hirdetés

Mi történik az eutanázia során? Állatorvost kérdeztünk a nehéz döntés meghozataláról

Ferenczi Deborah, 2022. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az eutanázia minden gazdi éltében a lehető legnehezebb döntés. Sokan úgy vélik, hogy az eutanázia során maguk ölik meg az állatot, hiszen ők hozzák meg a döntést. Azonban fontos tudni, hogy ez sok esetben jobb megoldásnak bizonyul, bármennyire szörnyű is, mint az, ha hagyjuk az állatot szenvedni. Annak érdekében, hogy erről egy nagyon világos és szakmai betekintést kapjunk, megkérdeztünk egy állatorvost, dr. Kovalovszki-Németh Barbarát arról, hogy pontosan hogyan zajlik egy eutanázia, és mikor bizonyul ez a legjobb döntésnek.

hirdetés

Az eutanázia kérdésköréről még újságíróként is igazán nehéz írni, keressük a megfelelő szavakat, azonban sok esetben nem találjuk azokat. Dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvos elmagyarázta nekünk azt, hogy mit érdemes tudni az eutanáziáról, és beavat minket egy teljesen más nézőpontba, mely remélhetőleg sokaknak segít majd abban, hogy helyesen ítéljék meg kedvencük állapotát, és jó döntést hozzanak, ha szükség lenne rá.

Az eutanázia kérdésköréről állatorvos szemszögéből

Az alábbiakban megpróbáltuk azokat a kérdéseket feltenni dr. Kovalovszki-Németh Barbara számára, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják ebben a témában. Úgy véljük, rendkívül kielégítő és alapos válaszokat adott, melyek alapján talán kevésbé fogjuk kegyetlen döntésnek látni az eutanáziát.

– Mikor jobb döntés az eutanázia? Honnan tudhatjuk, hogy már nagyon szenved az állat?

K.N.B: – Az eutanázia kérdésköre nagyon érzékeny és sokak által megosztó téma napjainkban. Egyes kivételes országokat és helyzeteket leszámítva humán esetekben nem engedélyezett, viszont kedvenceink számára egy jogilag megengedett lehetőséget biztosíthat a szenvedéseik megszűntetésére.

A döntés meghozatala előtt egyénileg szükséges vizsgálni az állat életkörülményeit, a kialakult egészségi állapotot, emiatt sajnos még állatorvosként is azt kell mondjam, hogy minden eset más és más. Egyedileg kell mérlegelni, nincsenek konkrét paraméterek, amik alapján javasolható az eutanázia. Emiatt a döntés a legtöbb esetben némileg szubjektív mind az állatorvos, mind a gazdik részéről. Természetesen annak megítélése, hogy a páciens egészségügyileg milyen állapotban van, a betegségek diagnosztizálása, a krónikus fájdalom mértékének megállapítása, a gyógykezelés lehetőségeinek ismertetése mindenképpen az állatorvos feladata.

Az előzetes vizsgálatok, az állapotfelmérést követően a diagnosztizált problémák ismeretében az állatorvos és a gazdi közösen kell, hogy mérlegelje a helyzetet és a lehetőségeket. Az állatorvos a szakmai ismeretei, illetve a meglévő orvosi tapasztalatai alapján javaslatot tehet arra, hogy az állatnak a krónikus, nem gyógyítható és a kedvenc számára jelentős és visszafordíthatatlan életminőségromlást okozó problémája miatt véleménye szerint a leghumánusabb megoldást az állat végleges altatása jelenti. A döntést azonban mindig a tulajdonosnak kell meghozni.

– Hogyan történik az eutanázia? Fájdalommentes?

K.N.B: – Az eutanázia menete szakmailag pontosan meghatározott és szabályozott. A végleges altatást az állat tulajdonosa kérheti, melyet a legtöbb esetben írásban egy beleegyező nyilatkozat kitöltésével az állatorvosánál tehet meg. Az altatás két fázisra osztható, amely biztosítja a fájdalommentes beavatkozást. Először egy műtéti altatáshoz hasonló kábultsági fokot elérő anesztézia és analgesia az előírt, majd mikor a páciens ezt elérte, tehát a külvilágról nincs tudomása, fájdalmat nem érez, megtörténik a második és egyben végleges altatószer beadása, amely a légzés- és a keringés fokozatos és visszafordíthatatlan leállását eredményezi. Az anesztézia mélységének megítélése az állatorvos feladata, ehhez több vitális paraméter is a segítségünkre van. Ilyenkor a legtöbb esetben az állatorvos jelzi ezt a tulajdonos felé, hogy az állata a megfelelő mélységben alszik, így ő még, ha szeretne, utoljára elbúcsúzhat kedvencétől. Majd ezt követően történik a második gyógyszer beadása.

– Mi történik azután, hogy meghalt az állat?

K.N.B: – A legtöbb rendelőben lehetősége van a tetemet otthagyni és az elszállításról a rendelő gondoskodik, vagy gazdi hazaviheti és kis kedvencét, és a jogi kereteket betartva eltemetheti. Kérhet hamvasztást, akár egyedi hamvasztást is és ilyenkor egyedileg urnában kapja vissza emlékként. Vagy léteznek alternatív megoldások is, például levágott szőrszálakból ékszert lehet készíttetni…

Valóban kegyetlen döntés az eutanázia?

Barbarával folytatott beszélgetés során teljesen más megvilágításba került számomra az eutanázia kérdése. Ez egy sokkal humánusabb módszernek bizonyul, mintha szenvedni hagynánk az állatot, és természetes halállal hagynánk meghalni. Valószínűleg a fájdalommentes halál sokkal jobb alternatíva, mint az, ha a saját lelkiismeretünk miatt nem hozzuk meg ezt a döntést. Az eutanázia inkább egy lehetőség arra nézve, hogy békében tudja elhagyni e földet szeretett kedvenced.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon