hirdetés

Ezért szökhetnek el a macskák otthonról: hallottál már az iránykövetési ösztönről?

Hangai Lilla

2023. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ha valaha is elveszett vagy elkóborolt a kedvenced, akkor nagyon jól ismered a torokszorító érzést. Teljesen természetes, ha azon tépelődsz, hogy ha mindent megadsz neki, mégis miért megy el, és vajon hogyan talál vissza? Vagy ha nem, akkor miért nem látod soha többé?

hirdetés

Ma ezekről és ehhez hasonló kérdésekről lesz szó. Egyrészt, hogy megnyugtassunk kicsit, másrészt azért, hogy tudd, hogyan reagálhatsz hatékonyan és gyorsan, ha elszökik a macska.

Miért szökhetnek el a macskák?

Ennek sok oka lehet, ami nagyrészt az ösztöneikre vezethető vissza, és ha igazán pontosak akarunk lenni, az esetek jelentős többségében nem szökésről van szó. Egyszerűen csak elvonja a figyelmüket valami, és ennek következtében elkóborolnak.

Ha ivaros egyedről van szó, a párzási időszakban a párkeresés nyomós oka lehet az útilapu felkötésének. De szó lehet a vadászösztön kiteljesítéséről vagy a territoriális viselkedés megnyilvánulásáról is.

Amennyiben a háztartásban valamilyen változás következett be, ami stresszessé tette őket, akkor is dönthetnek úgy, hogy máshol jobb lesz. De az is előfordulhat, hogy sérülést vagy betegséget szeretne elrejteni. A cicákban nagyon erősen dolgozik ez a rejtőzködő ösztön, a vadonban ugyanis csak így élhettek túl.

Valóban hazatalálnak?

Bármilyen elképesztően is hangzik, a macskáknak van egy speciális képessége, az úgynevezett iránykövetési ösztön, amely segít nekik hazatalálni.

Bár nem tudjuk biztosan, hogy ez hogyan működik, a bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a macskák képesek felhasználni a Föld geomágneses mezőit potenciálisan szagjelzésekkel kombinálva, hogy megtalálják az otthonukat. Minden macskának megvan ez az ösztöne, azonban, hasonlóan az embereknél az irányérzékhez, egyes macskáknál erősebb lehet, mint másoknál.

A kijárós macskák sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Mi a helyzet, ha éppen akkor költöztetek új helyre?

Ha kedvenced költözés közben vagy röviddel a költözés után veszett el, akkor minden bizonnyal lehetséges, hogy még nem érezte otthonának az új helyet. De ez is személyiségfüggő. Egyes macskák már néhány nap után rájönnek, hogy ez az új lakhelyük, míg másoknak sokkal tovább tart.

Ha cicád már felismerte, hogy ez az új otthona, valószínűleg megvannak már neki azok az adatok, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy hazataláljon. Ha mégsem így lenne, érdemes keresni a régi helyen, ugyanis nagy a valószínűsége, hogy oda tért vissza. Még akkor is, ha a ház nagy távolságra van!

A cicák napokkal, hetekkel, hónapokkal, sőt évekkel azután is hazatérhetnek, hogy elkóboroltak vagy elvesztek. A Lost Pet Research nevű projekt szerint a macskákról érkezett jelentések alapján 6 hónap alatt körülbelül 60 kilométert, 2,5 év alatt pedig 80-120 kilométert is képesek megtenni.

Ha kedvenced elveszett, ne add fel egyből a reményt! Érdemes figyelni a menhelyeket, és jelezni a szomszédoknak is, hogy ha látják, szóljanak.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy megakadályozd az elkóborlást?

Az első és legfontosabb dolog – bár nem konkrétan akadályozó tényező , az az, hogy chipeztesd a cicát! Így ha elkóborol, de valakinek feltűnik és befogja, könnyen tudják majd azonosítani  az állatorvosnál vagy a menhelyen. Téged pedig rögtön fel tudnak keresni a jó hírrel.

Az ivartalanítás is segítségedre lehet, így a párzási időszakban nem kell a szökési kísérletek miatt aggódnod. Ha megoldhatod, hogy benti macskaként tartsd, azzal szintén sok kellemetlenségtől megkíméled magatokat, de ha erre nincs lehetőséged, alakíts ki egy délutáni vagy esti etetési rutint, ami miatt jó oka lesz a nap végén hazatérni.

Végül pedig érdemes lehet beszerezni egy apró GPS készüléket, amit speciálisan arra fejlesztettek ki, hogy a cicák nyakörvére lehessen erősíteni. Egy applikáción keresztül így bármikor láthatod, merre jár a bajszos kis bandita.

elkóborol elmegy otthonról a macska elszökik a macska elveszett a macska gps költözés költözés macskával macska hazatalál macska kóborol macska ösztön macskának mikrochip mikrochip
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink