hirdetés

A világ leghűségesebb macskája: galambot fogott, és azzal táplálta az igazságtalanul elítélt rabot

Ferenczi Deborah, 2023. január 22 - Képek: Wikipédia: Henry Wyatt (courtier)

Sokan úgy vélik, hogy a macskák közel sem olyan ragaszkodó állatok, mint a kutyák. Hiszen híresek arról, hogy meglehetősen függetlenek vagy éppen nagyon is maguknak valók. Sokszor úgy viselkednek, mintha egyáltalán nem érdekelné őket a körülöttük levő világ, és inkább szeretnék a magányt, mintsem az ember társaságát. Azonban ennél sokkal érzékenyebbek ezek az állatok, ezt pedig az alábbi történet is hűen bizonyítja.

hirdetés

A macskák teljes más típusok, mint a kutyák. Másképpen tudják kifejezni a szeretetüket, a törődésüket, azonban igenis hűséges és ragaszkodó állatok, akik valójában mindent megtennének azért, akit szeretnek.

Az előzmények

Az eset körülbelül az 1400-as évek végén játszódott, valamikor 1483 és 1485 között. A feljegyzések szerint lázadásszitás gyanúja miatt Sir Henry Wyatt ártatlanul börtönbe került. III. Richárd, a véreskezű angol király életfogytiglan börtönre ítélte, és a Towerbe záratta az ártatlan Sir Henry Wyattot, akit rendkívül kemény kínzásnak vetett alá. Továbbá még azt is megparancsolta szolgáinak, hogy ételt se szolgáltassanak a fogolynak. Egyébként érdemes tudni, hogy III. Richárd emlékét William Shakespeare is megörökítette, hiszen több drámája is a véreskezű királyról íródott. Feltehetően azért került Wyatt börtönbe, mert támogatta a III. Richárdot leváltani kívánó felkelést, mely VI. Henrik unokaöccsét, a Bretagne-ban száműzetésben élő Tudor Henriket támogatta, aki ismertebb nevén a későbbi VII. Henrik angol király.

A macska, aki megmentette az életét

Mikor III. Richárd bebörtönözte, és a Tower falai közé zárta, különböző kínzásoknak vetette alá Wyatt udvaroncot. Az egyik ezek közül az volt, hogy megparancsolta, hogy semmiféle ételt ne adjanak neki, így viszonylag hamar éhen is halt volna a börtönben. Azonban a börtönben lakó macska megmentette az éhhaláltól. A feljegyzések szerint a Tower cicája annyira megszerette a foglyot, hogy sokszor az ölébe kuporodott, hogy felmelegítse, odabújt hozzá éjszakánként, így elviselhetőbbé téve a szörnyű magányt és szenvedést. Azonban ez nem volt elég, a cicus annyira ragaszkodott a fogolyhoz, hogy gyakran kiszökött a börtönből, és galambokat fogott az elítéltnek, amiket a nap különböző szakaszaiban becsempészett számára. A folyamatos élelmiszer-utánpótlás segítségével képes volt a férfi életben maradni addig, mígnem III. Richárd halála, és VII. Henrik trónra lépése nem hozta el neki a várva várt szabadulást.

A szabadulás utáni dicsőség

A szabadulás után nagy tiszteletnek örvendett Wyatt, ugyanis már bebörtönzése előtt is VII. Henriket szolgálta. Így, mikor kiszabadult a börtönből, a királyi ékszerek mesterévé vált, illetve kinevezték a királyi pénzverde felügyelőjévé. Sőt, még a titkos tanácsnak is a tagja lett, ami a király legszűkebb tanácsosait takarta. Jutalmul pedig saját címert és számos földbirtokot is kapott. Végül pedig erőben és egészségben 1536-ban távozott az élők sorából. Azonban annyi bizonyos, hogy ha a börtönben nem táplálja őt a macska, akkor meg sem élte volna a király halálát, és éhen halt volna a sötét torony falai között. Hála az életmentő macskának, igazán szép és sikeres pályát futhatott be élete során.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon