hirdetés

Ezekkel a gyógynövényekkel nyugtathatod meg a stresszes cicádat

Hangai Lilla

2023. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

A stressz befurakszik az életünk minden területére, és sajnos a kedvenceinket sem kíméli. Ugyan ők nem a mosószer megnövekedett ára, a flegma kolléga vagy a gyerek kettesei miatt kell aggódnak, ám a stressz és a szorongás őket is nagy mértékben érintheti érzékeny természetük miatt.

hirdetés

A következő csokor gyógynövény és étrendkiegészítő segíthet megnyugtatni a stresszes macska idegrendszerét.

Számos gyógynövény remek hatással lehet a stresszes macska idegrendszerére, de addig ne adj kedvencednek semmit, míg nem egyeztettél az állatorvossal!

Mielőtt belevágnánk, ezt mindenképpen tudnod kell!

A természetes szerek nagyobb hatékonysággal vethetők igénybe enyhébb esetekben. Ha tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, hogy cicád mennyire van súlyos állapotban, ne késlekedj, keresd fel az állatorvost!

Természetes készítmények esetében csak olyanokat használj, melyek kifejezetten macskák számára lettek kifejlesztve. Így nincs rizikófaktor, ráadásul azt is tudod, hogy mennyit és hogyan adagold. Mielőtt a lenti listából bármit is adnál kedvencednek, mindenképpen egyeztess róla az állatorvossal! Ő ismeri a cicát, tisztában van a kórtörténetével, így biztosan nem adsz neki olyasmit, ami hatástalan lesz, vagy esetleg ront a helyzeten.

Nyugtató gyógynövények a stresszes macska számára

Sajnos egyelőre ezek valódi hatékonyságáról nincs túl sok tudományos információnk, de bízunk benne, hogy ami késik, nem múlik! A cicák esetében nagyon kevés gyógynövény alkalmazható biztonságosan, így ne abból indulj ki, hogy ami nálunk működik, az nála is fog.

1.) Ashwagandha

Az ajurvédikus gyógyászatban rendszeresen használt kis cserje gyökere csökkenti a kortizol és más stresszhez kapcsolódó hormonok szintjét, így enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit.

2.) Kamilla

Az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény a világon, ráadásul az alföldi kamillavirágzat hungarikum is. A kutatások szerint képes megváltoztatni a neurotranszmitterek szintjét az agyban, amelyek azokhoz a receptorokhoz kötődnek, amikre a diazepám is hatást gyakorol. A Válium például egy mindenki által ismert diazepám hatóanyagú gyógyszer. Lenyűgöző, igaz?

A kamilla bűvöletében.

3.) Komló

Az álmosság egy-két sör elfogyasztásának gyakori mellékhatása, ami részben a komló nyugtató hatásának köszönhető. Hangsúlyozzuk: cicádnak soha ne adj sört, még egy kevés is árthat neki! De egy komlóval felturbózott nyugtató szer beválhat a szorongásának enyhítésére.

4.) Citromfű

Otthon is igen könnyen termeszthető, szinte kiirthatatlan növény, amiből magadnak egyszerűn készíthetsz nyugtató hatású teát. A középkor óta használják, a szorongás csökkentése mellett az általános hangulat javítására is képes.

5.) Golgotavirág

A golgotavirág pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem ismert, de valószínűleg szintén a neurotranszmitterekre van hatással. A szorongás és depresszió enyhítése mellett remek görcsoldó is.

6.) Orvosi macskagyökér

Stílusos, igaz? Az orvosi macskagyökér, vagyis a valeriána a leggyakrabban használt gyógynövény a szorongás csökkentésére.

Orvosi macskagyökér.

Gyógynövény helyett étrendkiegészítő is adható a stresszes macska számára

Az étrendkiegészítők szintén természetes módon javíthatják a macska általános közérzetét. Az esetükben is igaz, hogy semmit ne adj kedvencednek, míg nem egyeztettél az állatorvossal!

L-teanin

A zöld tea kivonatát tartalmazó táplálékkiegészítők növelik a szerotonin, a dopamin és a gamma-aminovajsav (GABA) szintjét az agyban, amelyek a jókedvért felelnek.

L-triptofán

Az L-triptofán csökkentheti a stresszt azáltal, hogy megváltoztatja a bélben lévő baktériumpopulációkat. A gyomor és az agy a központi idegrendszeren keresztül közvetlenül össze van kötve, ezért érezzük a gyomrunkon azonnal, ha stresszesek, idegesek vagyunk.

Magnézium

Az alacsony magnéziumszint növelheti a szervezetben a kortizol és más stresszhez kapcsolódó hormonok kiválasztódását.

B-vitaminok

A B1-vitamin (tiamin) és a B6-vitamin önmagukban is csökkenthetik a stresszt, valószínűleg azáltal, hogy befolyásolják a szorongással összefüggő neurotranszmittereket, és csökkentik a kortizol kiválasztódását. Ezek a vitaminok a sejtek magnéziumfelvételi képességét is befolyásolhatják.

Melatonin

A melatonin elsősorban az alvást elősegítő hatásáról ismert, de képes enyhíteni a szorongást is.

Tejfehérjék

Úgy gondolják, hogy az alfa-kazozepin, ami egyfajta tejfehérje, ugyanazokra a receptorokra van hatással, mint a diazepám hatóanyagú gyógyszerek.

csökkenti a szorongást étrendkiegészítő gyógynövény stressz stresszcsökkentés stresszes macska szeparációs szorongás szorong a macska szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!