hirdetés

7 érdekesség a Geoffroy-macskáról: ő a vadmacskák kísértete

Hangai Lilla, 2023. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az észak-amerikai kontinens egy legsokoldalúbb ragadozója a Geoffroy-macska, aki nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire francia zoológusról kapta. Ezt a kegyetlen és ügyes vadászt nagyon ritkán lehet a vadonban, a természetes környezetében megfigyelni, ennek köszönhetően ritkán tanulmányozzák. Ezért is hívják a vadmacskák kísértetének.

hirdetés

A világ legkisebb vadmacskafajtája, a Geoffroy-macska azonban még így is számos érdekességet tartogat számunkra.

1.) Mindenhol otthon vannak

Ezek a körülbelül 3-5 kg-os cicák a Vörös Lista szerint nem fenyegetett státuszban vannak. Királyságuk valóban addig tart, ameddig a szem ellát, sőt, néha még tovább is. Élnek és vadásznak a hegyeken, az erdőkben, a szavannán, a bozótosokban és a füves pusztákon is.

2.) Fogságban igazi ritkaság

Fogságban igazi ritkaságnak számít, a világ állatkertjeiben alig több mint 70 egyed él. Hazánkban a Nyíregyházi állatparkban él egy pár, akiknek 2020-ban született kicsinyük.

Így nyilatkozott Révészné Petró Zsuzsa, az Állatpark munkatársa a kölykök érkezése után: 

3.) Bundájuk színváltós

A melegebb, északi területeken élő populációk bundájának alapszíne sötétebb, okeresebb, míg a hűvösebb, déli területeken élőké ezüstös, szürkés. A legkülönösebb Geoffroy-macskák azok, amelyek a nedvesebb részeken élnek, vagyis a mocsaras, erdős területeken. Ők lehetnek teljesen feketék is. Ez segít nekik a láthatatlanná válásban éjszaka, ami által még hatékonyabb vadászokká válnak.

4.) Lábaik, akár a modelleké

Kifejezetten hosszú lábaik vannak, aminek sok területen igen nagy hasznát veszik. Azoknak az egyedeknek például, amelyek a nedvesebb területen élnek, sokat segít abban, hogy az ártereken ne süllyedjenek el. De támogatja őket a fára mászásban is, ami nagyon hasznos, amikor vadásznak, vagy amikor ragadozók elől menekülnek.

Számos esetben megfigyelték azt is, hogy a két hátsó lábukra állnak, hogy jobban megfigyelhessék a körülöttük lévő területet.

5.) Egy dologban hasonlítanak a szerválra

Ugyan a szervál lakhelye Afrika, mégis osztozik egy jellegzetes tulajdonságon a Geoffroy-macskával. Bár a fülük formája és mérete is eltérő, mindkettőjüknek fekete a hátulja egy jól kivehető fehér pöttyel ékesítve.

6.) Az orvvadászok kedvencei

Ezeknek a cicáknak az elsődleges lakhelye és vadászterülete a füves puszta, így az erdőirtás és az emberek terjeszkedése „kevésbé” van rájuk hatással. Az orvvadászok azonban előszeretettel vadásznak rájuk. A szőrméjük a második a világon, amivel a leggyakrabban kereskednek. A CITES Egyezmény értelmében szerencsére már tilos a bundájukkal kereskedni Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay és Uruguay területén, ami csökkentette valamennyire a forgalmat.

Geoffroy-macska kölykök.

7.) Tovább maradnak a mama kicsinyei

Alapvetően magányos életet élnek, a hímek és a nőstények csak a párzási periódus idejére találkoznak. Az alomban általában 1-3 cica születik, és a házi macskákhoz viszonyítva a kölykök lassabban fejlődnek. A szemük 18-19 napos koruk körül nyílik ki, szilárd táplálékot 6-7 hetesen kezdenek el fogyasztani. A mamájukkal 3 hónaposan kezdenek eljárni vadászni. 8 hónaposan válnak önállóvá; a nőstények 18 hónaposan lesznek ivarérettek, a hímek 2 évesen.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon