hirdetés

5 magyar mese, amiben a macskákat imádjuk a legjobban: Szerénke bája, és Lukrécia ravaszsága egy életre elkísér minket

Ferenczi Deborah

2023. március 21 - Képek: YouTube

Bizonyára mindenkiben szép emlékeket idéz, ha néhanapján arra gondol, milyen meseszereplőkért rajongott gyermekkorában. Nos, a mai gyűjteményünkben csupa nosztalgikus mesefigurát hoztunk el, méghozzá kivétel nélkül magyar alkotásokat, akik nem mellesleg cicák. Reméljük, sikerül némi mosolyt csalni az arcodra!

hirdetés

A magyar mesék mindig igazán közel álltak a szívünkhöz. Amiben pedig macskáké volt a főszerep, az mindig különösen nagy prioritást élvezett. Így úgy gondoltuk, érdemes összegyűjteni a legaranyosabb magyar meséket, melyekben cicák szerepelnek.

1. Szerénke és Lukrécia

Ki ne imádta volna a Frakk a macskák réméből jól ismert két macskát? Szerénke butuska bája, és Lukrécia elképesztő furfangja és ravaszsága szinte azonnal a szívünkbe lopta magát. Ahogyan pedig próbálnak mindig túljárni Frakk, a vizsla eszén, az rendkívül szórakoztató. Bálint Ágnes forgatókönyve nem véletlen volt ikonikus a ’90-es években.

2. Cicamica a Futrinka utcából

A Futrinka utca egyik legnagyobb különlegessége, hogy egy egyedi varázsú bábfilm, ami rendkívül szórakoztató és egyben tanulságos mesévé alakul. A Mi újság a Futrinka utcában könyv filmes adoptációja. Cicamica az egyik főszereplője a történetnek, hiszen ő is a híres-neves utcának a lakosa. Amennyiben nem ismered, érdemes megtekintened, ugyanis igazi klasszikus a magyar mesék történetében.

3. Mirr Murr és Oriza Triznyák

Mirr Murr és Oriza Triznyák, a két kóbor macska történetei igazán szórakoztatók, hiszen ebbe a mesébe jócskán került humor is, amivel igencsak élvezetessé válik még felnőttként is a nézése. Az előzőhöz hasonlóan szintén bábmeséről beszélünk, melyet a Kossuth-díjas Csukás István írt. Mirr Murr és Oriza Triznyák izgalmas karakterek, akik mindig nagyon furcsa kalandokba és kalamajkákba keverednek.

4. Szaffi cicája

A magyar filmtörténetben kevés szebb történet van, mint Szaffi meséje. A történet Jókai Mór A cigánybáró című könyvéből készült mesés adoptáció, melyben a báró beleszeret egy lányba, akiről meggyőződése, hogy valami szörnyű varázslat folytán bármikor képes átváltozni macskává. Azonban mégis megszereti, és feleségül akarja venni. Végtelenül megható történet az igaz szerelemről.

5. Kacor király

A magyar népmesék egyik leglegendásabb alakja nem más, mint Kacor király, a végtelenül falánk és szemtelen macska. A történet úgy kezdődik, hogy a gazdájának annyira elege van abból, hogy a cica mindenét megeszi, hogy elüldözi, így annak a vadonban kell érvényesülnie. Természetesen, amikor először találkozik egy rókával, nagyon megijed, majd egy roppant furfangos csellel elhiteti az állattal, hogy ő a híres-neves Kacor király, akitől mindenki fél. Az ötlete pedig be is válik, hiszen rövid időn belül az egész erdő tőle retteg.

Reméljük, ezzel a kis összegzéssel sikerült egy kis gyermekkori nosztalgiát ébresztenünk benned. Írd meg, neked melyik a kedvenc magyar meséd!

cicás képek cicás mesék Disney cica híres macskák macskás mese magyar mesék mese
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink