hirdetés

Mi a gond a hibrid macskafajtákkal? Durva beavatkozás a természet rendjébe

Pócsik Judit

2022. március 17 - Képek: Getty Images Hungary

Csodaszépek, érdekesek vagy éppenséggel nem túl vonzóak. Ellenben egzotikusak, méregdrágák és nagy irántuk a kereslet. Ők a bengáli, a szavanna, a szafari, a toyger és társaik.

hirdetés

Filmekből jól ismert a jelenet: a nagymacska szeme villan, lelapulva kúszik a földön, amint zsákmányát becserkészi és leteríti. A macska rokonaihoz a tigrishez, a leopárdhoz hasonlóan viselkedik még évezredes háziasítást követően is, amikor levadássza az egeret.

Bengáli.

A hibridek eredete

A hibridek nem divatból, hanem állatgyógyászati céllal jöttek létre az 1970-es években. A kutatók a macskaleukózis (FELV) nevű, halálos kimenetelű fertőző betegségre való ellenállóképességet tesztelték a vadmacskákon. Mégpedig úgy, hogy a házi macskát az ázsiai leopárdmacskával, ismertebb nevén a bengáli törpemacskával keresztezték.

Miután a laboratóriumban tölthető idejük és hasznosságuk lejárt, ezeket az állatokat társállatként való tartásra adták oda a kutatók az embereknek. Belőlük alakult ki a „tenyésszünk mini leopárdokat” mozgalom. 1980-ban munkájukat siker koronázta, a bengáli hivatalosan is elismert macskafajta lett. A bengáli utáni hihetetlenül nagy kereslet után nem volt megállás. Újabb és újabb hibrid macskafajták jöttek létre.

Viselkedési zavarok, egészségügyi problémák

Ne szépítsük a dolgot. A hibrid macska nem más, mint egzotikus külsejű macska, vadmacskás hajlamokkal. A hibrid fajták természetellenes tenyésztés eredményei. Már eleve két olyan macskafajta keresztezésével jöttek létre, amelyeket sohasem lett volna szabad pároztatni.

A hibridek nem mindig válnak szobatisztává, territóriumuk folyamatos megjelölése érdekében nem csak az alomban végzik a dolgukat, bepiszkítják a lakást, és ennek a szokásuknak az ivartalanítás sem vet véget. Sajnos az agresszivitás sem ritka. Kutyára, másik macskára is rátámadnak, jellemzően nem jól szocializálhatók, és az ember társaságában is kiszámíthatatlan módon viselkednek.

Toyger.

A tenyésztők gyakran találják magukat szembe az anyamacska vetélésével, vagy koraszülött alommal.

A hibrid fajták egészsége sem a legjobb: a különböző fajták között gyakoriak az emésztőszervi megbetegedések, mint például az IBS, vagyis az irritábilis bélszindróma, valamint a nehezen kikezelhető parazitikus fertőzések. Mindkét betegség krónikus hasmenéssel járhat, ami mind a gazda, mind a kezelő állatorvos számára rengeteg kellemetlenséget okozhat. Sajnos nem ritka a kardiomiopátiás megbetegedés sem. Ez a szívpumpa izmainak a meggyengülését jelenti. A hibrid macskák körében magasabb arányban jelenik meg a fertőző hashártyagyulladás, a FIP is. A macskák számára kötelező és opcionális oltásokat a hibrideken nem tesztelték, így hatékonyságuk sem bizonyított az esetükben.

Szavanna.

Egy szó mint száz: ne vidd a dzsungel adta szuvenírt haza, mert lenyűgöző szépsége és eleganciája ellenére sem társállatnak való. Macskák millióit altatják el évente, mert a menhelyek megteltek. A tigris, a leopárd vagy akár az oroszlán szíve ott dobog minden egyes háziasított, szelíd macskafajtában.

egészségügyi probléma élet hibrid macskafajták hibridek leopárdmacska vadmacska viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink