hirdetés

Ezért nem tud lejönni sok macska a fáról – Így segíthetsz neki

Hangai Lilla

2023. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte minden héten olvashatunk híreket olyan cicákról, akik magas fákon ragadtak, és tűzoltóknak kellett megmenteniük őket. Érdekes módon ez elég nagy kontrasztban áll azokkal a tulajdonságokkal, melyeket általában a macskák jellemzésére használunk: atletikus, agilis, bátor. Hogy lehet ez?

hirdetés

Ha jobban belegondolunk, a felfelé vezető úttal még a legkisebbeknek sem szokott problémája lenni, annál inkább a lefelé vezetővel. Cikkünkben kitérünk arra, hogy ez miért történik így, és abban is segítünk, hogy mit tegyél, ha a fán ragadt a macska.

Kezdjük az alapoktól: miért másznak fára egyáltalán?

A macskák viselkedése rendkívül összetett, ugyanis a vadonban egyszerre kisebb állatok ragadozói és nagyobbak prédái is. Tehát egy macska mászhat fára azért, mert éppen üldözi a prédát, felmászhat a fára azért, mert megijedt valamitől, de azért is, mert jó szórakozás, és megteheti. Sőt egyszerűen csak azért is, mert így jobban belátja a territóriumát. A látásuk közelre nem túl jó, így messziről szemlélődve könnyebben a megfigyelésük alatt tudnak tartani bármit.

Miért nem tud lejönni?

Felmászni egy fára rendkívül egyszerű feladat számukra, ugyanis a testfelépítésük és a karmaik is remek eszközül szolgálnak ehhez. Ennek a különleges anatómiának köszönhetően ragadnak azonban fent.

Mellső lábaik ugyanis valamivel gyengébbek és befelé hajlíthatók, ráadásul elég nehézkesen koordinálják össze őket a hátsókkal. Ennek következtében megfigyelhető, hogy amikor lefelé jönnek valahonnan, mindig ugranak. Ha a fán ragadt a macska, az általában azt jelenti, hogy olyan magasra mászott, ahonnan már nem mert leugrani. De az is előfordulhat, hogy a fa tetején időző macskát annyira megijesztette valami, hogy nem akar vagy nem mer még lejönni.

Ezt teheted, ha a fán ragadt a macska

Ebben a szituációban a legfontosabb a nyugalom. A macskák minden érzelmet azonnal átvesznek a környezetükből, így ha te pánikolsz és idegeskedsz, neki is sokkal rosszabb lesz. Ha a macska valamitől megijedt, és nem egyszerűen csak fent ragadt a fán vagy nem akar lejönni, egy kis étellel valószínűleg sikerül majd lecsalogatni. Válaszd a kedvencét, de arra vigyázz, hogy amíg kint van az eledel, addig te is legyél a közelben. Az étel könnyen odavonzhat más ragadozókat is.

Fel is mászhatsz hozzá egy létra segítségével vagy akár az ágakon is, de csak akkor, ha úgy érzed, hogy fizikálisan erre képes vagy, és a fa is elbírja majd a súlyodat! Arra pedig nem győzzük elég erőteljesen felhívni a figyelmedet, hogy ezt csak és kizárólag úgy tedd meg, ha van melletted valaki! Így ha esetleg baleset történik, ő tud segítséget hívni! Bízunk benne, hogy ezt a megoldást csak felelős mérlegelés után választod.

Ha van rá lehetőséged, esetleg egy szélesebb léc vagy deszka segítségével egy rámpát is készíthetsz neki. Ezen könnyebben le tud mászni.

Mi a helyzet a tűzoltókkal?

Amerikai filmeken szocializálódva mindenki látja a szeme előtt azt a tipikus jelenetet, ahogy a tűzoltók hősiesen lehozzák a kiscicát a magas fáról. A valóságban azonban ez kicsit másképp van. Egy fán ragadt macska a tűzoltóknál akkor élvez prioritást, ha az életmentés vagy az anyagi javak védelme nem szólítja el őket. Bármennyire is szeretjük a macskákat, azt valóban el kell ismernünk, hogy a fentebb említett veszélyekre való reagálás elsőbbséget kell hogy élvezzen.

Tűzoltót hívni csak olyan esetben érdemes, ha extrém helyzet áll elő (nagyon magas a fa, vagy hosszú ideje hiába próbálkozol a mentéssel.) Máskülönben a macska az előbb részletezett technikákat alkalmazva óvatosan lehozható. Valószínűleg önmagától is megtalálja majd a módját, hogy lejöjjön, ugyanis a túlélési ösztöne még a benti cicáknak is hibátlanul működik.

fán ragad a macska fára mászik a macska macska viselkedése miért ösztön tűzoltó macska tűzoltók
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink