hirdetés

Szökőkút a cicának: csak a fogyasztói társadalom egy újabb csapdája vagy tényleg segíthet nekik?

Hangai Lilla

2023. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák körülbelül 1 napig bírnák víz nélkül. A sors fintora azonban, hogy nem túl jó ivók. Ez pedig annak köszönhető, hogy a sivatagban fejlődtek ki, ahol vízszükségletüket jelentős részben a táplálékforrásuk biztosította. A szárazeledeleknek köszönhetően pedig az élelmükből közel sem nyerik ki azt a folyadékmennyiséget, amire szükségük lenne. Így inniuk kell. Vagyis kellene. Sok cicánál gondot okoz ennek az új szokásnak a felvétele.

hirdetés

Azzal azonban mindenki tisztában van, hogy egy csobogó, vékony vízsugár még a víztől olyan rettenetesen irtózó cicákat is teljesen megbabonázza. Ezt kihasználva segíthetjük az olyan kedvenceinket, akik hadilábon állnak az ivással.

Egészségügyi problémák jelentkezhetnek, ha nem isznak eleget

Ha egy macska nem iszik eleget, annak nem csupán annyi lesz a következménye, hogy szomjasan fekszik le. Ha az állat testében víz hiánya keletkezik, vizelete koncentráltabb lesz, ami számos, a húgyúti rendszerrel kapcsolatos betegségre hajlamosít.

A húgy- vagy vesekövességet a vizeletben kicsapódó különböző kristályos vegyületek okozzák, melyek meggátolhatják a vizelet normális kiáramlását a szervezetből. Ha a vizeletürítés akadályozott, a vizelet visszafolyhat a hólyagból a vesékbe, ezzel vesekárosodást okozva. Vesekárosodás esetén a szervezetben lévő salakanyagok nem szűrődnek ki megfelelően a vérből. Ezek a mérgező anyagok számos szervet károsíthatnak, és halálhoz vezethetnek. Ugye milyen kicsin is múlhat?

Az álló vizet nem tartják biztonságosnak

A macskák igazán válogatósak. Mindenben. De ha a vízről van szó, akkor aztán tényleg nem ismernek kompromisszumot. Ezt a hozzáállást is őseiktől örökölték. A vadonban a folyó víz frissebb és tisztább, mint az állóvíz. Ezért azoknak a macskáknak, amelyek mozgó vízforrásból ittak, nagyobb esélyük volt a túlélésre, mint azoknak, amelyek esetleg a szennyezett állóvízből oltották szomjukat.

A fülük itt is fontos szerepet játszik

Kedvenceink közelre kevésbé látnak jól, így az itatótálban lévő víz mennyiségét sem feltétlenül tudják helyesen megítélni. Egy csobogó víz, amit régen a természetben is kerestek, nagyobb eséllyel hívja fel a figyelmüket arra, hogy pótolják a vízszükségletüket.

A macskák nem szeretik, ha megérintik a bajuszukat

A bajuszuk hihetetlenül érzékeny kis rendszer, ami információval látja el őket a körülöttük lévő térről. Egyes macskák stresszessé válnak, ha alapos ok nélkül hozzáér a bajuszuk valamihez, például amikor túl mély tálból isznak vagy esznek. Ezt az állapotot bajusz-stressznek nevezik. Egy szökőkút esetében nem kell ilyesmivel megküzdeniük.

Nincs többé csöpögő csap

Mi úgy tekintünk erre a hasznos kis szerkezetre, mint a cica egészségébe való befektetésre. A szökőkút és ezáltal a folyó víz számos módon ösztönzi a macskát az ivásra. A cicák ragadozó ösztönei semmilyen csorbát sem szenvednek ivás közben, ugyanis sem a hallásuk, sem a perifériás látásuk nincs korlátozva így.

Az áramló víz hangja és mozgása vonzó számukra; különösen a kíváncsibb és játékosabb egyedeknek. Így nemcsak egy itatót vettél kedvencednek, de egyben egy játékot is. És ráadásul így csak akkor lesz vizes az orruk és a bajuszuk, ha ők is úgy akarják.

Óriási plusz, hogy a szökőkút keringeti a vizet, a mozgás pedig oxigént juttat bele, eltávolítja a szagokat, és hűvösen is tartja, hogy jobb íze legyen. Sőt, ha eddig úgy ösztönözted kedvencedet, hogy nyitva hagytad neki időnként a csapot, ezentúl arra sem lesz szükség, amivel nemcsak a legjobb gazdiknak járó feliratos bögrét érdemelted ki, hanem a környezetbarát gazdisat is.

beteg a macska húgykő húgyúti fertőzés iszik a macska macska gondozás macskabajusz nem iszik a macska ragadozó ösztön szökőkút macskáknak vesebetegség vesekő vízfogyasztás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!