hirdetés

Fogyott a macskád? Ez állhat a tünet hátterében

Szénási Szimonetta

2024. június 3 - Képek: Az Én Macskám; Getty Images Hungary

Számos oka lehet annak, ha kedvenced hirtelen veszít a súlyából. Fontos, hogy minden esetben ki kell deríteni, mi áll a változás hátterében, hiszen az gyakran valamilyen egészségügyi probléma.

hirdetés

Mint dr. Veronica Higgs, a PetMD állategészségügyi oldal szerzője is rámutat, a fogyás a macskák esetében csak ritkán szembetűnő, főként, ha nagyobb bundát visel az állat. Ám érdemes már az első gyanús jelre is felfigyelned, és ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced súlya a megszokott etetési rutin mellett csökken, vedd fel a kapcsolatot az állatorvosotokkal. Alább részletezzük, milyen okokra vezethető vissza az, ha fogyott a macska.

1.) Nem kap elég táplálékot

Főként kölyök- és fiatal állatok esetében aggasztó, ha súlyuk megáll a gyarapodásban, vagy ami még rosszabb, fogyni kezdenek. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy nem jutnak elég élelemhez vagy elég tápanyaghoz. Ez szoptatás idején is fennállhat, ha nincs az anyaállatnak elegendő teje, vagy valamiért a kiscica nem tud megfelelő mennyiséget szopni. Emiatt az alom születésétől fogva szemmel kell tartani a testsúly alakulását.

Felnőtt állat esetében az egyik mögöttes ok a tápváltás lehet. Ha macskádnak nem ízlik az új eledel, abból valószínűleg kevesebbet fog enni. A másik magyarázat lehet, ha több házi kedvenced van, pláne, ha az egyik csak nemrég érkezett; ilyenkor gyakori, hogy az állatok eleszik egymás elől a kirakott tápot. Érdemes szemmel tartanod négylábúid étkezését, és ha indokolt, közbeavatkoznod, hogy mindenki a saját fejadagját egye meg.

Az is magyarázat lehet, hogy cicád valamilyen betegség okán nem fér hozzá a táljához. Például az az alagsorban van, de a fájó ízületei miatt nehézkessé vált számára a lépcsőzés.

Lehet, hogy az új eleséggel van a gond

2.) Bélparaziták

A bélférgesség egyik jellemzője, hogy az állat a megszokott, normál mennyiségű napi adag elfogyasztása mellett is fogy. A benti macskák esetében is érdemes erre gondolnod, hiszen a parazitákat akár a cipőd talpán is beviheted a lakásba. Valamint akkor is megfertőződhet a cica, ha bolhás lett, mivel a rovarok terjesztik a galandférget is. Ezen felül a nem megfelelően adagolt féreghajtó sem nyújt kellő védelmet. Az állatorvos bélsármintából tudja megállapítani, érintett-e a macska.

3.) Cukorbetegség

A cukorbetegség a macskák körében szerencsére nem gyakori, ám ha kialakul, az rendszeres orvosi felügyeletet igényel. A megmagyarázhatatlan fogyás mellett intő jel, ha az állat szembetűnően sokat iszik és sokat is vizel. Kezelés nélkül a cukorbetegség életveszélyes állapot, így semmiképpen sem szabad félvállról venni! Ez többnyire diétát, valamint inzulin adagolását jelenti.

A cukorbetegség folyamatos kontrollt igényel

4.) Pajzsmirigy-túlműködés

Jellemzően a közép- és időskorú macskáknál jelentkező pajzsmirigyproblémák közül a túlműködés fogyással jár. Ilyenkor a pajzsmirigy több hormont termel, aminek következtében az állat anyagcseréje felgyorsul. Az állandó éhség, a felgyorsult szívverés, a gyakori nyávogás, valamint a kevés alvás mind a tünetek közé tartoznak. Emellett szintén megfigyelhető a fokozott vízfogyasztás, és az ezzel párosuló gyakoribb vizeletürítés is. Gyógyszerekkel és speciális étrenddel, illetve étrend-kiegészítőkkel tudják kezelni a problémát.

5.) Daganat

A rákos elváltozások jellemző kísérő tünete a fogyás. Gyanú esetén a vérvizsgálat mellett ultrahangra és/vagy röntgenre, valamint mintavételre (biopszia) is szükség lesz.

A daganat egyik lehetséges diagnosztikai módszere az ultrahangos vizsgálat

6.) Vesebetegség

Ahhoz, hogy az állatorvos meg tudja állapítani, a vesékkel van-e gond, vér- és vizeletvizsgálatra lesz szükség. A kezelés általában gyógyszerezésből, valamint speciális diétából áll.

7.) Vírusos megbetegedések

A fertőző hashártyagyulladás (FIP), a macskaleukózis vagy macskaleukémia (FeLV) és a macska-AIDS (FIV) tünetei között is ott van a fogyás. Ha felmerül a gyanú, hogy a macska valamelyikben szenved, az orvos vértesztet fog végezni. Bővebben a betegségekről azok nevére kattintva tájékozódhatsz.

A kinti macskák több, akár halálos vírust is átadhatnak egymásnak karmolással vagy harapással

8.) Ha a kora miatt fogyott a macska

Ahogy kedvenced belép a szenior korba (általában 7 éves koruktól számítanak idősnek a macskák), úgy normális jelenség, hogy veszítenek az izomtömegükből. Mivel a szenior cicákat ajánlott évente kétszer rutinvizsgálatra vinni, így az orvos időben észreveheti, ha az élettani folyamatok mellett valamilyen betegség is hatással van az állat súlyára.

Mivel a kor előrehaladtával a legtöbb egészségügyi probléma kockázata megnő, így mindenképp komolyan kell venni ezeket a viziteket. Egy időben észlelt probléma sokkal eredményesebben kezelhető, ami egyúttal az állat életét is meghosszabbítja.

A fogyás mellett érdemes szót ejteni a hirtelen súlygyarapodásról is. Ide kattintva elolvashatod, milyen okok állhatnak a hízás hátterében.

bélférgesség bolha cukorbetegség daganat elhízás FeLV FIP FIV fogyás idős macska pajzsmirigy túlműködés rák vesebetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!