hirdetés

4 dolog, amivel elérheted, hogy macskád valóban önmaga lehessen

Hangai Lilla

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ugye azt már mindenki tudja, hogy tartozhat két macska egyazon fajtához, mégsem lesznek ugyanolyanok. Ahogy az emberek, úgy a cicusok személyisége is millió árnyalatban pompázik. Ezek az árnyalatok pedig akkor csillognak a legszebben, ha hagyjuk, hogy a felszínen rájuk ragyogjon a nap.

hirdetés

Ha szeretnéd elmélyíteni kedvenceddel a kapcsolatotokat, vagy biztos akarsz lenni abban, hogy ő a legboldogabb macska Óperencián innen és túl, fogadd meg lentebb felsorakoztatott tanácsainkat.

Minden gazdi arra vágyik, hogy kedvence legyen a legboldogabb macska a Földön

1.) Hagyd irányítani

„Az ókorban a macskákat istenként imádták, és ők ezt nem felejtették el” – mondja nagyon bölcsen sir Terry Prachett író. Cirmos barátaink a valódi urai a köztünk létrejövő dinamikának. Erre az egyik legjobb bizonyíték, hogy a kutatók rájöttek, nem mi háziasítottuk őket, hanem önállóan, saját akaratukból háziasodtak. Az emberek évezredek óta tenyésztették a kívánt tulajdonságaik alapján a kutyákat, ám egészen addig, amíg a viktoriánus korban, körülbelül 200 évvel ezelőtt elkezdték a házi macskák tenyésztését is, ezeket az állatokat soha nem tartották olyan formában, mint az ebeket. Ez azt jelenti, hogy a természetes szelekció, nem pedig a mesterséges szelekció vezetett a mai házi macskáknál megfigyelhető személyiségjegyekhez.

Tartsuk hát ezt tiszteletben, adjuk kezünket a puha kis mancsukba, és bízzunk bennük. Hagyjuk, hogy megmutassák és kifejezzék mi a jó nekik, és szeressük őket így, ne úgy, ahogy mi jónak és helyesnek véljük. 

2.) A tapasztalatok nyitnak ablakot a tudásra

Nincs genetikai különbség a házi macskák és az elvadult vagy kóbor macskák között. Ezeket a bajuszos banditákat az emberrel való korai tapasztalataik teszik szelíddé, szociálissá. A Temple Egyetem kutatója, Eileen Karsh és munkatársai az 1980-as években két tanulmány által is arra a következtetésre jutottak, hogy a 3-7 hetes koruk között gyakran emberekkel érintkező kiscicák általában barátságos és szociális felnőttekké cseperedtek. Ám ha egy macska mindenféle emberi kontaktus nélkül éli meg a 7 hetes kort, sokkal kevésbé lesz szociális. Akár idegenekről, akár a családjáról van szó.

Ha tenyésztőtől vásárolsz, légy abban biztos, hogy már apró korától kezdve rendszeresen kapcsolatot tart a kiscicákkal, ha pedig ilyen apró macskát mentesz, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leggyakrabban érezze a közelséged.

A morcos tekintet becsapós

3.) A testvérek a legjobb barátok

A macskák köztudottan független állatok, és a legtöbb cica, akit egyedül tartanak és nevelnek, jobban boldogul a későbbiekben egymacskás háztartásban. Ez különösen igaz lehet akkor, ha például idő előtt választották el az anyjától. Egy ilyen macska számára egy társ egy másik állat személyében igen stresszes élmény lehet, így nem biztos, hogy a legjobb ötlet másik cicát, kutyát beszerezni mellé. (Persze a te macskádat te ismered a legjobban, attól azonban óva intünk, hogy elhamarkodottan hozz döntést az ügyben.)

Ha azonban még csak leendő cicagazdi vagy, örökbefogadás vagy vásárlás előtt érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy alomtársakat vegyél magadhoz. Ebben az esetben az együttélés sokkal gördülékenyebb lehet, ugyanis a cicák már az anyaméhben elkezdenek egymáshoz csiszolódni, ami a születés után folyamatosan finomodni fog.

4.) Ne várd tőle, hogy más legyen

Meggyőződésünk, hogy akik nem szeretik a macskákat csupán azért gondolkodnak így, mert olyan viselkedést várnak el tőlük, mint a kutyáktól. Legyenek alázatosak, szófogadók és éltesse őket az emberek iránti megfelelési vágy. Nos, a macskák nem ilyenek, és nem is lesznek ilyenek soha, ezért felesleges olyan értelmetlen elvárásokat támasztani feléjük, amit nem tudnak megugrani. És nem is akarnak – legyünk őszinték. Az értékük és a szépségük pont a különbözőségükben rejlik. Ha készek vagyunk leszállni a magas lóról, láthatjuk, hogy egy fantasztikusan önálló, tehetséges és csupaszív faj döntött úgy, hogy megajándékoz bennünket a társaságával és a bizalmával.

Vegyünk példát az ókori írekről. Ők úgy tartották, hogy egy jól doromboló, tehetséges egerész 3 tehenet is megér, az a macska pedig, amelyik csak jól dorombol, de kevésbé kiemelkedő szakmájában pedig másfelet. Na tessék, így kell értékelni a pozitív tulajdonságokat!

Ide kattintva megtudhatod, melyik az az egy dolog, amellyel bármely gazdi bármely macskája életét lényegesen jobbá, gazdagabbá tudja tenni, és pénzbe sem kerül!

boldog macska jó gazdi macska ember kapcsolat macskatartás macskatartás szépsége
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink