hirdetés

Tényleg látják a macskák a színeket? Megmutatjuk!

Gerhát Petra

2023. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyára nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, a cicagazdik kíváncsiak arra, kedvenceik mit és miként értelmeznek az emberek teremtette környezetből.

hirdetés

Természetesen a kutatókat is megihlette a legendásan jó érzékszervekkel bíró állatok tényleges képességeinek feltérképezése. Mint kiderült, érzékelésük egészen más, mint az embereké. De miért? És miként látják a színeket a macskák? Erre adunk most választ.

Vajon mit lát a macska az akváriumban?

Híresen jó szemüknek köszönhetően éjszaka is képesek vadászni, sokszor azonban simán átgázolnak a leglátványosabb akadályokon is, mintha észre sem vennék őket. Vajon miért és mit látnak akadályként a cicusok, hogyan működnek a szemeik? 

Az éjszaka királyai?

Ahogy egy korábbi cikkünkben már mi is írtunk róla, annak ellenére, hogy a vadászképességeik miatt kifejezetten fontos, hogy sötétben és távolra is jól fókuszáljanak a cicák, a közelre látás képessége meglehetősen fejletlen náluk. Kifejezetten jók abban, hogy pontosan megfigyeljék a tőlük távoli, emberi szemnek fel sem tűnő tárgyakat és apró zsákmányállatokat, ám bajba kerülnek, ha a közvetlen környezetüket kell feltérképezni, ugyanis a közelre főkuszálás képessége nem az erősségük.

Éjjeli látásuknak ráadásul vajmi kevés köze van ahhoz, hogy jó vadászok. A sötétben nekik is csökken a látófunkciójuk, egyszerűen csak sokkal fejlettebbek egyéb részképességeik, tájékozódásuk, hallásuk, szaglásuk. Erre hagyatkoznak, ha sötétedés után akad dolguk. Ugyan valóban nincs annyi fényre szükségük, mint egy embernek, de  sokkal gyengébb fényviszonyok mellett is képesek tájékozódni.

Bár kifejezetten jól tájékozódnak sötétben, ehhez látásuknak van a legkevesebb köze.

A közvélekedéssel ellentétben nem is éjszakai állatok. Az, hogy éjjelente rendszeresen nyávogásra ébredsz, egészen mást jelent.  Annak ellenére, hogy valóban hajnalban és alkonyatkor a legéberebbek, éjszaka ők is szeretnek alvással regenerálódni, azonban a nappal jelentős részét is pihenéssel töltik. Ezt az éberségi típust a tudomány krepuszkularitásnak nevezik.

Az, hogy mégis jobban lát éjjel nálunk, a pupilla alakjának köszönhető, ugyanis a cicák esetén sokkal tágabb, több fényt képes beengedni, mint az embereké. Segíti az éjjeli látásban az is, hogy több pálcika alakú receptor található szemeiben, és a fényvisszaverő sejtjei is precízebben működnek a miénknél. Ezért tűnik úgy, mintha szinte világítana a szeme. Gyenge fényviszonyok mellett a pupillái ​​kitágulnak, szélesek és nagyon sötétek lesznek. Emiatt képes sötétben is viszonylag jól tájékozódni.

Közelre rosszul látnak

A macska szeme, mint láttuk, egészen sok mindenben hasonló az emberéhez – azzal együtt, hogy egészen más feladatra alkalmazkodott a törzsfejlődés során –, ám egy valamire nem képes. A távolra fókuszálás hatékonysága következtében kialakult, jó perifériás látással bíró cicák az orruk előtt lévő tárgyakat nehezebben képezik le. 25 centiméternél közelebb szinte nem is látnak, egészen addig, amíg a préda meg nem mozdul. A mozgásban lévő testeket sokkal hamarabb észlelik, mint az emberek.

Vajon valóban színvakok?

Az, hogy a macskák miként látják a színeket, régóta foglalkoztatja a kutatókat, hiszen sokáig tartotta magát az a vélekedés, miszerint színvakok volnának. Mint kiderült, ez egyáltalán nem így van. Ugyan nem képesek az összes, emberek által érzékelt színárnyalatot megkülönböztetni, azonban egészen színpompásnak látják az őket körülvevő környezetet. A macskák világa nem fekete-fehér!

Az evolúció során szemük életmódjuknak megfelelően változott.

A szem retinájában két fő fotoreceptor sejttípus található: a pálcikák, amik az éjszakai és a perifériás látásért felelősek, illetve a csapok, amik a nappali látást és a színérzékelést segítik. A színek megkülönböztetésének képességét a speciális színérzékeny sejtek, a csapok mennyisége határozza meg. A fentebb már taglalt hasonlóságot az emberek szeme és a macskák látószerve között tovább erősíti a tény, hogy a cicusok is rendelkeznek pálcikákkal és csapokkal egyaránt, azonban ezek mennyisége eltérő.  Mindkét fajnak háromféle csapja van, amelyek azonosítják a vörös, kék és zöld kombinációit.

Az emberi szem mintegy tízszer annyi csapot tartalmaz, mint a macskáké.

Ennek köszönhető, hogy az emberek sokkal több színárnyalatot képesek látni, mint a macskák. A kutatók a legfrissebb vizsgálati eredmények alapján azt feltételezik, hogy a négylábúak is ugyanúgy képesek érzékelni a színek közötti különbségeket, de nem látják a tárgyak igaziemberek által látott – színét. Mivel kevésbé érzékenyek a fényerő változásaira is, így nem képesek érzékelni a színeket olyannyira tónusosan és változatosan, mint mi. Ezen az oldalon látványosan bemutatják, miként látják  a macskák  a körülöttük lévő világot színekben gazdag, ám mégis haloványabb módon. Ugye, hogy annyira nem is más?

látás legjobb vadász mit lát a macska színek színvak macska vadászik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink