hirdetés

Segítünk kiválasztani a tökéletes macskaeledelt

Hangai Lilla

2023. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

Tápot választani kedvencednek nem feltétlenül a legegyszerűbb feladat, hiszen hatalmas a választék, és rengeteg hasznos, valamint kevésbé hasznos információ is a rendelkezésedre áll.

hirdetés

Következő tippjeink segítségével a megfelelő macskaeledel kiválasztása könnyebb és gördülékenyebb lesz, mint valaha. A termékek összetételéről és a címkén található információk értelmezéséről itt írtunk. A következőkben egyéb értékes gyakorlati tanácsokat osztunk meg veled.

A macskaeledelen levő címke fontos információkat tartalmaz.

1. Ne vásárolj a felnőtt macskának kölykök számára készült eledelt

És fordítva se! Egy felnőtt, egy idős és egy kölyökmacskának más típusú tápanyagokra lehet szüksége, más mennyiségben. Főleg az utóbbin van a hangsúly. Egy kiscica nagyobb mennyiségben igényel fehérjét és DHA-t (omega-3 zsírsav), amit ha nem kap meg, az egészséges fejlődése szenvedhet károkat.

A kölyköknek szánt eledelek kalóriatartalma is nagyobb, a benti macskákat pedig különösen nagy mértékben veszélyezteti az elhízás. Nem érdemes kockáztatni! Még ha a jó szándék is vezérel, mert jól, bőségesen szeretnéd tartani kedvencedet, akkor sem szabad az életkorához nem illeszkedő eledellel etetni!

2. Inkább a tápanyagtartalomra koncentrálj, ne az összetevőkre!

A bevezetőben is említett cikkünket tényleg érdemes elolvasni, ott ugyanis teljes képet kapsz arról, hogy a csomag címkéjére írt kifejezések mit takarnak, vagy hogy egy eledel esetében mit jelentenek az adalékanyagok vagy az összetevők. Ezekkel ajánlott tisztában lenni, ugyanakkor van egy még fontosabb dolog, amit gazdiként szem előtt kell tartanod! Az állatnak nem összetevőkre van szüksége, hanem tápanyagokra, tehát az eledel tápértéke az, ami igazán számít. A macskáknak pedig igen sokféle tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Amikor például azt olvasod az eledelen, hogy „nyersfehérje (max.) 32%”, az azt jelenti, hogy ennél több fehérje lehet az eledelben, de kevesebb nem. Ha azt írja a csomagolás, hogy „nyersfehérje (min.) 20%”, az azt jelenti, hogy ennyi garantáltan van benne, de több nem. Úgy a legegyszerűbb döntést hoznod, ha összehasonlítod a címkéket. A magasabb fehérjetartalom arra enged következtetni, hogy az eledel is minőségibb. Érdemes megnézni minden márkát és minden csomagolást; nagy meglepetések érhetnek, ha elengeded az előítéleteket.

A macskaeledel kiválasztása során a tápanyagtartalomra érdemes a legnagyobb hangsúlyt feketetni.

3. A macskaeledel kiválasztása során a tartósítószereknek fontos szerepe van

Az állateledelekben található tartósítószereknek rossz híre van, de tulajdonképpen központi szerepet töltenek be. A tartósítószerek antioxidánsok, amelyek megakadályozzák az élelmiszerekben lévő zsírok megromlását. Ha egy zsír megromlik, elveszti a tápértékét, és veszélyessé válik tőle az eledel. Tudjuk nagyon jól, hogy a romlott ételtől könnyen ételmérgezést kaphatunk; nincs ez másként az állatoknál sem.

A tartósítószerek lehetnek természetesek vagy mesterségesek. A természetesek közé tartozik az E-vitamin (tokoferol) vagy a C-vitamin (aszkorbinsav), a mesterségesek közé tartozik például a butil-hidroxi-toluol (BHT) vagy a butil-hidroxi-anizol (BHA); mindkettő az E-vitamin szintetikus formája. Sok helyen lehet olvasni az utóbbi kettőről, hogy rákot okoz, de egyelőre nem készült olyan vizsgálat, amely alátámasztotta volna ennek a kockázatát.

A tartósítószerek a száraz tápok esetében kiemelten fontosak; soha ne vásárolj olyat, amelyben nincsen valamilyen tartósítószer! Amennyiben a tartósítószermentes táplálást választod, a konzervek között válogass. Ha bizonytalan vagy, bátran kérd ki az állatorvosod véleményét.

4. A természetes és bio jelzők nincsenek szabályozva

Ha az állateledelekről van szó, a „természetes” és „bio” kifejezéseket tekintve nincs hivatalos meghatározás. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyártó bármely termékére ráírhatja ezeket a divatos hívószavakat.

A természetes alapvetően azt jelentené, hogy az eledel nem tartalmaz mesterséges színező- és ízesítőanyagokat, de egyes gyártók arra használják a kifejezést, hogy ezzel jelezzék, nincs benne hozzáadott tartósítószer. Mindenképpen böngészd át a címkét, hogy megtudd, csak hangzatos reklámfogásról van-e szó, vagy valóban takar valamit a „természetes” vagy „bio” jelző.

5. A prémium lehet, hogy egyszerűen csak drágát jelent

Az 5-ös pontunk szorosan kapcsolódik a 4-eshez és a 2-es pontban említett tippünkhöz is, vagyis hogy próbálj ne a trendi és hatásos marketinges kifejezések és a csomagolás figyelemfelhívó külseje alapján dönteni!

A „prémium” vagy „ultraprémium” kifejezésekre szintén nem vonatkozik hivatalos meghatározás, a gyártó arra az eledelre írja rá, amelyikre szeretné. Nem kell tápanyagban gadagabbnak, egészségesebbnek vagy minőségibbnek lennie. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyes esetekben a prémium jelző nem takarhat valóban prémium eledelt. Ennek úgy tudsz a végére járni, ha megnézed az adott táp tápanyagtartalmát. Abból minden ki fog derülni.

eledel eledel címkéje etetés macska etetése macskatartás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!