hirdetés

Ismerd meg a fekete lábakon settenkedő halált: ez a cicus a világ egyik legvégzetesebb gyilkosa

Hangai Lilla

2023. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

Említettük már néhány alkalommal, hogy mindent imádunk, ami macska. Persze ebben semmi meglepő nincs, de ezt úgy értettük, hogy nemcsak a történelemben, tudományban és popkultúrában felbukkanó bajszosok keltik fel a figyelmünket, hanem a vadon élők is! Ma a báránybőrbe bújt farkasról, a feketelábú macskáról hoztunk egy rövid, de annál velősebb összefoglalót.

hirdetés

Annyira aranyos ez a cicus, hogy a fotóit nézegetve érezzük, ahogy az agyunkat elönti cukiság-agresszió és legszívesebben addig ölelgetnénk, míg a szuszt is kiszorítjuk belőle. Természetesen kizárólagosan a szeretettől és rajongástól vezérelve. De a külső ne tévesszen meg senkit; ebben az esetben a bolygón élő egyik legkegyetlenebb ragadozójához vonzódunk visszafordíthatatlanul. Érdekes; lehet úgy van ez, mint a rosszfiúkkal…

60%-os sikeraránnyal dolgozik

Súlya nagyjából 200-szor kevesebb, mint egy átlagos hím oroszláné, sikeraránya sokkoló 60%. Csak hogy tudj mihez viszonyítani, egy oroszlán, ha egyedül indul vadászni, körülbelül 17%-os sikeraránnyal dolgozik, csapatban ez a szám 30%-ig is felszökhet. A házimacska 32%-ot ér el ugyanezen a listán, és már ezek a számok is nagyon jónak számítanak.

A mindössze 20-25 cm magas, 1,5-2 kg testsúlyú afrikai fekete lábú macska az átlagos környékbeli cirmos apró változatára hasonlít. Sőt, ha nem istenkáromlás ilyesmit állítani, még egy hajszálnyit édesebbnek is tűnik. De lehet, hogy ezt csak a félelem mondatja velünk… A Felis nigripes ugyanis egyetlen éjszaka alatt több zsákmányt fog el, mint egy leopárd 6 hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan éjszakánként 10-14 áldozatot szed. Ezek vegyesen kisebb madarak, rágcsálók, rovarok, bogarak.

Ami megmozdul, az eleség

2018-ban, a PBS Nature egy minisorozatot is szentelt a cicusnak, Super Cats néven, ahol a reflektorfény egyértelműen ezen a csinos kis gyilkoson csillant meg a leginkább. Nagyon nehéz információt szerezni erről a különleges kis cicusról, ugyanis apró méretének köszönhetően a szavanna füvében pillanatok alatt úgy tűnik el, akár egy ninja. A film készítői és a kölni állatkert kurátora megfeszített tempóban dolgoztak, hogy megmutassák a feketelábú macska életvitelét. A felvételeket úgy sikerült elkészíteni, hogy az állatkert korábban több dél-afrikai székhelyű macskára felszerelt rádiós nyakörvet, amit lekövetve, nagyon fejlett, fényérzékeny kamera segítségével rögzítették éjszakai ámokfutásukat.

Extrán kifinomult hallásuknak és éjszakai látásuknak köszönhetően szinte mindent érzékelnek, ami megmozdul; és rossz hír, hogy bármit, ami mozog, potenciális ételnek is tekintenek. Merev tekintettel és enyhén ívelt háttal suhannak előre és kegyetlenül le is csapnak. Legyen szó sáskáról vagy futóegérről, mindent szívesen látnak a tányérjukon.

A zsákmány elejtéséhez egészen pontosan 3 különböző technikát alkalmaznak. A gyorsvadászat lehetővé teszi a magas fűbe való hirtelen behatolást, amivel így gyorsan és könnyedén kifüstölhetik a kisebb rágcsálókat és madarakat. A lassú vadászat alkalmával a zsákmányt az odújában támadják meg, és amikor az menekül, elfogják. A harmadik technika alkalmával kifigyelik az áldozatot és lassan settenkednek felé, míg kellő távolságba érnek a támadáshoz.

Ezek ellenére rendkívül sebezhető

Az IUCN 2022-es, veszélyeztetett fajokat tartalmazó Vörös listája szerint a feketelábú macska „sebezhető”, vagyis a vadonban nagy a veszélyeztetettségi kockázata. Jelenleg a faj csak Botswanában, Namíbiában és Dél-Afrikában fordul elő.

afrikai feketelábú macska vadászat vadászati sikerarány vadászik a macska vadászó macska vadászösztön vadmacska veszélyeztetett állat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink