hirdetés

10 tünet, ami azt jelezheti, hogy kedvenced pajzsmirigy-alulműködéstől szenved: a rendellenes testarányok árulkodók

Hangai Lilla, 2023. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

A pajzsmirigy-alulműködés a macskák esetében szerencsére ritka, de mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla, ugyanis ha nem kezelik, nagyban csökkenti kedvenceink életszínvonalát.

hirdetés

Két fajtája van, a veleszületett és a szerzett. A leggyakoribb forgatókönyv szerint a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő macskákat a kezelés során túlkorrigálják, és a betegségük átcsap pajzsmirigy-alulműködésbe.

Mi a különbség a szerzett és a veleszületett betegség között?

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés ritkán fordul elő, és értelemszerűen már születéskor jelen van a kiscicákban. A pajzsmirigyhormon fontos szerepet játszik az idegrendszer és a csontrendszer fejlődésében, így azoknál a kölyköknél, akiknél ez a hormon hiányzik, kapcsolódó tünetek jelentkeznek. Ilyen például a mentális tompaság és a normálisnál kisebb testarányok megjelenése. A szerzett pajzsmirigy-alulműködés szintén ritkán fordul elő, és további három alkategóriára osztható fel: primer, másodlagos és iatrogén. Mindegyik típusnak különböző okai vannak.

Úgy gondolják, hogy az elsődleges, vagyis a primer pajzsmirigy-alulműködés oka lehet például a limfocitás pajzsmirigygyulladás vagy a pajzsmirigy-sorvadás. A másodlagos pajzsmirigy-alulműködés például megjelenhet olyan fejsérülés következtében, ahol az agyalapi mirigy termelésének csökkenésének következtében a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) csökkenése következett be. Az iatrogén pajzsmirigy-alulműködés olyan macskáknál fordulhat elő, akiket pajzsmirigy-túlműködéssel kezelnek, majd a kezelés (műtét, jódterápia, gyógyszerek) során túlkorrigálták a betegséget.

Tünetek

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködésnél a következő tünetek figyelhetők meg:

  • Mentális tompaság
  • Kisebb méretűek alomtársaikhoz képest
  • Rendellenes testarányok (nagy és széles fej, megnagyobbodott nyelv, rövid végtagok)
  • Letargia
  • Ingatag járás (ataxia)
  • Száraz bőr
  • Elvékonyodott szőrzet

A szerzett pajzsmirigy-alulműködésnél a következő tüneteket figyelhetők meg:

Kezelése

A kezelés a pajzsmirigyhormon normál vérszintjének helyreállítására irányul. Ezt általában gyógyszerrel végzik, ami lehet tabletta vagy folyékony állagú is. A veleszületett és a szerzett betegség kezelése is életen át tartó gyógyszeres kezelést igényel. Ha nem gyógyítják, a pajzsmirigy-alulműködés hatással lehet a vesék működésére és komoly fájdalmakkal is járhat.

A veleszületett állapotban sajnos nem lehet megmondani, hogy a cica meddig marad életben, ugyanis ennek megállapításához szükséges tudni, hogy a csontváz és az idegrendszer mennyire károsodott. A szerzett betegség esetében a kilátások a túlélésre és a zavartalanul folytatható, jó minőségű életre nagyon jók. Rendszeres orvosi vizsgálatokra szükség lesz azonban, ugyanis fontos ellenőrizni, hogy a gyógyszer adagolása megfelelően van-e beállítva. A túladagolás veszélye fennáll, aminek halálos következménye lehet.

Továbbá fontos még az étrendjükre is kiemelt figyelmet fordítani. Természetesen az állatorvos ebben is segíteni fog, nem csak a gyógyszeres kezelés beállításában.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon