hirdetés

Tippek, hogy segíts székrekedéssel küzdő macskádon: mutatjuk a legjobban bevált módszereket

Ferenczi Deborah

2023. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

A székrekedés viszonylag gyakori tünet a macskáknál. Azonban jó hír, hogy általában egyszerű otthoni kezelésekkel segíthetsz macskádnak átvészelni ezt a kellemetlen pár napot. Azonban fontos tudni, hogy ritkább esetekben akár súlyos problémára is utalhat, mely feltétlen állatorvosi ellátást igényel. Így amennyiben több napig áll fent a székrekedés, és az alábbi gyógymódok nem segítenek a tünetek enyhítésén, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttünk mindent, amit a macskák székrekedéséről tudnod érdemes, illetve néhány praktikát is felsorolunk, amik segítségével a cicád valószínűleg hamarabb leküzdi ezt a kellemetlenséget.

A macskák székrekedésének tünetei

A székrekedést a ritkán, vagy nagyon nehezen ürülő széklet jellemzi. Fontos tudni, hogy a legtöbb macska körülbelül 24-36 óránként végzi el a komolyabb dolgát. Tehát, ha a cicád ritkábban és nehezen ürít, akkor székrekedése lehet, melyet érdemes mielőbb orvosolni. Azonban amennyiben ez az állapot meghaladja a 48-72 óránál hosszabb időt, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz, ugyanis ez már meglehetősen egészségtelen kategória. Annak pedig, hogy a macskának nehezen megy az ürítés a következő jelei vannak:

  • száraz, kemény széklet
  • ez gyakran az alomtálcán kívül található
  • erőlködés, hangoskodás az ürítés közben

A macskák székrekedésének okai

Székrekedés akkor fordulhat elő, ha a belek nem mozognak normálisan. Ezt olyan, háttérben meghúzódó problémák okozhatják, mint a következők:

Ezentúl a macskák esetében székrekedéshez vezető krónikus betegségek közé tartoznak a vesebetegségek, a cukorbetegség és a pajzsmirigy-túlműködés is.

A macskák székrekedésének állatorvosi kezelése

A székrekedést a lehető leghamarabb kezelni kell, hogy csökkentsük a vastagbél hosszan tartó felfúvódása miatti maradandó károsodás kockázatát. Az állatorvosnál történő hatékony kezelés magában foglalja az alapbetegség azonosítását és korrekcióját, a felgyülemlett széklet eltávolítását és a megismétlődés megelőzését. A székrekedés azonnali enyhítésére az állatorvos folyadékot és/vagy beöntést adhat macskádnak. Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelést ír fel. Ami még ennél is fontosabb, az állatorvos segíthet azonosítani a székrekedést okozó alapproblémát, így az kezelhető, ahelyett, hogy csak a tüneteket próbálná kezelni.

Tippek és házi gyógymódok macskák székrekedésére, és annak megelőzésére

Amennyiben rövid ideje áll fenn a székrekedés, akkor érdemes lehet megpróbálnod, néhány házi praktikát, melynek segítségével beindulnak a macska emésztési folyamatai. Az alábbiakban ezek közül gyűjtöttünk össze párat.

Növeld a vízfogyasztást

Mivel a dehidratáció hozzájárul a székrekedéshez, a több víz fogyasztása és a megfelelő folyadékpótlás segít megelőzni a székrekedést.

Próbálj ki egy új étrendet

Az ételallergiák bélgyulladást és székrekedést okozhatnak. Azonban, ha megváltoztatod macskád eledelének fehérjeforrását (csirke, bárány stb.), az csökkentheti a gyulladást, és lehetővé teszi, hogy a belek normálisabban mozogjanak, csökkentve ezzel a székrekedést. Az olyan cicák számára, akik több dologra is allergiásak lehetnek, speciális, korlátozott összetevőjű és hipoallergén tápok is kaphatóak. Az étrendváltás azonban csak 8-12 hét múlva eredményes, így ez a hosszú távú kezelés része.

Segíts macskádnak az egészséges testsúly megőrzésében

Az elhízás bélgyulladást okoz, ami miatt a belekben lelassul az emésztési folyamat. Ezután túl sok víz szívódik fel a székletből, ami székrekedést okoz. Súlyos esetekben olyan sok zsír van a hasban, hogy az fizikailag akadályozza a széklet mozgását. Az állatorvos segíthet kideríteni, hogy macskádnak szüksége van-e fogyásra, és összeállíthat egy diétás tervet.

Növeld a testmozgást

A testmozgás elősegítheti a belek normális mozgását, ami segít a székrekedés kezelésében és megelőzésében. Bátorítsd macskád, hogy aktívabb legyen olyan dolgokkal, mint a játékok, kaparófák, mászókák. Ezentúl érdemes legalább napi fél órát arra szánni, hogy együtt mozogjatok, ugyanis ez nemcsak egészséges időtöltés, hanem minőségi idő is, mindkettőtök számára.

A stressz és a szorongás minimalizálása

A macskák könnyen stresszesek lehetnek, ha megszakad az ürítési rutinjuk. Ennek lehet nyilvánvaló oka, például ha új háziállat érkezik a házba vagy költözik, de lehet kevésbé nyilvánvaló is, például ha megváltozik az időbeosztás, építkezési zaj van a közelben, vagy egy új kutya ugat a szomszédban. Néha csak időbe telik, amíg a macska alkalmazkodik a változásokhoz.

Több alomtálca

A macskák eléggé válogatósak tudnak lenni az alomdobozokkal kapcsolatban. Ha nem tetszik nekik az alomtálca helye, vagy akár a doboz vagy az alom típusa, előfordulhat, hogy nem használják annyit, ami székrekedéshez vezethet. Éppen ezért érdemes legalább eggyel több alomtálcát tartanod, hadd válassza ki a macska, hogy melyik számára az ideális.

Probiotikumok és rostok

A probiotikumok „jó baktériumok”, amelyek segítenek az egészséges bélrendszer támogatásában. Az egészséges belek normálisan mozgatják a székletet, és puhán tartják, megelőzve ezzel a székrekedést. Továbbá a rostok táplálják a jó baktériumokat, és elősegítik a bél normál mozgását. Segíthet továbbá több vizet tartani a belekben, ami segít a székrekedés kezelésében és megelőzésében.

beteg a macska beteg macska ápolása betegség tünetei emésztési problémák macska emésztése macska széklete macska székrekedés véres széklet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink