A macskák tényleg jobban kedvelnék a nőket? Lehet nemfüggő, hogy kihez ragaszkodnak leginkább?

Ferenczi Deborah, 2022. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon az állatok szeretete mitől függ? Vajon mi dönti el, hogy kihez ragaszkodnak jobban, és ennek mégis mi állhat a hátterében? Nos, nemrégiben született egy érdekes tanulmány arról, hogy a macskák bizony inkább preferálják a hölgy tulajdonosokat, mint a férfiakat. Az alábbiakban ennek az érdekes felvetésnek járunk utána.

A Behavioral Processes folyóirat kutatása szerint a macskák sokkal nagyobb bizalommal fordulnak a hölgyekhez, mint a férfiakhoz. Erre úgy döbbentek rá a kutatók, hogy videóra vették, és alaposan kielemezték 41 macska és azok gazdái közötti interakciókat négy különböző alkalommal. A kutatás alapossága érdekében megvizsgálták mind a tulajdonos, mind a macska személyiségét. Ennek alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a négy különböző esetre vetítve alaposan képesek befolyásolni egymás hangulatát és viselkedését. Azonban arra is figyelmesek lettek, hogy a nők irányába sokkal nagyobb szeretetet mutattak a cicák, mint más nemű gazdáik iránt.

Gyakrabban kezdeményeztek a hölgyek esetében

Érdekes módon a macskák sokkal gyakrabban kezdeményeztek a kísérlet során bármiféle kontaktust a hölgyekkel, sőt ha például a nők kérték őket valamire, nagyobb valószínűséggel tették azt meg, mint a férfi gazdák esetében. Azonban ennek különösen érdekes vonatkozása az is, hogy a hölgyek egy új kutatás szerint jobban kötődnek a macskákhoz, mint a férfiak. Ennek az oka Karen McComb, a Sussexi Egyetem viselkedésökológiájával foglalkozó kutatója szerint szimplán annyi, hogy a nők egészen másképpen reagálnak a macskák hangjára, mint a férfiak. Ugyanis a tudatalattiban hasonló reakciókat vált ki a macska nyávogása, mint a gyermekek sírása, ezáltal aktiválódik bennünk az anyai ösztön, így valószínűsíthetően egészen másképpen fognak reagálni a macska nyávogására, mint egy férfi, akiben nem élednek fel az ilyesfajta ösztönök.

A nők és a macskák viszonya

Fontos tudni, hogy a nők és a férfiak jelentősen különböznek annak tekintetében, hogy miként viszonyulnak az állatokhoz. Ugyanis a hölgyek például hajlamosabbak úgy kifejezni a szeretetüket, hogy babusgatják, és beszélnek a cicához, ami számára valószínűleg egy igencsak vonzó viselkedésforma. Arról nem is szólva, hogy valószínűsíthetően a macskák a magasabb hangokat szimpatikusabbnak és számukra vonzóbbnak tartják, mint a mély, robusztus férfi hangot. Ezentúl a tanulmányok arra jutottak, hogy az együttélés során a nők sokkal inkább kerültek folyamatos interakcióba a cicájukkal, és gyakrabban kezdeményeztek érintést, mint a férfiak. Így elképzelhető, hogy az ok kizárólag annyi, hogy a nők sokkal intenzívebb kapcsolatot ápolnak a macskáikkal, mint a férfiak.

A férfiak és a macskák viszonya

Az ugyan továbbra is rejtélyes, hogy a macskák miért kötődnek ennyire a nőkhöz, mégis érdekes kérdés, hogy a férfiak miként kapcsolódnak a cicákhoz. Ugyanis számos férfi van, aki inkább macskásnak mondaná magát, mint kutyásnak. Akkor őket nem szeretnék annyira a cicák? Ez valójában egyáltalán nem áll fenn, ugyanis alapvetően a macska szeretetét nem befolyásolja az, hogy milyen nemű a gazdája. Azonban az egyértelműen elmondható, hogy van egyfajta szeretetnyelve az állatnak, mely valószínűleg közelebb áll a nők kommunikációs formájához, mint a férfiakéhoz. Tehát amennyiben a férfiak ügyelnek arra, hogy úgy bánjanak a cicákkal, ahogyan az igényeiknek megfelel, akkor hasonlóképpen fog ragaszkodni a macska a férfiakhoz, mint a nőkhöz. De ehhez elengedhetetlen, hogy sokat törődjön vele, játszanak együtt, és sok minőségi időt töltsenek el közösen.

Hogyan kell kifejezni a szeretetet a cica irányába?

Annak a kulcsa – akár férfi vagy, akár nő –, hogy elmélyítsd a kapcsolatot a cicusoddal az, hogy megértsd a szeretetnyelvét. Ezt pedig kizárólag ráfordított idővel érheted el.

  • Például érdemes vele aludnod, vagy legalább azt engedned, hogy a közeledben szunyókálhasson.
  • Továbbá simogasd sokat, engedd, hogy az öledbe feküdjön, és hozzád dörgölőzzön, hiszen ez számára nagyon fontos kifejezése a szeretetnek.
  • Ezentúl fontos, hogy játssz vele napi szinten, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csak a kapcsolatotokat mélyítsétek el, hanem levezesd az állat felesleges energiáit is.
  • Ezentúl beszélj hozzá, kommunikálj vele, és engedd, hogy mindig a közeledben legyen, hiszen számára ez a szeretetének a kifejezése.

Amennyiben ezeket megfogadod, észre fogod venni, hogy egyre minőségibb és mélyebb kapcsolatod lesz a cicusoddal.

Akkor a macskák tényleg jobban szeretik a nőket?

Nagy általánosságban igen, hiszen jobban megértik a szeretetnyelvüket, és könnyebben kommunikálnak velük. Azonban ez nem igaz minden esetben, hiszen sok férfi rajong a cicájáért, és legalább annyit foglalkozik vele, mint egy nő. Így amennyiben férfi vagy, érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy milyen a kapcsolatod a cicáddal. Ugyanis, ha nem megfelelően kommunikálsz vele, akkor amint megértetted az állat szeretetnyelvét, azonnal könnyebben fog menni a kapcsolatteremtés, a bizalom, és a szeretet kialakulása.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon