hirdetés

A macskák vérszegénysége is a kullancs bűne: így védd meg cicádat!

Pócsik Judit, 2022. május 24 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

A kullancsok és a bolhák nemcsak bosszantóak, kellemetlenek a macska számára, hanem veszélyesek is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vérszegénység, másik nevén a hemobartonella.

hirdetés

A hemobartonella a kullancs (és ritkábban a bolha) által is terjesztett betegség, amely az oxigénellátásért felelős vörösvérsejteket veszi célba. Leginkább a 4-6 éves korú, kinti tartású macskák, valamint immunkompromittált fajtársaik rendkívül gyakran előforduló betegsége a vérfogyottság. A betegség lefolyása lehet enyhe, de akár súlyos is. A kölyökmacskák akár már az anyaméhben is elkaphatják a bakteriális fertőzést.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Tünetek

A betegség tünetei a következők lehetnek: depresszió, étvágytalanság és kiszáradás. Súlyos esetben a vérfogyottság súlyvesztéssel, halovány színű nyálkahártyákkal, erős szívveréssel, légzési nehézséggel, sárgasággal párosul. Akár halálos kimenetelű is lehet. Figyelmeztető jel, ha macska az almot vagy a piszkot, ürüléket kezdi el fogyasztani. A macskaleukózissal (FELV) fertőzött cicák még inkább ki vannak téve a hemobartonellával való megfertőződésnek, mint egészséges társaik.

Diagnózis

Ha a fizikális vizsgálat felveti a vérszegénység gyanúját, akkor vérvizsgálattal ellenőrzik a vörösvérsejtek számát, majd mikroszkóp alatt is vizsgálják azokat. A vérben jelenlevő organizmusok száma igen változó lehet, az egyik mintában még jelen vannak, a két órával később levett mintában viszont már nem. PCR-teszt segítségével is ki lehet mutatni ezeknek jelenlétét a kisállat vérmintájában. A mikoplazma baktérium az egyik leggyakoribb okozója a húgyúti fertőzésnek és a tüdőgyulladásnak is.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Kezelése

Otthoni kezelésre az orvos antibiotikumkúrát ír elő. Ritkább, súlyosabb esetekben szteroidot is kell adni a macskának azért, hogy elnyomja a vörös-vérsejtek pusztulását. Támogató és kiegészítő kezelésként infúzióra is szükség lehet, a kiszáradást megelőzésére, a szervezet felborult folyadék háztartásának helyreállítása érdekében. Egyes esetekben sajnos elkerülhetetlen a (többszöri) vérátömlesztés, vagy az oxigén adagolása. Súlyos fertőzés esetén infektológus és/vagy belgyógyász szakállatorvos véleményére, a kezelésbe történő bevonására is szükség lehet.

Felépülés és kontroll

Egyes macskák felépülnek ugyan a fertőzésből, de mikoplazma hordozókká válnak. Ez azt jelenti, hogy az állat egészségesnek tűnik, de például stressz esetén a kórokozók ismét elszaporodnak a testében, és a betegség kiújul. A macskának rendszeres és ismételt vérvizsgálatra van szüksége mindaddig, amíg a vörösvérsejtek száma el nem éri a normális értéket. De ezután is rendszeres vérvizsgálatra van szükség, ennek gyakoriságát az állatorvos határozza meg.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Megelőzés

Mint minden kullancs és bolha, azaz paraziták által terjesztett fertőzés esetén, a vérfogyottságot leginkább a megelőzéssel lehet kiküszöbölni. Kullancs és bolha elleni nyakörv, spot-on csepp vagy tabletta mind megfelelő erre, de fontos, hogy olyan hatóanyagú terméket válassz, amely egyszerre távol tartja, elriasztja, és meg is öli a betegséget okozó parazitákat. Ennél is jobb megoldást jelent a kizárólagos benti tartás!

Ennek a betegségnek az esetében is nagyon igaz a mondás, miszerint jobb megelőzni, mint gyógyítani!

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon