hirdetés

Hogyan érd el, hogy a cicád használja az alomtálcáját? Így vedd rá, hogy ne a lakásba piszkítson

Ferenczi Deborah

2022. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Miután a cicák legtöbbször lakásban élnek, így mondhatni elengedhetetlen a szobatisztaságra való nevelésük, illetve a macska-wc használata. Azonban az ő esetükben a szobatisztaságra szoktatás sokkalta egyszerűbb folyamat, mint a kutyáknál. Ugyanis náluk szinte zsigeri alapon működik az alomdoboz használata, hiszen természetes közegükben is homokba piszkítanának. Annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat, összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miként vedd rá cicusodat, hogy már a kezdetekben is a macska wc-t használja.

hirdetés

Fontos tudni, hogy a cicák alomra szoktatása sokkalta egyszerűbb folyamat, mint a kutyák szobatisztaságra való nevelése. Azonban az elengedhetetlenül fontos, hogy olyan almot és dobozt válassz, ami az állat számára is komfortos, és megfelel az igényeinek. Amennyiben ezt elérted, akkor aggódnod sem szükséges, ugyanis csak meg kell mutatnod cicádnak az alomdobozt, és használni fogja.

Hogyan szoktasd szobatisztaságra?

Mint már az előbbiekben is említettük, erre nem fontos különösebben felkészülni, ugyanis a cica a természetéből adódóan a homokos, almos területre fog piszkítani. Egyébiránt érdemes már a kezdetektől bele tenni a cicát az alomba, hogy minél gyorsabban meg tudja szokni annak a szagát, állagát és érzetét, így már önállóan is ezt a helyet fogja a lehető legalkalmasabbnak ítélni a piszkításhoz. Ezentúl a szoktatás közben fontos, hogy olyankor, mikor várható, hogy a cicának el kell végeznie a dolgát, akkor tedd bele az alomdobozba, így meg fogja szokni, hogy ott kell elvégeznie a dolgát. Egyébiránt a kiscicák többségének nem szükséges ennél több tanítás, meg fogja kedvenced érteni az összefüggést.

Milyen alomdobozt érdemes választani?

Elsősorban a macska méretének megfelelően kell eldönteni, hogy milyen alomdoboz vásárlása a megfelelő választás. Tehát kölyöknek érdemes kölyök-alomtálcát, míg felnőttnek felnőttet választani. De az sem feltétlen baj, ha a kiscicának már rögtön felnőtt méretet veszel, ugyanis így legalább könnyedén hozzá tud szokni az állandó alomtálcához.

Ezentúl szintén gyakori kérdés szokott lenni, hogy zárt vagy nyitott legyen. Nos, sok esetben a cicák jobban preferálják a zárt alomdobozokat, hiszen az egyfajta biztonságot nyújt számukra. Illetve a gazdi számára is rendkívül praktikus, ugyanis megakadályozza a szagok terjedését, és kevésbé valószínű, hogy felborul, és szétszóródik a benne található anyag.

Milyen almot érdemes választani?

Elsősorban célszerű olyan almot választani, ami egyáltalán nem illatosított, ugyanis az erős szagok meglehetősen irritálóak lehetnek a macskák számára. Ezentúl érdemes pormentes, inkább darabos verzió mellett dönteni. Illetve, amennyiben megtaláltad az igazit, érdemes lehet nem nagyon váltogatni.

Ezentúl az is nagyon fontos, hogy a megfelelő helyet találd meg az adott alomtálcának. Ez általában csendes, nyugodt, biztonságos helyre teendő, ahol az állat nyugodtan tudja a dolgát végezni. Fontos tudni, hogy a macska-wc helyét nem érdemes változtatni, ugyanis azzal csak összezavarhatod a cicát. Ezentúl pedig elengedhetetlen a folyamatos takarítás, ugyanis a macskák meglehetősen kényes állatok, akik még a dolgukat is tisztaságban kívánják elvégezni.

alomtálca alomtálcán kívüli ürítés követ a fürdőszobába macska wc macskaalom szobatiszta macska
hirdetés

További cikkeink