hirdetés

4 szupererő, amit macskák birtokolnak: ezekről még biztosan nem hallottál!

Hangai Lilla

2023. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

A macskákat akár hívhatnánk az anyatermészet kedvenceinek is. Sikerült megszerezniük az emberek támogatását úgy, hogy nagyrészt még így is elérik a függetlenségüket, ráadásul olyan hatékony vadászok, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem szorulnak ránk.

hirdetés

A macskák hihetetlennek, földöntúlinak tűnő képességei túlzás nélkül csodálatra méltók. Ezekből gyűjtöttünk ma össze néhányat a kevésbé ismertek közül. Aztán ne lepődj meg, ha kedved támad egy kis szentélyt emelni számukra, ahol áhítattal imádkozol értük!

Teljesen biztos, hogy egy ilyen fejben csak világuralommal kapcsolatos gondolatok kavaroghatnak.

1. Mintha csak az időjárás meghatározására tervezték volna őket

A macskaszőr vonzza a statikus elektromosságot, így képesek megérezni annak növekedését a levegőben a nagy viharok előtt. Ezért van az, hogy a szokottnál is többet mosakszanak olyankor; így próbálnak megszabadulni az elektromosságtól.

A belső fülük pedig nagyon érzékeny a légnyomás változásaira, amik előre jelzik a felhőszakadásokat. És ha ez még nem lenne elég, kiváló szaglásuknak hála az esőt és a villámlást is megérzik. Ennek köszönhetően a matrózok nemcsak a rágcsálóirtás miatt tartottak előszeretettel macskákat a hajókon, hanem időjárás-előrejelzőként is használták őket, megfigyelve a viselkedésüket.

2. A legnagyobb manipulátorok kerek e világon

És ha most rázod a fejed, hogy ez biztosan nem így van, te is áldozatul estél nekik! A University of Sussex tanulmánya bebizonyította, hogy a macskák a gazdájuk manipulálására kifejlesztettek egy speciális dorombolást. Na tessék, eddig azt hittük, hogy csak a nyávogást igazították hozzánk!

Ez a típusú dorombolás sokkal magasabb frekvencián szólal meg, ami az emberi agyba úgy hatol be, akár egy sürgős kérés, amely gondoskodásra ösztönöz bárkit. Egyeseket emlékeztet távolról még egy csecsemő sírására is. Hab a tortán, hogy olyanokra is hatással van, akik soha nem tartottak macskát. Hát, minden elismerésünk!

A macskák rejtett képességei egyszerre imádnivalóvá és tökéletes ragadozóvá teszik őket.

3. A külsejükkel is irányítanak bennünket

Mondtuk, hogy az anyatermészet kedvencei… És ez abban is megmutatkozik, hogy remekül kihasználják a pretty privilege, vagyis a szépségelőny kínálta lehetőségeket. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a hatalmas szemeik, nagy koponyájuk és kerek homlokuk miatt tudat alatt babákra emlékeztetnek minket, ami egyből bekapcsolja az anyai- és védelmező ösztönünket.

A lassú pislogás például bennünk és bennük is oxitocint szabadít fel; ez a hormon többek között felelős az anya és a gyermeke között létrejövő mély kapcsolódásért is. Ennek tükrében meglepő még az az adat, hogy az internetes forgalom durván 50%-a macskás tartalmú.

4. Egy komplett radarrendszer nő ki az arcukból

Azoknak az édes kis vibriszáknak a segítségével érzik a légáramlatok változásait, így tudják, hogy a közelükben lévő tárgyak mekkorák, milyen formájúak, és ha mozognak, milyen sebességgel közelednek vagy távolodnak. Így fordulhat elő az, hogy a vak cicák is meglepően magabiztosan mozognak a környezetükben.

A bajuszuk segítségével még azt is képesek meghatározni, hogy az elejteni vágyott préda mely irányba fog elmozdulni, ezzel is lecsökkentve a menekülés kockázatát. Meghökkentő, de még csuklójuk körül is találhatók ilyen érzékelők, amelyek segítségével meg tudják állapítani, hogy az prédájuk valóban elpusztult-e vagy csak halottnak tetteti magát. Éééés készen is van a tökéletes gyilkológép!

ember és macska érdekesség érdekességek macskákról macska képességei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink