hirdetés

Angóramacska és van-macska: a török szépségek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

Puha, dús bunda és igéző szemek – ilyenek a törökök különleges macskái.

hirdetés

Folytatódik fajtákat összehasonlító cikksorozatunk, ezúttal két török gyönyörűség, az angóramacska és a van-macska kerül a nagyító alá. Lássuk, milyen tulajdonságok alapján különböztethetjük meg őket.

Török angóramacska

Eredetük

A török van-macska eredetének magyarázatában keveredik a történelem és a legenda. Annyi bizonyos, hogy a fajta több ezer éves múltra tekint vissza, ám hogy pontosan mikor alakult ki, arról nincsenek tudományos ismeretek. Helyettük viszont számos legenda mesél a van-macska különleges megjelenésének kialakulásáról. A mítosz szerint a fajta képviselői együtt utaztak Noéval a bárkáján, és gyakori mintázatát is isteni érintés következményének tulajdonítják. Ősi eredete ellenére a van-macskák sokáig ismeretlenek voltak Törökország határain túl. Csupán az 1950-es években jutottak el a világ más pontjaira, de manapság is ritkaságnak számítanak.

A török angóramacska létezéséről már a 16. században születtek feljegyzések. Azonban arról, hogy Európába vajon hogyan kerültek, csak találgathatunk. Egyesek szerint a vikingekkel érkeztek a kontinensre, mások szerint a török szultán diplomáciai ajándékai lehettek a történelem során. Mivel az angóramacskákat számtalanszor keresztezték más fajtákkal, a fajtatiszta egyedek populációja annyira lecsökkent, hogy az Ankarai Állatkertnek tenyésztési programot kellett indítania a fajta megmentéséért. Manapság igen népszerű fajta, a legtöbb szervezet jegyzi.

Török van-macska

Megjelenésük

A van-macska és angóramacska megjelenése igen hasonló. Ennek köszönhetően egy időben úgy vélték, hogy ezek a macskák ugyanazon fajta képviselői. Azonban jobban megvizsgálva a cicákat láthatjuk, hogy nem teljesen egyformák.

A török angóramacska általában kisebb méretű, karcsú testfelépítéssel és hosszú végtagokkal. Feje kicsi és háromszög alakú, orra hosszú, szemei mandula formájúak. Szőrzete félhosszú és selymes, a legtöbbször fehér színű, de egyéb színek is előfordulhatnak.

A van-macska nagyobb és izmosabb testű. A feje kerekdedebb, szeme ovális, arcán jellemző a két folt vagy maszk. Szőrzetük szintén selymes de közepes hosszúságú, bundájuk gyakran foltos a test hátsó részén.

Jellemük

Mindkét fajta intelligens és kíváncsi, gazdájukhoz nagyon ragaszkodnak. Igaz, a van-macska kissé függetlenebb természetű, mint az angóra. A leglényegesebb különbség kettejük között az, hogy a van-macska fajtársaival ellentétben szereti a vizet. Nagyon jó úszó, és szívesen fürdik vagy játszik vízben.

Ha szívesen olvasnál még bundás gyönyörűségekről, ide kattintva megismerheted a szibériai és norvég erdei macskát.

fajták összehasonlítása török angóra török van-macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink