hirdetés

Ezek a döbbenetes macskafajták vannak jelenleg kísérleti státuszban

Hangai Lilla

2023. július 29 - Kép: mintkun0529/Instagram

Következő cikkünkben olyan macskafajtákat mutatunk be a teljesség igénye nélkül, melyeket jelenleg egyetlen nagyobb macskákat nyilvántartó szervezet, például a Cat Fanciers’ Association (CFA), a The International Cat Association (TICA) vagy a Fédération Internationale Féline (FIFé) sem ismer el.

hirdetés

Nagyon fontos, hogy fenntartásokkal kezeljük az új fajták megjelenését, legyen szó akár hibridekről, akár specifikusan teacup, törpe, miniatűr vagy más kísérleti fajtákról. Sosem az állat hibája, hogy milyen testbe születik, nekünk, embereknek kell meghozni a felelős döntést és olyan macskákat tenyészteni, illetve választani társul, amelyek könnyen integrálhatók az életünkbe. Továbbá nem kell különböző egészségügyi, mentális vagy szocializációs problémák miatt szenvedniük. Ahhoz azonban, hogy macskatartóként vagy akár leendő tenyésztőként meghozhassuk ezt a döntést, érdemes látnunk azt is, hogy pontosan hogy áll ma a helyzet. Íme hát az érdekesebb kísérleti macskafajták, amelyekről a macskásoknak érdemes tudni.

Salem, a mandalay: 

Ezért vannak egyes macskafajták kísérleti státuszban

Hivatalosan elismertetni egy macskafajtát egy nagyobb szervezettel rendkívül sok időt és munkát igényel, a folyamatról itt írtunk bővebben. Az egyes szervezetek számos szabályának meg kell felelni, ráadásul erkölcsi tényezők is útját állhatják a folyamatnak. Ezért az új fajtáknak elismerést kivívni próbáló tenyésztők minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy felhívják magukra a figyelmet. Természetesen nem arról van szó, hogy az új fajták létrehozás ördögtől való lenne, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy néhány éves szelektív tenyésztés és mixelgetés során nem feltétlenül derül ki, hogy mi az, ami működőképes, és mi az, amin változtatni kell, ha egyáltalán lehet.

Továbbá ezeknek a fajtáknak eladhatónak is kell lenniük, ezért az aktuális divathoz is alkalmazkodniuk kell. Bármilyen szomorú is ezt leírni. Ez gyakran azt eredményezi, hogy a tenyésztés során fontosabb lesz a macska külső megjelenése, mint a génállomány védelme, a kiszámítható temperamentum vagy a stabil idegrendszer.

A Wikipédia szócikke szerint a kísérleti fajták közötti eligazodást nagyban nehezíti az is, hogy ezen fajták nevei között az eltérések és hasonlóságok gyakran okoznak zavart. Olyan is előfordul, hogy az egyik nyilvántartás által felvett nevet egy teljesn más fajtára használják egy másik nyilvántartásban. Például az Ausztráliában burmilla longhair néven ismert fajta Nagy-Britanniában asian semi-longhair vagy tiffanie néven ismert. Ausztráliában viszont az australian tiffanie egy teljesen más fajta, ráadásul mindkettő különbözik az amerikai tiffanytól vagy más néven chantilly-tiffanytól. Semmi sem egyszerű, ha a macskákról van szó, igaz?

Az egzotikus rövidszőrű és a skót lógófülű házasságából létrejött foldex is a kísérleti macskafajták közé tartozik:

Bramble

A bramble fajta egy nagytestű, drótos szőrű macska, melynek a bundája foltos mintázatú. A bengáli és a peterbald keresztezésével hozták létre az Egyesült Államokban. Egyelőre a Rare and Exotic Feline Registry ismeri el hivatalosan.

Felvétel a világ első bramble példányáról:

Aegean

Az Aegean egy görög eredetű fajta, amelyet az 1990-es évek óta fejleszt a görögországi macskás szövetség a Kükládok macskáinak bevonásával. Görögország nemzeti kincsének tekintik őket, nevüket az Égei-tenger körül található házi macskák legrégebbi populációja miatt kapták. Affinitásuk van a halászathoz és az úszáshoz, számos görög halászkikötőben megtalálhatók. Ez egy közepes méretű fajta, bundája két vagy három színű, amelyek közül az egyik mindig fehér. A fajta többnyire mentes a gyakori betegségektől.

Mandalay

A mandalayt eredetileg a rövidszőrű házi macska és a burma keresztezéséből hoztak létre, de később a abesszineket is használták a fahéj és őzbarna szín bevezetése miatt. A szabályok szerint semmilyen fényviszony között nem látszódhat szépia árnyalatú foltosság a bundájukon, egyszóval koromfeketének kell lenniük. Ez a fajta Új-Zélandról származik, ahol a helyi szervezet hivatalosan is elismeri.

Foldex

A foldexet, más néven az exotic foldot a kanadai Quebec tartományban kezdték el kitenyészteni a skót lógófülű és az egzotikus rövidszőrű keresztezésével. Mérete közepes, pofája kerek, lábai rövidek, fülei jellegzetesen lekonyulnak.

Mojave spotted

A mojave spotted egy foltos bundájú polidaktil macska. A bengáli és az Egyesült Államok Mojave-sivatagában természetesen előforduló polidaktil macskák keresztezéséből tenyésztették ki. A Rare and Exotic Feline Registry már hivatalosan elismeri.

Tiffanie

A tiffanie vagy más néven az asian semi-longhair a Egyesült Királyságból származik, és általában a rövid szőrű burmilla változata. A burma és a csincsilla árnyalatú perzsa mixe.

Jungle curl

A jungle curl is egy amerikai eredetű hibrid fajta, ami elsősorban a mocsári macska és az amerikai görbefülű házasításával jött létre. Ám számos foltos macskafajta is szerepet kapott a tenyésztés során, ilyen például az egyiptomi mau vagy a serengeti és a bengáli is. A hibrid fajták tenyésztése során úgy érezzük, hogy nem minden út Rómába vezet, hanem a bengálihoz.

Neked mi a véleményed az itt bemutatott fajtákról? Látsz bennük fantáziát, vagy abba kellene hagyni a próbálkozást?

cat fanciers' association Fédération Internationale Féline hibrid macskafajták hibridek hivatalosan elismert macskafajták kísérleti macskafajták macskákat nyilvántartó szervezet miniatűr macska teacup macska tenyésztés The International Cat Association törpe macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!