hirdetés

5 jel, hogy ideje elengedned szenvedő cicád: az eutanázia nehéz döntés, de olykor megváltás a haldokló kedvencnek

Ferenczi Deborah

2022. október 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az állattartásnak számos gyönyörű, örömöt okozó, csodás pillanata van, amiért egyértelműen megéri vállalni ezt a felelősséget. Hiszen nemcsak szebbé, hanem sokkal tartalmasabbá és színesebbé is teszik az életünket. Azonban, mint minden csodálatos dolognak, a macskatartásnak is van nagyon nehéz időszaka, méghozzá az időskor, a haldoklás, és az állat elvesztése. Ahogyan a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet királynő is mondta: a gyász az az ár, amit a szeretetért kell fizetnie az emberiségnek.

hirdetés

Egy házi kedvenc gondozása azt jelenti, hogy életük minden szakaszára fel kell készülni. Azonban nem lehet elégé felkészülni az állatok betegségére és elhalálozására, ugyanis kevés ilyen megrázó és szomorú pillanat adódik az életben. Előfordulhat, hogy a gazdik kevésbé vannak felkészülve a beteg vagy idősödő kedvenc gondozásával járó kihívásokra, például annak eldöntésére, hogy mikor kell végső búcsút venni.

Honnan tudjuk, hogy mikor kell elaltatni az állatot?

A házi kedvenc elaltatásának meghatározása rendkívül nehéz döntés lehet az állattartók számára. Hiszen az ember érthető módon hajlamos reménykedni abban, hogy kedvence állapota jobbra fordul, esetleg még halasztható az eutanázia. Azonban fontos észrevenni azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy bizony jobb döntés lenne az, ha a cicát fájdalom nélkül segítenénk át a túlvilágra. Érdemes ilyen esetben mindig az állatorvos véleményre adni, aki ha az elaltatást javasolja, akkor valószínűsíthetően az is a legjobb döntés. Az eutanáziát egyébként kizárólag akkor ajánlják az orvosok, ha a fájdalom és a szorongás csökkentésére más lehetőségek már nem segítenek, ilyenkor ez bizonyul az állat számára a leghumánusabb halálesetnek.

Hogyan lehet felkészülni az eutanáziára?

Először is kérdezd meg magadtól, mit tudsz az eutanáziáról. Ugyanis rengeteg félelemnek az lehet az alapja, hogy nem tájékozódtál megfelelően az adott módszerről. Így érdemes annak utánanézni, hogy milyen esetekben javasolják ezt a döntést, hogy a kisállat mit tapasztal eközben, és mire lehet számítani a folyamat során. Érdemes alaposan átbeszélni a folyamat egészét egy állatorvossal. Ilyenkor bátran tedd fel a felmerülő kérdéseidet, aggodalmaidat, és meglátod, készségesen lesz a segítségedre. Annyi bizonyos, hogy ez egy humánus módszer, mely nem jár fájdalommal az állat számára, és kizárólag indokolt esetben ajánlják az orvosok.

Honnan tudhatom, hogy már szenved az állat?

Az első és legfontosabb kérdés, amit szükséges megvizsgálni akkor, ha fontolod az eutanázia lehetőségét, hogy vajon szenved-e kedvenced. Ezt tulajdonképpen a viselkedéséből könnyedén ki lehet olvasni. Tehát, ha a macskád a következő viselkedéseket tanúsítja, akkor komoly fájdalmai vannak.

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, akkor mindenképpen érdemes belátnod azt, hogy az állat már nem minőségi életet él, és minden jel arra utal, hogy nagyon szenved.

Fájdalmat vagy szorongást okoz számodra?

Egy kellemetlen, ugyan rendkívül fontos kérdés, hogy számodra mit okoz az állat betegsége. Vizsgáld meg magad, és amennyiben folyamatos szorongás, fájdalom és stressz kíséri a mindennapjaidat, akkor itt az idő, hogy elgondolkozz azon, hogy elaltasd az állatodat. Ugyanis nemcsak ő szenved, hanem te is borzasztó stresszessé válsz. Olyanná, aki képtelen koncentrálni már a mindennapi tevékenységekre. Ez az életed minden területére kihathat, így érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy változtass ezen. Arról nem is beszélve, hogy azt is fel kell mérned, hogy meddig tudsz gondoskodást és megfelelő ápolást nyújtani az állatnak. Illetve anyagilag mennyire vagy terhelhető. Ugyanis, ha nem tudod ezt biztosítani, akkor érdemes lehet megfontolni az eutanázia lehetőségét, ha cicád láthatóan szenved.

Meddig érdemes várni?

Nyilvánvaló, hogy a gazdik jelentős százaléka nagyon nehezen tud elbúcsúzni a kedvencétől, és meghozni a végleges döntést. Sokakban felmerül az is, hogy ha ők hozzák meg a halálos ítéletet, akkor az számukra olyan, mintha csak ők ölték volna meg a cicusukat. Azonban ez nem igaz. Az eutanázia sok esetben sokkal inkább megváltás az állat számára, mint halálos ítélet. Amennyiben már a fenti jeleket tapasztalod a macskádon, az biztos jele annak, hogy haldoklik és nagyon komoly fájdalmai vannak. Ilyenkor érdemes a saját érdekeidet, és furdaló lelkiismeretedet félretenned, és az állat preferenciái alapján dönteni. Ugyanis ilyen esetben az élet számára már nem öröm, hanem puszta szenvedés. Érett döntés ilyenkor a macska érdekét előtérbe helyezni, és segíteni neki abban, hogy nyugalomban távozzon az örök vadászmezőkre.

beteg a macska betegség betegség tünetei eutanázia fájdalom gyász halál macska elaltatása macska halála meghal a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink