hirdetés

Mennyi mozgásra van szüksége egy macskának? Valószínűleg sokkal többre, mint gondolnád

Ferenczi Deborah

2022. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

A testmozgás elengedhetetlen minden állat egészségének megőrzéséhez, és ez alól a macskád sem kivétel. Annak ellenére, hogy nagyon szívesen pihennek az idő nagy részében, mégis elengedhetetlen számukra a rendszeres mozgás. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy mennyi mozgásra van szüksége egy cicának ahhoz, hogy egészséges maradjon.

hirdetés

A testmozgás elengedhetetlen a macska egészségének megőrzéséhez, éppen ezért – hasonlóképpen a kutyákhoz – az ő mozgatásukról is gondoskodnod kell, ugyanis enélkül könnyen lehet, hogy ellustulnak az állatok, ami viszont hosszú távon elhízáshoz is vezethet.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű mozgás?

Ennek egyik fő oka az, hogy segít kordában tartani macskád súlyát, így elkerülhető az elhízás, ami egyébként számos egészségügyi kockázattal jár. Az Egyesült Államokban a macskák mintegy 40%-a küzd túlsúllyal. A túlsúly pedig melegágya mindenféle szív-és érrendszeri, ízületi betegségek, cukorbetegség és magas vérnyomás kialakulásának. Ezentúl nem csupán a fizikális egészség folytán fontos az elegendő mozgás, ugyanis a fizikai aktivitás mentális stimulációt is nyújt a macska számára. Azoknál a cicáknál, akiknek nem adatik meg ez a mentális lekötés, bizony sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki viselkedési problémák, sőt esetükben a leggyakoribb a rombolás jelentkezése.

Mennyi mozgásra van szüksége a macskának?

Minden macska egyedi, és ez azt jelentheti, hogy a mozgásigényük is jelentősen eltérő. Ez általában az életkortól, fajtától vagy az egészségi állapottól függően változik. Előfordulhat például, hogy egy sokkal idősebb vagy egészségügyi problémával küzdő háziállatnak nem tanácsos minden nap sokat mozogni, számukra jóval kevesebb aktivitás ajánlott, mint mondjuk egy erős, fiatal macskának. A szakértők egyébként azt javasolják, hogy átlagosan olyan napi 30 percet töltsenek aktív mozgással a cicusok. Ilyenkor természetesen nem konkrét futásról van szó, hanem például dinamikus játékról, mely jól átmozgatja az állatot.

Mit tegyek, ha a cicám nem akar mozogni?

Nos, lustább cicák esetében ez is megtörténhet, ilyenkor érdemes lehet olyan interaktív játékokat bevetni, amik kicsit felpezsdítik az állatot. Erre például nagyon alkalmas a lézer, mely meglehetősen izgalmas játék a cicusoknak, és garantáltan le is mozgatja a kis pontocska üldözése. De hasonlóak lehetnek az olyan labdás, köteles játékok is, melynek lényege, hogy elkapja őket az állat. Ugyanis ez a vadászösztönét stimulálja, ami bizonyosan mozgásra kényszeríti a cicát. Ennek segítségével pedig valószínűleg kedvencedet is rá tudod venni a mozgásra. Természetesen nem baj, ha azonnal nem fog pontosan fél órát bírni a cicád, próbáld meg fokozatosan hozzászoktatni a rendszeres mozgáshoz.

egészség egészséges macska kövér macska macska mozgása túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink