hirdetés

Ehet-e joghurtot a macskám? Így hat a tejtermék kedvencedre

Szénási Szimonetta

2024. április 14 - Képek: Getty Images Hungary

Állandó vita tárgyát képezik a macskatartók körében a tejtermék: kaphat vagy sem belőlük a kedvenc? Eláruljuk!

hirdetés
Ugye a te szemed előtt is megjelenik egy joghurt dobozát lelkesen lefetyelő macska képe, akinek még a bajszán is csurog a finom csemege? Ez az idilli jelenet sokakban azt erősíti meg, hogy bátran kínálják tejjel, tejtermékekkel doromboló jószágukat. Ám ettől azonnal el is vesszük a kedvedet: a felnőtt cicák szervezet nem tolerálja a laktózt, így ezektől a finomságoktól jobb távol tartani.
Kaphatók már kifejezetten cicák számára készült, speciális macskatejek. Folyadékpótlásként ajánlják a gyártók

Ha a joghurt nem tesz jót, miért eszi a macska?

Joggal teheted fel a kérdést: akkor miért eszi, szemmel láthatóan nagy élvezettel, ha nem tesz jót neki? Egy szemléletes példával élve: a haspók kisgyerek is addig eszi a csokoládét, míg gyomorrontást nem kap… Konkrétabban megmagyarázva: mert ízlik neki. Ahogy a kutya is megeszi az elől hagyott csokiszeletet (mennyi baj van vele!), hiába mérgező a számára.
Mivel laktózt mind a tej, és szinte valamennyi tejtermék (kivéve egyes sajtokat, de azok sem valók a cicának) tartalmaz, feleslegesen terheled vele az állat szervezetét, akinél egyéni érzékenységtől függően jelentkezhetnek hasi panaszok, hasmenés, hányás, rosszullét. Így a válasz: nem, nem kaphat a macska joghurtot (pláne cukrozottat, ízesítettet!)
Valószínűleg megenné, de inkább táppal kínáld!
Ebből következhet, hogy a laktózmentes termékek biztonságosak. Mi ezeket sem javasoljuk, mivel ebben az esetben sem teljes értékű táplálék kerül a szinte száz százalékosan húsigényű állat táljába. A növényi alternatívák is csak plusz kalóriát, esetleg némi élvezetet jelentenek, ám nem táplálják a macskát. Ellenben a túlzásba vitt nassolás miatt elhízhat a jószág, ami számos egészségügyi probléma melegágya.
A joghurt és a tejtermékek helyett kapjon jó minőségű eledelt a macska! Annak ismérveiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
eledel laktóz laktózérzékenység macska táplálása tej tejtermék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink