hirdetés

Miért férnek át a macskák még a legszűkebb helyeken is?

Hangai Lilla

2023. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Azt mondják, hogy ahol a macska feje átfér, ott a teste is. Feltéve persze, ha nem szaladt fel rá néhány kiló a túlzásba vitt nasizás miatt. De vajon tényleg így van? Valóban ezen múlna?

hirdetés

Lássuk hát, hogyan teszi lehetővé a macska anatómiája, hogy valószerűtlen kis helyen is átférjen az állat.

Nincs előttük lehetetlen!

Cseppfolyósak-e a macskák?

A macskák annyira rugalmasak és hajlékonyak, hogy egy 2014-es tanulmány félig heccből azt vizsgálta, hogy vajon folyékony halmazállapotúak-e kedvenceink. A kutatók amellett, hogy bizonyították, jó a humoruk, valóban komolyan is vették a feltett kérdést. A folyadékmechanika szabályai szerint úgy tűnt azonban, hogy nem képesek magyarázatot adni a macskák eme rejtélyes képességére. Ilyen jellegű extrém viselkedést az állatvilágban talán egyedül csak a polipoknál figyelhetünk meg.

Marc-Antoine Fardin, a Párizsi Diderot Egyetem fizikusának nevéhez köthető az említett kutatás, ami abban az évben az Ig® Nobel-díjat is megkapta. (Az Ig® Nobel-díjat a tudományos felfedezések csúcspontjaként tartják számon, és olyan kutatások között osztják szét, amelyek előbb mosolyra fakasztanak, aztán pedig mélyen elgondolkodtatnak.) Fardin arra a következtetésre jutott, hogy a macskák a helyzettől függően lehetnek folyékonyak vagy szilárdak is. A folyadékot ugyanis olyan anyagként definiálják, amely alakját a tartályhoz igazítja. Ha elegendő idő áll rendelkezésükre, a macskák megfelelnek ennek a definíciónak. Az interneten fellehető képek pedig tökéletesen alátámasztják az elméletet, hiszen láthatjuk, hogy elférnek tálakban, vázákban, borospoharakban, vagy akár a legkisebb dobozokban is. De mégis hogyan képesek erre?

A macska anatómiája a kulcs

Képességük sikere a mellső végtagjuk függesztőövében rejlik, vagyis a vállövükben. Az emberek esetében a vállöv részét képezik a lapockák és a kulcscsont. Az emberi testben a lapockák és a kulcscsont össze vannak kötve, ezáltal képesek merev támaszt nyújtani a karok izmainak. Ezzel szemben a macskák lapockáit és kulcscsontját csak az izmok, nem a csontok kötik a test többi részéhez. Ráadásul a macska kulcscsontja sokkal kisebb az állat testének többi részéhez viszonyítva, mint a miénk a testünk többi részéhez képest. Ezek az anatómiai jellemzők pedig lehetővé teszik kedvenceink számára, hogy apró nyílásokon is átpréseljék magukat, ami evolúciós szempontból óriási előnyt jelent számukra. Egyrészt segítség nekik, amikor vadásznak, másrészt pedig a ragadozók elől történő menekülésben is hatalmas előnnyel bír.

A Harry Houdinit is megszégyenítő mutatványok kivitelezésében a bajuszuk, vagyis a vibrisszáik is nagy segítségükre vannak. Érdekesség, hogy a vibrisszák háromszor olyan mélyen ülnek meg a bőrben, mint a macskák átlagos szőrszálai. Többek között ez a titka annak, hogy ilyen érzékenyek ezek a szálak; így kapcsolódnak a bőrben az idegvégződésekhez. A szálak felfogják a külső ingereket, majd az idegvégződéseken keresztül információt közvetítenek az agyba. A bajuszszálak segítségével mérik fel a kis helyeket is, így pedig könnyedén eldönthetik, átférnek-e ott vagy sem. Ezen tálentumuk szenvedhet némi csorbát abban az esetben, ha a cica meghízik. Itt a hűvös idő, nagyon vigyázzunk, nehogy túletessük a benti kedvenceket!

érdekesség érdekességek macskákról macska képességei miért tanulmány tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink