hirdetés

Miért szeret annyira a macska a csapból inni?

Kövess Péter

2023. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

A macska gyakran felugrik a mosdó szélére, amikor meghallja a víz csobogását, vagy kiköveteli magának a csap megnyitását, hogy abból olthassa szomját.

hirdetés

Ahhoz, hogy megértsük a macska viselkedését, érdemes kicsit visszatekintenünk a múltba. Fontos tudni, hogy a macska őse sivatagos éghajlaton fejlődött ki, így hozzászokott a száraz körülményekhez, és folyadékigényét leginkább zsákmányaiból fedezte. Ez hasznos örökség ma elő leszármazottai számára is, hiszen más állatokhoz képest kevésbé gyötri a szomjúság. A gondok akkor kezdődnek, ha a macska nagyrészt száraz tápot kap enni, mert így közel sem jut hozzá annyi folyadékhoz, mint természetes táplálékaiból.

A csap egy kis játékra is lehetőséget ad a macska számára.

Ezért olyan vonzó a macska számára a csap

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a macska nagyon kényes a tisztáságra, ami magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért olyan csábító számára a csap.

Így frissebb és tisztább vízhez juthat.

A csap iránt tanúsított lelkesedésében emellett az is közrejátszhat, hogy a csapból folyó víz csillogását, csobogását izgalmasnak találja. Ezért is tapasztalhatod, hogy nem csak ivásra használja, hanem a mancsával játszik is vele.

A tálkából ivást ezzel szemben kevésbé szereti. Már csak azért sem, mert ha érzékeny bajsza hozzáér az edény széléhez, az kifejezetten kellemetlenül érintheti, különösen, ha az fémből készült” – magyarázta a szakember.

További okok, amik miatt a macska a csap mellett dönt

A cathealth.com szerint abban, hogy a macska a csapból való ivást részesíti előnyben a tálkája helyett, az alábbi okok is közrejátszhatnak:

  • nem feltétlenül látja jól az állóvizet
  • sebezhetőbbnek érzi magát, amikor a tálkája előtt ülve iszik
  • evolúciós okokból bizalmatlanul tekint az állóvízre, ami a baktériumok elszaporodásának kedvez
  • a csobogó hang alapján könnyebben beazonosítja a csapból folyó vizet
  • a friss csapvizet kellemesebb ízűnek érzi
A tálból való ivás kevésbé izgalmas a macskának, és lehet, hogy az állott víz nem is ízlik neki.

Így gondoskodj róla, hogy a macska eleget igyon

Az állatorvos szerint a macska alapvetően nem igényel sok vizet, de száraz tápos etetés, bizonyos élettani állapotok (mint az időskor), illetve egyes betegségek (például láz, hasmenés, hányás és veseelégtelenség) esetén megnövekszik a folyadékigénye.

Ilyenkor mindenképp bőséges folyadékpótlásra van szüksége.

„Itatására a legegyszerűbb megoldás, ha hazaérve, vagy mielőtt elindulnál otthonról, megnyitod a csapot. Ám ez nem feltétlenül áll összhangban a macska igényeivel, mert neki az a legjobb, ha akkor juthat folyadékhoz, amikor megszomjazik” – emelte ki dr. Bodó Andrea.

A másik lehetőség egy úgynevezett macskaszökőkút beszerzése. Ebben ugyan cserélni kell a vizet, előnye viszont, hogy a folyó víz illúzióját kelti. „A macskák jobban szeretik a sima tálkánál, de jelenlététől függetlenül előfordulhat, hogy továbbra is felsorakoznak a csapnyitáskor” – tette hozzá a szakember.

csap ivás macska macska szokásai miért
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink