hirdetés

12 ok, amiért a macska elveszítheti a hangját: ebben az esetben kell orvoshoz vinni

Szénási Szimonetta

2024. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

Embereknél viszonylag gyakori, pláne ősszel és télen, hogy berekednek, és egy időre elveszítik a hangjukat. A macskákkal is történhet hasonló, amelynek számos oka lehet.

hirdetés

Ha kedvencednek „elmegy a hangja”, elsőre meglepő, egyúttal ijesztő lehet. Nem ok nélkül! Ugyanis bizonyos esetekben súlyos, életveszélyes állapotot jelez, amivel mihamarabb orvoshoz kell vinni az állatot. Az alábbiakban sorra vesszük, mik azok az okok, amelyek miatt a macska elveszítheti a hangját, és mi a teendőd neked gazdiként.

Légzési problémákat okozhat

A cica hangjának elváltozása mögött a gége, azaz a toroknak a hangszalagokat is magában foglaló részének szerkezetében vagy működésében bekövetkezett változás áll. Mint a PetMD állatorvosi szakoldal hangsúlyozza, az esetek többségében muszáj orvoshoz vinni az állatot, mivel ez az állapot – a kiváltó októl függően – gyorsan légzési és nyelési nehézségekhez vezethet.

Mi állhat a háttérben?

1.) Fertőzés

Az esetek többségében valamilyen felső légúti fertőzés okozza a panaszokat, amely a gégét is érinti. Ilyenkor a torok duzzanata macska hangjának átmeneti megváltozását, illetve elvesztését okozhatja. Mivel ezeket a betegségeket, illetve a tüneteket kezelni kell, így fontos, hogy mihamarabb lássa orvos kedvencedet.

2.) Polip

Macskák esetében a jóindulatú polipok leggyakrabban a száj hátsó részében, az orrgaratban fordulnak elő.

3.) Daganat

A torokban előforduló két leggyakoribb rákos megbetegedés a limfóma és a laphámrák. Ahogy növekednek, a macska hangjának megváltozását vagy elvesztését, valamint zajos légzést okoznak.

4.) Sérülés

A torok területét ért bármilyen trauma vagy sérülés a gége szerkezetének duzzanatát és károsodását okozhatja, amely a macska hangjának megváltozásával járhat. Ilyen trauma lehet egy szúrt vagy harapott seb, amelyek rövid idő alatt el tudnak fertőződni, helyükön pedig tályog is kialakulhat.

5.) Irritáció

A mérgezések, valamint a krónikus hányás a torok kimaródását okozhatják.

6.) Bénulás

A gégebénulás olyan állapot, amikor a gége egy része vagy egésze nem képes mozogni. A gégefőnek van egy sor kapuja, az úgynevezett arytenoidok, amelyek mindig nyitva vannak, hogy a macska lélegezni tudjon. Nyeléskor bezáródnak, hogy a víz és a táplálék biztonságosan be tudjon jutni a nyelőcsőbe. Gégebénulás esetén a hang megváltozik, a légzés hangosabbá válik, és a macska jobban ki van téve az aspirációs tüdőgyulladás veszélyének, mivel az étel és a víz a tüdőbe juthat.

A torokproblémák az evésre is hatással vannak.

7.) Ödéma

A gégeödéma a torok különböző okokból eredő általános duzzanata, amely szintén hatással van a hangadásra.

8.) Túl sok nyávogás

A túlzásba vitt nyávogás is előidézhet rekedtséget, de ez csak kisebb mértékű hangváltozás.

9.) Rovarcsípés

A rovarcsípés hangváltozáshoz vagy hangvesztéshez, valamint légzési nehézséghez vezethet.

10.) Brachycephalicus légúti szindróma

Az úgynevezett nyomott orrú fajták, mint a perzsák tipikus betegsége a brachycephalicus légúti szindróma, amely szintén a macska hangjának megváltozásával járhat.

11.) Egyéb betegségek

A myasthenia gravis egy idegrendszert érintő autoimmun betegség, amely az izomzat elgyengülésével jár. Bár az izmok az egész testben gyengébbek lehetnek, néha ez a torokra és a nyelőcsőre korlátozódik, ami a nyávogás megváltozását és táplálék visszaszivárgását okozza.

Az eozinofil granuloma komplex a bőr és a száj gyulladásos (duzzanattal járó) rendellenességeinek egy csoportja. Esetenként a gyulladás a torokban jelentkezik, ahol a duzzanat a hang megváltozását vagy teljes elvesztését okozza.

Nagyon ritkán ugyan, de előfordul, hogy azoknak a macskáknak, akiknél a pajzsmirigy túlműködést műtéti úton vagy injekciózással kezelték, a beavatkozás után megváltozik a hangjuk. De akár el is veszíthetik azt.

Egyéb aggasztó tünetek

A hang elváltozása, illetve elvesztése mellett szintén aggodalomra ad okot, ha az állat szeme vagy orra elkezd váladékozni, kancsalság jelentkezik. A letargia, a gyors kifáradás, a hányás, a nyáladzás és az étel-ital elutasítása is mihamarabbi kivizsgálást indokolnak.

A torok területének szemmel látható duzzanata, a fej tétova, nehézkes mozgatása, a légzési és a nyelési nehézség, a túl zajos, ziháló levegővétel, a hasizmok használata a légzéshez, továbbá az íny lilás vagy pirosas elszíneződése mind életveszélyes állapotra utalnak, amely azonnali beavatkozást igényel.

Visszanyerheti-e a macska a hangját?

A legtöbb esetben a hang elvesztése nem tartós, ám ez mindig a kiváltó októl függ. Ha valamiken beavatkozás következtében történt, műteni kellett az állatot, vagy idegkárosodás történt, csak idővel derül ki, visszaáll-e a normális állapot.

A néma nyávogás

Tapasztaltad már, hogy néha olyan, mintha kedvenced némán nyávogna? A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy egyszerűen olyan magas hangtartományban ad ki hangot, amit te már nem érzékelsz. Mint magyarázzák, a macskák 48 Hz és 85 kHz között hallanak, ami eltér az emberi hangtartománytól (20 Hz és 20 kHz). Azonban ha ez a jelenség hirtelen lép fel és állandósul, úgy beszélni kell az állatorvossal, mert a fent felsorolt problémákat jelezheti.

A macskák dorombolása is roppant érdekes, ráadásul a kutatók a közelmúltban megfejtették, miként adják ki kedvenceink ezt a jellegzetes hangot. Ebben a cikkben olvashatod a részleteket.

betegség daganat dorombolás fertőzés hang hangadás tüdőgyulladás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!