hirdetés

10 tünet, ami azt jelezheti, hogy kedvenced pajzsmirigy-alulműködéstől szenved: a rendellenes testarányok árulkodók

Hangai Lilla

2023. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

A pajzsmirigy-alulműködés a macskák esetében szerencsére ritka, de mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla, ugyanis ha nem kezelik, nagyban csökkenti kedvenceink életszínvonalát.

hirdetés

Két fajtája van, a veleszületett és a szerzett. A leggyakoribb forgatókönyv szerint a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő macskákat a kezelés során túlkorrigálják, és a betegségük átcsap pajzsmirigy-alulműködésbe.

Mi a különbség a szerzett és a veleszületett betegség között?

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés ritkán fordul elő, és értelemszerűen már születéskor jelen van a kiscicákban. A pajzsmirigyhormon fontos szerepet játszik az idegrendszer és a csontrendszer fejlődésében, így azoknál a kölyköknél, akiknél ez a hormon hiányzik, kapcsolódó tünetek jelentkeznek. Ilyen például a mentális tompaság és a normálisnál kisebb testarányok megjelenése. A szerzett pajzsmirigy-alulműködés szintén ritkán fordul elő, és további három alkategóriára osztható fel: primer, másodlagos és iatrogén. Mindegyik típusnak különböző okai vannak.

Úgy gondolják, hogy az elsődleges, vagyis a primer pajzsmirigy-alulműködés oka lehet például a limfocitás pajzsmirigygyulladás vagy a pajzsmirigy-sorvadás. A másodlagos pajzsmirigy-alulműködés például megjelenhet olyan fejsérülés következtében, ahol az agyalapi mirigy termelésének csökkenésének következtében a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) csökkenése következett be. Az iatrogén pajzsmirigy-alulműködés olyan macskáknál fordulhat elő, akiket pajzsmirigy-túlműködéssel kezelnek, majd a kezelés (műtét, jódterápia, gyógyszerek) során túlkorrigálták a betegséget.

Tünetek

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködésnél a következő tünetek figyelhetők meg:

  • Mentális tompaság
  • Kisebb méretűek alomtársaikhoz képest
  • Rendellenes testarányok (nagy és széles fej, megnagyobbodott nyelv, rövid végtagok)
  • Letargia
  • Ingatag járás (ataxia)
  • Száraz bőr
  • Elvékonyodott szőrzet

A szerzett pajzsmirigy-alulműködésnél a következő tüneteket figyelhetők meg:

Kezelése

A kezelés a pajzsmirigyhormon normál vérszintjének helyreállítására irányul. Ezt általában gyógyszerrel végzik, ami lehet tabletta vagy folyékony állagú is. A veleszületett és a szerzett betegség kezelése is életen át tartó gyógyszeres kezelést igényel. Ha nem gyógyítják, a pajzsmirigy-alulműködés hatással lehet a vesék működésére és komoly fájdalmakkal is járhat.

A veleszületett állapotban sajnos nem lehet megmondani, hogy a cica meddig marad életben, ugyanis ennek megállapításához szükséges tudni, hogy a csontváz és az idegrendszer mennyire károsodott. A szerzett betegség esetében a kilátások a túlélésre és a zavartalanul folytatható, jó minőségű életre nagyon jók. Rendszeres orvosi vizsgálatokra szükség lesz azonban, ugyanis fontos ellenőrizni, hogy a gyógyszer adagolása megfelelően van-e beállítva. A túladagolás veszélye fennáll, aminek halálos következménye lehet.

Továbbá fontos még az étrendjükre is kiemelt figyelmet fordítani. Természetesen az állatorvos ebben is segíteni fog, nem csak a gyógyszeres kezelés beállításában.

ataxia betegség betegség tünetei csökkenő étvágy gyógyszeres kezelés hormon hormonális betegség hulló szőrzet ingatag járás letargia mentális egészség pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy túlműködés rendellenes testarányok száraz bőr szerzett betegség túlsúlyos macska veleszületett betegség vesebetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink