hirdetés

Tudtad, hogy vannak olyan macskák, akiknek van hüvelykujja?

Hangai Lilla

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg te is láttál már olyan macskát – ha szerencséd volt a valóságban is –, mint amilyet a képen is mutatunk, akinek jól kivehető hüvelykujja van.

hirdetés

Máris megmagyarázzuk, hogy a hüvelykujj a macskák esetében minek a következménye, és a világuralomra törés nagyobb esélyén túl miben lehet még segítségükre; ha lehet.

Hány ujjat számolsz meg ezen a gyönyörű maine coon cicán?

A macskák esetében ez a hüvelykujj nem befordítható

Egy átlagos macskának 5 lábujja van a mellső lábain, és 4 a hátsókon. Léteznek azonban az úgynevezett polidaktil cicák, akiknek a mellső és hátsó lábaikon 6, vagy akár annál több lábujja is lehet. Ennek eredményeképpen úgy tűnik, mintha jól kifejlett hüvelykujjal is rendelkeznének. Bár viccesen így nevezzük, ez az ujj nem funkcionál valódi hüvelykként, tehát nem befordítható, így nem tudnak ráfogni vele semmire.

A polidaktil cicák plusz ujjai azonban nem csak feltétlenül hüvelykujjak formájában manifesztálódhatnak. Lehetséges, hogy a ráadás ujjacskák inkább a „kisujjak” helyén fedezhetők fel, vagy éppen középre ékelődnek. Megeshet, hogy ezek az extra nyúlványok minden mancsot érintenek a 4-ből, de az is elképzelhető, hogy csak 1-et, 2-t vagy 3-at.

A polidaktilizmus egy olyan géncsoport mutációinak eredménye, amelyek az ujjak számának fejlődését okozzák. Egy autoszomális domináns öröklődésű tulajdonság, ami azt jelenti, hogy elegendő, ha a szülők közül az egyik rendelkezik a génnel, hogy a tulajdonság megjelenjen az utódoknál. Tulajdonképpen nem egy ritka jellemzőről van szó, kifejezetten gyakori a pixie-bob és a maine coon fajtáknál. Semmilyen kellemetlensége nem származik belőle a cicának, és az eddigi információk alapján nem hordoz magával betegséget sem. Sokan úgy vélik, hogy ez segíthet nekik az egyensúlyozásban, és így jobb egerészek a polidaktilok, de erre nincs tudományos bizonyíték.

28 a rekord

Van néhány híres polidaktil macskacsoport, köztük a New York állambeli Ithacában, ahol Ithacatsnek hívják őket. Valamint Florida Keys Hemingway macskái is méltán híresek. Ők az író volt otthonában (ma múzeum) élnek, és mind Ernest Hemingway macskáinak, kiemelten Snow White-nak a leszármazottai.

A Guinness-rekordok könyve szerint a legtöbb lábujjjal rendelkező macska Jake, egy vörös kandúr volt. Egy állatorvos 2002-ben összesen 28 lábujjat számolt meg nála az össze mancson, mindegyiken 7-et.

Ide kattintva egy csomó érdekes információt tudhatsz meg a Hemingway macskákról. Például arra is fény derül, hogyan kísértenek még a mai napig is.

Ernest Hemingway macska hüvelykujj macska polidaktil macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink