvenceink esetében ez másként működik. A megfigyelések alapján a kutyák fel tudják mérni, hogy a másik kutya értette-e a jelzéseiket, és ehhez mérten tudnak módosítani azon, ez mégsem nevezhető egyenértékűnek a mi gondolkodásunkkal. A macskák esetében sem helytálló, hogy olvasnának a gondolatainkban.

Ám kedvenceink mégis tudnak olvasni bennünk, azaz rólunk! Hogy ez ellentmondás lenne? Nem, csak nem gondolatolvasásról, hanem a különféle fizikai és fiziológiai jelzéseink dekódolásáról beszélünk. Az érzelmi változások hatnak a hormonális folyamatainkra, így az izzadságunkból vagy a leheletünkből kiolvasható, ha feszültek vagyunk vagy szorongunk valami miatt. A testbeszédünk is sokat elmond, ahogy a hanghordozásunk is. Ilyen értelemben az állatok valóban képesek olvasni bennünk.

Cicád sok mindent le tud olvasni rólad

6. mítosz: A kutya szaglása érzékenyebb, mint a macskáé

Ha a szaglóreceptorok számát nézzük, akkor valóban, a kutyák szaglása élesebb. Ám mindkét állat rendelkezik úgynevezett vomeronazális szervvel, amely a szájpadlásukon, a felső fogsor mögött található, az orrüreg folytatásaként. Ezt a szervüket a macskák sokkal precízebben használják. A Jacobson-szervről, valamint a Flehmen-reakcióról itt olvashatsz részletesebben.
Vomeronazális szervükkel rengeteg információt képesek feldolgozni

7. mítosz: A házi macskák eredete az ókori Egyiptomig vezethető vissza

Még mindig igaz, hogy a régészeti bizonyítékok alapján a legkorábbi házi macskák valóban Egyiptomból, mégpedig 4000 évvel ezelőttről származnak, de a macskák DNS-ével kapcsolatos legújabb kutatások ezt a történetet még körülbelül 5000 évvel visszább tolták.

Dr. Carlos Driscoll és munkatársai a marylandi Bethesdában található Nemzeti Egészségügyi Intézetben több száz házi macska és vadmacska mitokondriális DNS-ét vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy a házi macska a Felis silvestris lybicától nem 4000, hanem 10 000 évvel ezelőtt vált el. Ezt követően a házi macskák származási helyükről elterjedtek az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Időnként kereszteződtek a vadmacskákkal, miközben fokozatosan egyre jobban különböztek tőlük, különösen a szelídíthetőségük tekintetében.

Hogy pontosan hol volt ez a származási hely, még mindig bizonytalan: az onnan származó mai vadmacskák DNS-ének nagyon hasonlónak kellene lennie a házi macskákéhoz világszerte, de a térségben uralkodó politikai helyzet miatt még nem sikerült annyi mintát gyűjteni, hogy az meghatározható legyen.

Úgy tűnik tehát, hogy Egyiptomban nem egyetlen háziasítási esemény történt, hanem a házi macska fokozatosan, több ezer év alatt alakult ki a vadmacskából. Idővel egyre inkább háziállattá vált, miközben megőrizte vadászati képességét, amely felbecsülhetetlenné tette az élelmiszerraktárak patkányoktól és egerektől való mentesítésében.

Ha már Egyiptom: érdekel, milyen különleges szerepet töltöttek be a macskák Kleopátra életében? Ebből a cikkünkből megtudhatod, miért lettek közkedveltek általa.

flehmen reakció háziasítás legenda legendák macskákról mítosz szaglás tej tejtermék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!