hirdetés

Ezért csodásak az idős és sérült macskák

Ferenczi Deborah

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatvédelem nagyon fontos, és azon belül is különös hangsúlyt kell fektetnünk az örökbefogadásra. Sokan inkább az egészséges, fiatal állatokat választják, míg a sérült, idős macskáknak kevesebb figyelem jut. Azonban ők is megérdemlik a szerető otthont és a megbecsülést. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes olyan cicát magadhoz venned, akit senki nem visz haza.

hirdetés

Az örökbefogadás egy nagyszerű lehetőség az állatok életének megmentésére, jobbá tételére. Sok menhelyen sajnos nincs elegendő hely és erőforrás, hogy az összes állatot tartósan elhelyezzék és gondozzák. Ennek következtében sok sérült vagy idős macska nem talál otthont, és végül kénytelenek elaltatni őket. Az örökbefogadás azonban megváltoztathatja ezt a helyzetet. Amikor magunkhoz veszünk egy sérült, beteg vagy koros macskát, lehetővé teszünk számára, hogy élete hátralévő részében boldogan éljen – amire eddig nem volt lehetősége.

Egy idős macska örökbefogadása sok előnnyel jár

Az idősebb macskák örökbefogadásának számos előnye van, amelyekre sokszor nem is gondolunk. Gyakran már megtanulták, hogyan éljenek együtt az emberekkel, és többnyire nem a nulláról kell kezdened a nevelésüket. Ezen kívül ha olyan cicát fogadunk örökbe, aki már felnőtt, akkor nem kell a felnevelése miatt sem aggódnunk, ahogy azon sem, milyen tulajdonságai lesznek idővel, hiszen már kiforrott személyisége van.

Fontos tudni, hogy a korosabb jószágok általában nyugodtabbak és kevésbé aktívak, így azok számára is ideálisak, akik nem tudnak sok időt szánni kedvencükre. Ezen felül az idősebb állatok általában tudják már, hogy hol a helyük a lakásban, hogyan használják az almot, így nem kell sok energiát fordítanod az alapok megtanítására. (Természetesen ez csak a korábban bent tartott cicákra igaz.)

Ezen kívül az idős vagy sérült macskák többsége igen hálás azért, hogy örökbefogadták, és hűséges társa lesz az új családtagjainak.

Kevesebb figyelmet kapnak

Az örökbefogadás során sokan inkább fiatal, egészséges állatot választanak, és a sérült, beteg vagy öregebb macskák számára kevesebb figyelem jut. Azonban ők is ugyanúgy vágynak a szeretetre és a gondoskodásra, mint az ifjabb társaik! Az elhanyagolásuk súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Az idős macskák esetében például gyakran lépnek fel veseproblémák vagy ízületi gyulladás. Ezeket az állapotokat azonban hatékonyan lehet kezelni, ennek köszönhetően pedig az érintett cicák is hosszú és boldog életet élhetnek. Arról nem is szólva, hogy a sérült állatok gyakran magányosak és szorongóak lehetnek, az örökbefogadás viszont segíthet abban, hogy újra biztonságban és szeretetben érezhessék magukat.

Az örökbefogadás fontossága

Az örökbefogadás az említett cicák esetében  gyakran létfontosságú: sokszor megmenti őket az utcai kóborlástól vagy az elaltatástól. Továbbá így támogatjuk az állatvédelmet, valamint pozitív változást idézünk elő a magunk életében is. Hiszen a döntéssel  nemcsak a befogadott állat életét mentjük meg, hanem a sajátunkat is gazdagabbá és boldogabbá tehetjük azzal, hogy egy hűséges és szerető társat nyerünk a cica személyében.

Tehát az örökbefogadás ajándék mindannyiunk számára. Egy olyan lehetőség, amely révén az idős vagy sérült macskák megmenekülhetnek attól a szörnyű sorstól, ami egyébként várna rájuk, és boldog, szerető otthont találnak. Az ilyen macskák általában már megtanulták, hogyan éljenek együtt az emberrel, és hűséges társ válik belőlük. Az adoptálás fontos szerepet játszik az állatvédelem terén is, és lehetőséget ad arra, hogy pozitív változást idézzünk elő a mentett állatok életében.

ember macska kötődés idős macska macska és gazdája macska hatása az egészségre macska örökbefogadás örökbefogadás örökbefogadás előnyei örökbefogadott macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink