hirdetés

Segítség, nem eszik a macskám! 3 dolog, ami az állat étvágytalansága mögött áll

Ferenczi Deborah

2022. november 22 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák étvágytalansága sok esetben súlyos alapbetegségre utalhat. A lehetséges okok listája pedig rendkívül hosszú és változatos, beleértve a vesebetegséget, a macskainfluenzát, a cukorbetegséget, a lázat, a pajzsmirigy túlműködését és a hasnyálmirigy-gyulladást. Ezentúl okozhatják olyan problémák is, mint általános fogászati ​​problémák és emésztési rendellenességek.

hirdetés

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak fizikális betegségek okozhatnak étvágytalanságot. Olyan mögöttes mentális probléma is eredményezheti ezt a jelenséget, mint a stressz, a szorongás vagy a depresszió. Így elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a testi, de a lelki jóllétére is ügyelj az állatnak.

Mi állhat az étvágytalanság mögött?

Az emberekhez hasonló módon a macska étvágytalansága mögött is számos indok meghúzódhat. Ezek általában mind visszavezethetőek valamilyen jellegű fizikai, vagy éppen lelki betegségre, melyekről még az is elképzelhető, hogy az addigiakban rejtve voltak, és ennek hatására kerülnek felszínre. De önmagában az étvágytalanságnak mint jelenségnek három fő indítékcsoportja lehet:

Nos ahhoz, hogy ezt meg tudd határozni, mindenképpen érdemes megfigyelned, hogy más tünet is jellemző-e az állatra. Tehát például fogyott-e radikálisan az elmúlt időszakban. Jellemző-e rá a hányás, illetve hasmenés, megfigyelhető-e valamilyen változás az egészségében, viselkedésében. Amennyiben ezek kizárhatók, akkor érdemes tovább gondolkodni, ugyanis elképzelhető, hogy az állat ugyan nem beteg, de mély depresszióval küzd, és azért nem eszik. Elengedhetetlenül fontos, hogy amint ezt észleled, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis elképzelhető, hogy komoly kivizsgálást igényel az állat a továbbiakban.

Miért nem eszik a cica?

Természetesen ez attól is függ, hogy mi az indok, ami folytán nem eszik az állat. Ugyanis, ha fogászati probléma áll a háttérben, akkor amíg nincs érzéstelenítve vagy kezelve az adott terület, addig valószínűleg a fájdalom folytán nem fog megjönni a macska étvágya. Továbbá hasonlóan a betegségek esetében is, amennyiben nincs kezelve az elsődleges probléma, akkor kevésbé valószínű, hogy a cicának hirtelen megjön az étvágya. Ilyenkor sok esetben a gyógyulásig érdemes intravénásan táplálni. Illetve, amikor már jobban van, ajánlott bizonyos praktikákat bevetni. Például felmelegíteni az ételt, valamint kifejezetten intenzív illatú táplálékkal kínálni, ami remélhetőleg meghozza az étvágyát. Amennyiben ez sem sikerül, érdemes lehet új fajta eledelt adni a cica számára, vagy megpróbálni kézből etetni, hátha úgy könnyebben elfogadja az ételt.

Abban az esetben, ha nem változik a helyzet, akkor mindenképpen ajánlott egy időre állatorvosra bízni a táplálást, ugyanis ellenkező esetben a macskát az éhenhalás veszélye fenyegeti!

alultápláltság anorexia beteg a macska betegség tünetei macska anorexia macska mentális betegség nem eszik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink