Megfelelő táplálással megelőzheted a macskád húgyúti problémáit és az egészségét is támogathatod

Az Én Macskám

2023. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

Felelős gazdiként biztosan tudod, hogy cicád egészségének megőrzésében nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő étrend. Az optimális összetételű és mennyiségű táplálékkal számos betegség kialakulása megelőzhető, köztük a különféle húgyúti panaszok. A már kialakult probléma kezelésében is fontos szerepet játszik az egyedre szabott diéta.

Az alsó húgyúti megbetegedés (feline lower urinary tract disease; FLUTD) jelentős számú macska életét keseríti meg. A gyulladás a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és a húgycsövet érintheti, nagy fájdalmat okozva a cicának. Ezen kívül húgykövek is kialakulhatnak, valamint a vesebetegségek is gyakoriak, főleg idős állatok esetében. Felelős gazdiként fontos, hogy tisztában legyél a kedvencedre leselkedő veszélyekkel, ismerd és felismerd a tüneteket, valamint tudd, miként orvosolható az adott probléma. Most ebben nyújtunk neked segítséget, kitérve a megelőzés lehetséges módjaira, valamint a kezelés menetére.

A húgyrendszer, azaz a vesék, a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgycső kiemelten fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, mivel a felesleges anyagok feldolgozását, valamint eltávolítását végzik. Ha zavar áll be ebbe a rendszerbe, az egyrészt nagy fájdalommal jár, rontva az állat életminőségét, másrészt a szervezet egyensúlyának felborulásához vezet.

A különféle gyulladások oka lehet bakteriális, de leggyakrabban ismeretlen eredetű, úgynevezett idiopátiás gyulladásról beszélhetünk. A többnyire a húgyhólyagban kialakuló kövek pedig azoknak a természetesen is jelen levő ásványi kristályoknak a felhalmozódása, amelyek a szervezet anyagcserezavara miatt gyülemlettek fel. Ezek a kövek is okozhatnak gyulladást, rosszabb esetben pedig részleges vagy teljes elzáródást – tehát a cica nem tud vizeletürítést végezni.

A túlsúly, a mozgásszegény életmód és a stressz is kockázati tényezők

A húgyúti betegségek hátterében számos ok állhat. Az egyik alapvető tényező a nem megfelelő folyadékbevitel (erre a következőkben részletesen kitérünk).

Emellett a tapasztalatok alapján a túlsúlyos, kevésbé aktív macskák esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki ezen problémák, mint az egészséges testtömegű, aktívabb társaiknál. Ugyanígy a stressz is kiemelt rizikófaktor.

A megfigyelések azt mutatják, hogy a stressznek kitett állatoknál is gyakrabban jelentkeztek a panaszok. Hogy mit értünk stressz alatt? Minden olyan változást, ami befolyással van kedvenced életére. Egy költözés, egy új családtag vagy másik kedvenc érkezése, illetve távozása, a napi vagy az etetési rutin megváltozása, kevesebb figyelem, vagy épp a túlzásba vitt babusgatás, de akár az áthelyezett alomtálca is kibillentheti kedvencedet a megszokott egyensúlyból. Ráadásul a te feszültséged is hatással van rá, így ha te stresszesebb vagy, az őt is zavarhatja.

Idősebb korban is gyakoribbak egyes betegségek, köztük a vesebetegség vagy bizonyos hormonális problémák.

A húgyúti betegségek tünetei

A húgyúti problémák egyik legszembetűnőbb tünete, ha kedvencednek megváltoznak a vizeletürítési szokásai. Lehet, hogy gyakrabban keresi fel a macskaalmot, vagy épp ellenkezőleg, lényegesen kevesebbszer. Sőt az is előfordul, hogy egyáltalán nem ürít vizeletet.

A vizelés fájdalmassá válhat, ami szemmel látható a dolgát végző állaton. Mivel nehezített vagy akadályozott a vizeletürítés, így az is intő jel, ha az állat a megszokottnál hosszabb időt tölt az alomban. Továbbá a vizeletben megjelenhet vér, rózsaszínre vagy pirosasra színezve ezáltal a vizeletet (ezt a világos színű macskaalmon egyértelműen látni fogod.) A nemiszerv és az ágyék túlzott nyalogatása is jelzésértékű, ahogy az étvágytalanság és a viselkedésbeli változások is.

Mit tehetsz kedvenced egészségéért?

A legjobb a megelőzés!

A fenti ismertetett kockázati tényezők alapján az egyik alapvető dolog, hogy biztosíts ideális körülményeket macskád számára! Kísérd figyelemmel testsúlya növekedését, ügyelj rá, hogy eleget mozogjon – ebben segítenek a különféle játékok, a kaparófák is –, valamint törekedj rá, hogy nyugalom vegye körül.

A megfelelő étrend kialakítása az egészség egyik alapköve, és nagyban hozzájárul a húgyúti panaszok kockázatának csökkentéséhez is. A macskák alapvetően nem nagy vízfogyasztók, ám a táplálék milyenségével ösztönözni lehet őket a gyakoribb ivásra. Ez azért fontos, mert a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a húgyrendszer optimális működéséhez. Minél több vizet iszik a macska, annál gyakrabban ürít, emellett a vizelet is hígabb lesz, ami csökkenti a húgykövesség kockázatát.

A száraz és a nedves táp különbsége

A vízfogyasztást az is befolyásolja, milyen típusú tápot kap kedvenced. Száraz táp mellé többet kell inni, és egyes cicák eleve több vizet is kívánnak. Ám nem mindegyikőjük – rájuk jobban kell figyelni! A nedves eledelek eleve több vizet tartalmaznak, ám ettől függetlenül ezek mellett is rendkívül fontos a folyadékbevitel!

Legtöbbször a macska ízlésén múlik, hogy melyiket fogyasztja szívesebben. Amennyiben száraztápot preferálja, úgy kiemelten figyelj arra, hogy biztosítva legyen számára a napi optimális mennyiségű ivóvíz (ez az ajánlások szerint körülbelül 1,1-2,3 dl/testtömegkilogramm.) Tegyél a lakás több, lehetőleg kevésbé forgalmas pontjára itatótálat, de a vizet folyamatosan forgató szökőkutak is jó szolgálatot tesznek. Ezek a praktikák akkor is hasznosak, ha főként nedves eledelt kap a cica.

A már fennálló problémát kezelni kell!

Amennyiben már megjelentek az említett tünetek (azok közül bármelyik, vagy egyszerre több is), akkor haladéktalanul vidd állatorvoshoz macskádat!

Az állatorvos a kötelező vizsgálatok alapján fogja eldönteni, milyen kezelésre van szüksége a kedvencednek. A fertőzéses eredetű gyulladásokat általában antibiotikummal orvosolják, míg a húgykövek eltávolításához esetenként sebészeti beavatkozás lehet szükséges.

Az orvos emellett az optimális étrend összeállításában is segít. Amennyiben indokolt, úgy a diétáról is tudtok egyeztetni. Egy ilyen tanácsadásra akkor is ajánlott sort keríteni, ha nem vagy biztos benne, hogy megfelelően eteted a cicádat, vagy úgy látod, hogy kedvenced túlsúlyos. A soron következő állatorvosi vizit erre remek alkalom.

A cikket az Az Én Macskám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.


állatorvos egészség gyakori vizelés gyulladás húgyúti fertőzés macska táplálása stressz túlsúly vizelet vízfogyasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink