hirdetés

Ihatnak a cicák tejet? Nem is gondolnád, de emésztési problémákat okozhat

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek jelentős százaléka úgy gondolja, hogy a tej természetes tápláléka a macskáknak, és fel sem merül bennük a kérdés, hogy egészséges-e számukra. Az igazság ellenben az, hogy számos emésztési problémát okozhat náluk a tejfogyasztás, sőt hosszú távon elhízáshoz is vezethet a túlzott fogyasztása.

hirdetés

Az, hogy a macskák tejet isznak, sokaknak egy teljesen evidens dolog. Pedig nem is gondolnád mennyi egészségügyi problémával járhat a fogyasztása. Ugyanis nagyon könnyen okozhat puffadást, gyomorrontást, sőt még akár komolyabb mellékhatásokat is.

 A macskák is lehetnek laktózérzékenyek? 

A Howstuffworks egy kutatása bebizonyította, hogy a macskák – az emlősök jelentős százalékához hasonlóan – laktózérzékenységgel küzdhetnek. Ez azt jelenti, hogy a laktáz enzim hiányában képtelen a szervezetük lebontani az élelmiszerekben található tejcukrot, ez pedig hasi fájdalmakat eredményezhet. Egy kis tej általánosságban nem jelent komoly veszélyt, de a rendszeres fogyasztása kellemetlen következményekkel járhat. Amennyiben a tej ivása után hasmenése lesz az állatnak, mindenképpen minimalizáld cicád tejbevitelét, mert több mint valószínű, hogy laktózintoleranciával küzd.

A laktózintolerancia tünetei macskákban

Az alábbiakban a leggyakoribb tünetek kerülnek felsorolásra, melyek jelezhetik a laktózintoleranciát:

  • Túlzott gáztermelés
  • Hasi fájdalom
  • Puffadás
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Székrekedés
  • Fokozott szomjúságérzet
  • Kiszáradás
  • Fokozott pulzusszám
  • Száraz íny

Amennyiben ezen tünetek valamelyikét véled felfedezni, érdemes állatorvoshoz fordulnod annak érdekében, hogy pontos diagnózist állítson fel a laktózérzékenységet illetően.

A kiscicák ihatnak tejet?

Annak ellenére, hogy a kölykök képesek megemészteni a laktózt, szervezetük nem arra lett kitalálva, hogy lebontsák a tehéntejben lévő mennyiséget, ami körülbelül háromszor annyi, mint amennyit anyjuk teje tartalmaz. Ugyan valószínűsíthetően hasmenésük nem lesz tőle, de nem jutnak általa annyi tápanyaghoz, amennyi a növekedésükhöz szükséges. Így az anyatejet értelemszerűen nem pótolja. Abban az esetben, ha nagyon piciként került hozzád a cica, és neked kell táplálnod, akkor is fontos, hogy ne tehéntejjel, hanem specifikusan erre a célra árult tápszerrel etesd. Ugyanis ezekben megtalálhatóak azok a tápanyagok, amik szükségesek az egészséges fejlődésükhöz.

Hogyan alakul ki a laktózintolerancia?

Felmerülhet a kérdés, hogy a laktózintolerancia miként alakul ki a felnőtt macskákban, hiszen a kiscicák még meg tudják emészteni a tejet. Erre a válasz az, hogy míg a kicsik emésztőrendszere képes kezelni az anyjuk által termelt tejet, addig a növekedésük által elvesztik ezt a képességüket. Ennek az az oka, hogy a szervezetnek már nincs szüksége a laktáz enzim előállítására, amely a tejben lévő laktózcukor megemésztéséhez szükséges. Egyes felnőtt macskák ugyan csak lelassítják a termelést, míg másoknál ez teljesen leáll, aminek a következménye a laktózérzékenység.

Fontos a mértékkel való fogyasztás

Amennyiben intolerancia nem jelentkezik, akkor is az étrendjüknek mintegy 10-15 százalékát teheti ki a tej, mivel az alacsony tápértéke folytán nem helyettesítheti a rendes táplálékot. A mennyiségre többek között azért is nagyon fontos odafigyelni, mivel könnyen okozhat elhízást is. A macskák tejbevitelét napi 20-30 kalóriányi mennyiségre érdemes korlátozni. Mivel egy csésze sovány tej 83 kalóriát tartalmaz, a potenciális súlyproblémák elkerülése végett néhány kanálnál többet nem szabad adni nekik.

ápolás egészség laktózérzékenység laktózintolerancia macska tejet iszik tej tejet iszik
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink