hirdetés

Egyiptomi mau fajtaleírás: a titokzatos múltú pettyes cica, aki a macskák leggyorsabb képviselője

László Enikő, 2022. október 20 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Egyiptomi mau

Egyesek szerint ez a különleges pettyes cica már az ókori egyiptomiak szívét is elrabolta. Ha pedig ez sikerült neki, akkor biztosan szélsebesen el is szaladt vele!

hirdetés

Az egyiptomi mau egy elegáns, foltos cica, akinek felmenői egyesek szerint háromezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza olyan macskákig, amelyek képei az ókori Egyiptom templomait és termeit díszítik. A „mau” név az ókori egyiptomi macska szóból származik. A fajta sportosságáról ismert, és a házimacskák között a leggyorsabb futók közé tartozik – akár 48 km/órás sebességet is elérhet!

Eredete

Az egyiptomi mau sokak szerint az ókori egyiptomi házimacskáktól származhat, bár a végleges genetikai kapcsolatokat nehéz nyomon követni. Az i.e. 1900-ig visszanyúló egyiptomi művészet számos macskát ábrázolt hasonló foltos jegyekkel, és i.e. 1450-re a cicákat gyakran jelenítették meg otthoni környezetben, tehát valószínű, hogy szoros, kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítottak ki az emberekkel. A macskák Bastet egyiptomi istennővel is összefüggésbe kerültek. Bastet imádata az egyiptomi római uralom alatt is népszerű maradt, és valószínűleg a rómaiak vittek vissza néhány ilyen szemet gyönyörködtető foltos macskát Olaszországba. Ily módon az egyiptomi mau elődjei Európába kerültek.

A XX. század elején Olaszországban, Svájcban és Franciaországban tenyésztettek egyiptomi maura emlékeztető macskákat, de a fajta a második világháború alatt hanyatlásnak indult, és ki is halhatott volna, ha nincs egy orosz származású, Rómában élő hercegnő. A nő, Natalja Trubeckaja kapott egy ezüstfoltos cicát, amely állítólag egy római nagykövetségről érkezett, és Kairóból származott. Annyira magával ragadta a Babának elnevezett macska szépsége és személyisége, hogy elhatározta, hogy tenyészteni fogja a fajtát.

1956-ban a hölgy Babával és két leszármazottjával az Egyesült Államokba költözött, és ott hozta létre az első egyiptomi mau tenyészetet, melynek a Fatima nevet adta. 1968-ban a Macskabarátok Szövetsége és a Kanadai Macskaszövetség elismerte a fajtát.

Mivel azonban olyan kevés egyiptomi mau volt az Egyesült Államokban, a fajta genetikai rendellenességeket és betegségeket szenvedett a korlátozott génállomány miatt. A tenyésztők a populáció bővítésének módjait keresték. Jean S. Mill egy újdelhi állatkertben talált két macskát, amelyek egyiptomi maunak tűntek. 1980-ban vitte be őket az Egyesült Államokba, és létrehozta az indiai tenyésztési vonalat, amelyet az 1980-as évek végén elfogadott a Macskabarátok Szövetsége.

Az egyiptomi mau továbbra is ritka fajta, és világszerte csak körülbelül 3000 él belőle. Közel-keleti eredetét egy 2012-es genetikai elemzés erősítette meg, amely a fajtát más közel-keleti macskákhoz, például a török ​​vanhoz kapcsolta.

Fajtastandard

Az egyiptomi mau egy közepes termetű, 3-5 kg-ot nyomó macska. Teste közepesen hosszú, elegáns, izmos. Hátsó végtagjai hosszúak, ezek segítségével nagyon gyorsan képes futni. Az egyiptomi maut tartják a leggyorsabb házimacskának. Feje ék alakú, kerek sziluettel. Fülei nagyok, enyhén hegyesek. Szemei nagyok, mandula alakúak, felnőttkorra világoszöld színűek. Nyaka elegáns, karcsú, törzse izmos, közepesen erőteljes. Hosszú farka a tövénél vastag, a vége felé elvékonyodik. Mancsa ovális, ujjai zártak. Szőrzete rövid, sűrű, selymes, rugalmas tapintású. Egyenletes elosztásban (lehetőleg kör alakban) pettyek borítják testét. A hátvonalon fekete sáv húzódik a farokig, ezt pedig pettyek kísérik. A cica feje cirmos mintázatú. Alapszíne lehet ezüst, bronz, füstszínű (feketés) és ónszínű. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Amellett, hogy ő az egyetlen természetesen kialakult macskafajta, akinek bundája pettyes, az egyiptomi mau barátságos és interaktív gazdáival. A családon belül erős köteléket alakíthat ki egy vagy két kiválasztott személlyel, de idegenekkel szemben tartózkodó, idő kell neki a feloldódáshoz. Szereti kimutatni érzelmeit, és amikor boldog, egyedi farokmozgatást hajt végre, ami meglepő lehet azok számára, akik még soha nem láttak ilyet. A különös farokmozgatás gyakran dagasztással és kellemes hangon való nyávogással is társul. Nagyon szereti gazdáit, és amikor nem játszik, élvezi, hogy valakinek az ölében ül, különösen, ha az cirógatja is.

Az egyiptomi mau csodálatosan kiegészítheti az otthonodat, és hajlandó a család szerves részévé válni. Boldoggá teszi, ha szeretteivel lehet, akikkel különösen imád játszani. Emellett szeret ugrálni és mászni, és értékelni fogja a magas macskafát, kaparófát vagy macskalétrát, amely lehetővé teszi, hogy teljes magasságban kinyújtózzon. A mau is szívesen játszik a vízben, ezért az akváriumlakók óvakodjanak tőle!

Ideális környezet

Az aktív és játékos mau tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák mellé. Ugyanúgy fog játszani, mint bármely retriever, könnyen megtanulja a trükköket, és szereti a gyerekek figyelmét, akik udvariasan és tisztelettel bánnak vele. Elég okos ahhoz, hogy kitérjen a kisgyermekek útjából, de szereti az iskoláskorú gyerekeket, mert ők megfelelnek az energiaszintjének és a kíváncsiságnak. Semmi sem ijeszti meg, a kutyák biztosan nem, és boldogan megbarátkozik velük, ha nem okoznak neki gondot. Ügyes vadász azonban, és a kedvtelésből tartott madarak vagy más kisállatok valószínűleg nincsenek biztonságban a jelenlétében. A szűk helyeket nem szereti, de ennek ellenére jól érzi magát lakásban is, ha biztosítva van számára egy saját hely, kaparófával és egyéb cicáknak való alkalmatosságokkal.

Ápolás

Az egyiptomi mau mérsékelten vedlik, és nem igényel túl sok ápolást. A rendszeres fésüléssel azonban megszabadítható a cica az elhalt szőrszálaktól, így azok kisebb arányban landolnak a szőnyegen vagy a kanapén.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel az egyiptomi mau korlátozott genetikai hátterű, egészségügyi problémák, például vesebetegség, vesekő és alsó húgyúti betegség alakulhat ki egyes egyedeknél. Az egyiptomi mau hajlamos lehet a hipertrófiás kardiomiopátiának nevezett szívbetegségre is, ami lerövidítheti élettartamát. Súlyosságtól függően ez az állapot gyógyszerekkel kezelhető.

(Felhasznált irodalom: Jean-Luc Renck: A macska; Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon