hirdetés

Túlsúlyos a macskád? Így segíthetsz neki a fogyásban

Kövess Péter

2023. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Mikor tekinthető túlsúlyosnak a macska, milyen kockázatai lehetnek, és mit lehet ellene tenni? Az állatorvos elmondja.

hirdetés

Ha a macska túlsúlyos, az nem csak esztétikai szempontból jelenthet problémát. Ha nem lépsz időben, az egészsége láthatja kárát.

A macska számára is komoly kockázatot jelent a túlsúly.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a plusz kilók nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú hónapok, évek alatt kúsznak fel a macskára, így leadásuk sem fog gyorsan menni. Főleg, ha kedvenceden múlik, hiszen neki valószínűleg esze ágában sincs a finom falatokról lemondani. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban neked is aktív részt kell vállalnod.

Mikor tekinthető túlsúlyosnak a macska?

Ha már a macska bordáit sem tudod kitapintani, vagy jól kivehető hasat növeszt, ami járás közben a teste többi részétől elkülönülve mozog, akkor elkönyvelheted, hogy túlsúlyos.

A macskák súlya jellemzően 3,6 és 4,5 kiló között mozog, elhízásról pedig 15 százalékos többlet esetén lehet beszélni, vagyis ha túl van az 5,5 kilón, az már nem egészséges számára.

Minél nehezebb a macska, és minél több időt tölt túlsúlyosan, annál nagyobb magasabb az egészségügyi kockázat.

A mozgásszegény életmód is közrejátszhat benne

Mitől hízhat el?

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a macskáknál a túlsúly általában a túletetésre és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, de előfordulhat az is, hogy az ivartalanítás utáni hormonális és anyagcsere-változások állnak a háttérben.

Ha hirtelen hízásnak indul, akkor a macskát javasolt állatorvoshoz vinni, aki ki tudja vizsgálni, hogy valamilyen betegség áll-e a háttérben. Bár a macskáknál – a kutyákkal ellentétben – hormonális eredetű megbetegedések viszonylag ritkán okoznak súlygyarapodást, a cukorbetegséget például érdemes kizárni.

Milyen problémák származhatnak belőle?

A szakember szerint az elhízás komoly következményekkel járhat: a cukorbetegség mellett növelheti a keringési és ízületi rendellenességek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Az állatorvost azután is érdemes bevonni, hogy az esetleges háttérbetegségeket sikerül kizárni. Ez azért is fontos, mert a drasztikus fogyókúrából adódó hirtelen fogyás zsírmájszindrómát okozhat, ami rendkívül veszélyes lehet.

A súlyfelesleg megnövelheti a cukorbetegség kockázatát.

Hogy lehet fogyásra bírni a macskát?

Az egyik megoldás, hogy kifejezetten fogyást támogató tápot adsz neki, amely a hagyományos eledelekhez képest kevesebb kalóriát és több rostot tartalmaz. De ezzel csak akkor tudsz eredményt elérni, ha pontosan követed a gyártó adagolási útmutatóját, jegyzi meg dr. Bodó Andrea.

Megpróbálkozhatsz a megszokott macskaeledel szokásos adagjának csökkentésével is, de legfeljebb csak 10 százalékos mértékben. Vagy annak egy részét (eleinte maximum a harmadát) kiválhatod hússal is.

Oda kell figyelni rá, hogy miből mennyit kap enni a cica!

Persze ez mit sem ér, ha közben jutalomfalatokkal tömöd kedvenced, vagy könyörgő tekintetének engedve megosztod vele az ennivalódat. Legalább ekkora hiba az is, ha úgy mész el otthonról, hogy telerakod a tálját.

Ha a macskád hajlamos egyszerre felfalni mindent, majd később úgy viselkedik, mintha az éhhalál kerülgetné, az eledelét oszd több kisebb adagra.

Lehet, hogy nem is az ételre, csak a figyelmedre éhezik.

Ha pedig több macskád van, célszerű külön szobákban etetned őket, hogy ne egyék meg egymás tápját.

A fogyás másik fontos eleme a mozgás, amire különféle játékokon keresztül lehet rávenni a macskát – szigorúan a fokozatosság elvét követve. A fogyás sikerét eközben rendszeres súlyméréssel érdemes követni. Erre a célra egy babamérleg a legalkalmasabb, de bármilyen eszközt is választasz, a lényeg, hogy a pontos eredmény érdekében mindig ugyanazt használd.

állatorvos állatorvos válaszol elhízás etetés fogyás macska macska mozgása túlsúlyos
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!