hirdetés

Stresszkezelés a macskáknál: ezek a bevált módszerek segítenek

Hangai Lilla

2024. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Cirmos barátaink bizony érzékeny lények, akik a környezetükben beállt változásokat is megszenvedhetik. Természetesen macskája válogatja, de általában minden állatnál van olyan faktor, amely kibillenti az egyensúlyából. Gazdiként érdemes tudnod, hogy mit tehetsz ezekben az esetekben.

hirdetés

A következő sorokban a macskák esetében tárgyalunk olyan módszereket, amelyeket sikerrel alkalmazhatsz a stresszkezelés alkalmával.

A nyugodt macska boldog macska

1. A kiváltó ok megszüntetése

A stresszkezelés alapját képezi az a banálisnak tűnő lépés, hogy mindenekelőtt igyekezzünk megszüntetni a szorongás kiváltó okát. Már amennyiben tehetjük. Ha például a macska utálja az új fekhelyét vagy egyenesen rosszul van a megváltozott tápjától, ha módunkban áll, cseréljük le ezeket, vagy adjuk vissza neki a régit. (Legalábbis egy időre, míg meg nem barátkozik az újjal. A cicáknak biztonságot ad a saját szaguk.) Persze előfordul, hogy olyasmitől pánikol a kedvenc, amin nem tudunk változtatni. Például új családtaggal bővül a kolóniánk egy síró csecsemő személyében: na, itt jön képbe a következő módszer!

2. A rutin és a jelenlét ereje

A macskák számára biztonságot ad a napi rutin és a szeretett személy jelenléte. Amikor úgy érezzük, hogy egy új feladat vagy kihívás miatt kisebb gondunk is nagyobb a macskánál, akkor van ránk a legnagyobb szüksége! Továbbra is tartsuk meg az etetés eddigi időpontjait. Szánjunk minimum 5-10 percet a közös játékra és simogatásra, valamint ha otthon vagyunk, és eddig gyakran beszéltünk a cicához, ezt se hanyagoljuk el! Ha igényli, továbbra is vonjuk be, amibe csak lehet. Ezek mind azt jelzik a számára, hogy bár vannak változások, a gazda-macska kapcsolat szilárd; nagy valószínűséggel ezzel a taktikával el fogjuk érni, hogy szépen lassan megnyugodjon és alkalmazkodjon a változásokhoz.

A macskák esetében a stresszkezelés alapja, hogy megtartjuk a kialakult rutint az etetésnél is

3. Bizonyosodj meg arról, hogy megvan mindene

Ha a macska megbizonyosodik arról, hogy rendelkezésére áll az összes erőforrás, amire szüksége van a túléléshez, az nagyon sokat segít neki abban, hogy képes legyen megnyugodni. A lakás több pontján – legalább 2 – álljon rendelkezésére vízforrás. Az alomtálcák számát a macskák száma +1 képlettel határozzuk meg. A tiszta tálcák mindig legyenek jól megközelíthető helyen, és lehetőség szerint ne helyezzük az etető- és itatótál mellé. Gondoskodjunk arról is, hogy elegendő puha, meleg hely legyen a számára, ahová elvonulhat, ha énidőre van szüksége, ahol ilyenkor senki sem zargatja. Utoljára, de nem utolsó sorban pedig legyen a jó minőségű, stabil kaparófa is a berendezés része, amin így kaparászhat kedvére a cica. A kaparászás rendkívül fontos számukra, így jelölik meg feromonjaikkal a területüket.

4. Adj neki teret

Hagyd, hogy a saját ritmusában fedezze fel a megváltozott körülményeket! Ha jobban érzi magát egy kis ideig a kanapé alatt, és csak enni jön elő, vagy ha láthatóan nem rajong azért, ha felveszed, semmi gond. A vadonban is először messziről szemlélik a megváltozott körülményeket és csak akkor oldódnak fel, ha biztosak abban, hogy nem fenyegeti őket veszély.

5. Ha neked nem is túl hangos, neki lehet, hogy az

A macskák hallása elképesztően kifinomult; olyan tartományban is hallanak, amiben mi nem, és ha ez még nem lenne elég, a nagyon halk hangokat is képesek igen nagy távolságból érzékelni és megkülönböztetni. Nem is csoda hát, hogy a viszontagságos időszakokat a fülsértő zajok és hangok csak nehezebbé tehetik számára. Próbáld néhány napig nem, vagy alacsony hangerőn hallgatni a zenét és a tévét, valamint érdemes mérlegelni azt is, hogy ez-e a legjobb időszak a vendégek fogadására. Ha már a macska családtagnak számít a magyar háztartásokban is, ennyi áldozatot meghozhatunk érte.

6. A feromonos termékek jó szolgálatot tehetnek

Tapasztalataink szerint a feromonos spray-k és párologtatók valóban működnek szinte minden macska és stresszes helyzet esetében. A termékekben lévő feromonok egyszerűen szólva azt üzenik a jószágnak, hogy minden rendben, a környezet biztonságos.

Bár a macskamenta csak néhány percre okoz bódulatot, ha hatással van kedvencedre, ezt is bátran adhatod neki. Azért is remek választás, mert ha például valamilyen kis figurába töltve kapja ezt meg, úgy a játék örömében is elmerülhet, aminek szintén van stresszoldó hatása. Ide kattintva pedig olyan gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel ismertetünk meg, melyek segíthetnek a szorongó cicákon.

A feromonos termékek sokat segíthetnek

Ha úgy érzed, hogy semmi sem működik

Ebben az esetben mindenképpen azt javasoljuk, hogy keress fel egy szakembert! Könnyen lehetséges, hogy a stressztünetek valamilyen betegség miatt jelennek meg, de az is elképzelhető, hogy mentális problémával küzd kedvenced.

Ide kattintva megtudhatod, hogy melyek a stressz jelei a macskáknál, itt pedig arról írtunk, hogy hogyan jelentkezik a szeparációs szorongás a kedvenceinknél.

csökkenti a szorongást stressz stressz csökkentése stresszcsökkentés stresszes macska szeparációs szorongás szorong a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink