hirdetés

A macska mosolya tényleg a lassú pislogás? Így fejezik ki kedvességüket a cicák

Ferenczi Deborah

2023. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatok testbeszédének értelmezése mindig nagyon izgalmas az emberek számára, hiszen sok érzelmet egészen másképpen kommunikálnak, mint mi. Különlegesen érdekes téma a macskák mosolygása, ugyanis míg az emberek ezt az cselekedetet az ajkaikkal teszik, addig a cicák lassú pislogás által tudatják, hogy valami kedvükre való volt.

hirdetés

Egy tanulmány szerint a lassú pislogás a macskák esetében tulajdonképpen a boldogságuk manifesztálódása, mint az embereknél a mosolygás.

A valódi mosoly

A Portsmouthi és a Sussexi Egyetem pszichológusai kutatásaik során arra jutottak, hogy amikor a macskák lassan pislognak, az tulajdonképpen a boldogságuk tökéletes bizonyítéka. Sőt, amennyiben mi szeretnénk még mélyebb, szeretetteljesebb kapcsolatot ezekkel az állatokkal kialakítani, akkor érdemes ezen a módon tudtára adni a macskának azt, hogy boldogok vagyunk a társaságában. Így egy olyan cicával, akivel már megvan a megfelelő bizalmi viszony, a hosszan tartó szemkontaktus kifejezetten segíthet abban, hogy még mélyebb, és tartalmasabb kapcsolat alakuljon ki közöttetek. Ez a cselekedet egyébként sokkal szimpatikusabbá teszi az embereket a macskák számára, akik amennyiben erősen kötődnek a gazdájukhoz, akkor viszonozzák is ezt a mozdulatot, így tulajdonképpen visszamosolyognak.

A gazdi élvezi elsősorban a mosolygást?

Nos, a tudósok arra is kíváncsiak voltak, hogy ezt a mosolygásnak megfelelő szemkontaktust kizárólag akkor alkalmazzák-e az állatok, mikor egy általuk szeretett személy társaságában vannak, vagy egyébként akár idegenekre is rámosolyognak. Az eredmények pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a macskák sokkal valószínűbben mosolyognak gazdáikra, mint az idegenekre. Sőt, az is előnynek számított, ha a gazdi kezdeményezte ezt a cselekedetet, ugyanis ilyenkor a cica általában szeretetteljesen visszapislogott.

Ez egy kezdeményezés?

Ugyanakkor a kutatókat az is érdekelte, hogy ez a mosolygás vajon a macska számára idegen emberek részéről, lehet-e egyfajta kezdeményezés. A válasz pedig igencsak megdöbbentő, ugyanis igen, amennyiben egy ismeretlen személy ezzel a cselekedettel indította az interakciót, akkor sokkal nagyobb eséllyel lett barátságos a macska. Azonban az állat ilyen jellegű mosolygást kizárólag akkor kezdeményezett, ha ismerte az illetőt. Innen is látható, hogy ugyan nem feltétel, de mindenképpen valószínűbb a macskának ez a cselekedete, ha valamilyen kötelék, ragaszkodás köti a személyhez.

Könnyen félreértheti

Azonban mindenképpen érdemes vigyázni, ugyanis a macskák és más állatok egymás közötti kommunikációjában a hosszan tartó szúrós szemkontaktus (pislogás hiányában) egyértelműen az agresszió jele. Tehát, amennyiben így szeretnéd a kötődésed manifesztálni, ügyelj arra, hogy pislogj és ne farkasszemet nézz az állattal. Azonban, ha a cicád legközelebb hosszan rád pislog, tudd meg, hogy nagyon boldog a társaságodban, és ezt így kívánja kifejezni!

kötődik a macska macska kommunikáció macska szeretetnyelv mosolyog a macska ragaszkodás ragaszkodik a macska szemkontaktus szeret a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink