hirdetés

Így szoktathatod a benti cicát a külvilághoz

Kövess Péter

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Nemcsak a kinti világ veszélyes a benti cica számára, ez fordítva is igaz, ezért egy ilyen döntésnél gazdiként nagy a felelősséged.

hirdetés

Rögös út vezet oda, hogy egy benti cica kiengedhető legyen a kinti világba, de nem lehetetlen a dolog. Mutatjuk, hogy melyek a legfontosabb lépések, és milyen kockázatokkal kell számolni.

Sok olyan benti cica van, aki kintre vágyik, de nem mindegyikük

Benti cica a kinti világban

Bár sokan ellenzik, hogy egy benti cica kimehessen a szabadba, nem reménytelen, hogy kapjon egy szelet szabadságot, anélkül hogy a következményektől kéne tartanod. Feltéve, hogy egyáltalán igényli, mert fontos, hogy nem szabad olyan helyzetbe kényszeríteni, ami megrémítheti.

Néhány macska tökéletesen elvan a négy fal között is, mások viszont vágynak, rá, hogy szabadon kóboroljanak, felfedezzenek, és egyfajta frusztrációt tapasztalhatnak, amiért nem tudnak kimenni. Ez különösen igaz, ha az ablakon keresztül látják, mi folyik odakint” – mondja James Serpell, a Pennsylvaniai Egyetem állatjóléti és etikai professzora.

Hasznos lehet a póráz

Érdemes figyelembe venni a macska temperamentumát és korát is. Azok a fiatalabb macskák, akinek nagyobb a vágyuk a felfedezésére, rendszerint könnyebben alkalmazkodnak az új élményhez, mint idősebb benti társaik.

Ha kedvenced szereti az ablakon keresztül kémlelni a világot, Serpall azt javasolja, első körben póráz és hám alkalmazásával vidd ki közvetlenül az előtte lévő térbe. Miközben ugyanis az emberek az ablakot térelválasztónak tekintik, a macskák az azon túli világot a területük részeként érzékelik.

Így ha lehetővé teszed kedvenced számára, hogy felfedezze ezt a teret, az mind szellemileg, mind fizikailag serkentőleg hathat rá.

Kezd fokozatosan

Mielőtt bármit is tennél, bizonyosodj meg arról, hogy kedvenced minden szükséges oltást megkapott, és megfelelő kullancsok elleni védelemmel rendelkezik. Ha korábban nem volt ilyen tapasztalata, meg kell ismertetned a hámmal vagy pórázzal is. Ezt még a lakáson belül érdemes megtenned, majd ha hozzászokik, először csak az ajtó elé merészkedjetek ki.

Ha még soha nem volt kint, nem fogja tudni, hogy mit tegyen, ami nagyon megterhelő lehet számára.

Amennyiben a szorongás jeleit tapasztalod rajta – mint a kitágult szemek, a hát felfelé való domborítása vagy a zihálás –, az azt jelezheti, hogy egyszerre túl sok az új inger macskád számára.

 

Fontos kordában tartani a macska vadászösztönét

A szoros felügyelet kulcsfontosságú

Nem számít, hogy kedvenced milyen panaszosan nyávog a bejárati ajtó előtt, vagy milyen sóvárgó tekintettel bámul rád, ne hagyd figyelmen kívül, hogy szabadon barangolva komoly pusztítást végezhet a kinti élővilágban.

Még azok a macskák is, akik a legfinomabb, prémium eledeleket kapják, madarakat vagy rágcsálókat ejthetnek el, hogy kiéljék vadászösztönüket.

Ha el akarod kerülni, hogy macskád más állatokkal végezzen, az egyetlen megoldás az lehet, ha szorosabb felügyelet alatt tartod, például pórázon vezeted. Ezzel valójában neki is jót teszel. Az American Veterinary Medical Association szerint a szabadon barangoló macskák várható élettartama rövidebb lehet benti társaikhoz képest. Ennek az az oka, hogy ők nagyobb eséllyel betegszenek meg, szenvednek balesetet vagy kóborolnak el otthonról.

A benti cicád már benti is marad? Ide kattintva kaphatsz néhány hasznos tippet, hogy boldog, teljes életet élhessen.

benti cicai benti macska biztonság felfedezés hám kinti macska madarak nyakörv póráz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink