hirdetés

Így néz ki egy cukorbeteg macska napi rutinja

Hangai Lilla

2023. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

Rylie cica 2 éves és a cukorbeteg. Mielőtt reggelente elfogyasztja a reggelijét, gazdija vesz tőle egy csepp vért, hogy megmérje a vércukorszintjét.

hirdetés

Az internet népe megőrül a cukorbeteg macska reggeli rutinjáért. Mi pedig örülünk ennek, mert általa sikerül felhívni a figyelmet a betegségre, ami bizony bármilyen cicát érinthet fajtától, nemtől és kortól függetlenül.

A cicák számára is elérhetőek már a vércukorszint-monitorozó szenzorok.

Azt hitték az orvosok, hogy allergia

„Az egész úgy kezdődött, hogy kiütések és vörös dudorok jelentek meg a fülében és annak környékén, valamint az egész pofiján, beleértve az ajkát és a bajuszpárnáját is. Számos különböző állatorvoshoz elvittem, akiknek különböző véleményük volt a kiütések okát illetően, de senki sem tudta pontosan diagnosztizálni. Azt mondták, hogy ez csak valamiféle allergia lehet. Ez négy-öt hónappal ezelőtt történt.

Szteroidokat írtak fel neki, amik aztán cukorbetegséghez vezettek. Ez egy vérvételből derült ki. Naponta kétszer inzulint kell adnunk neki, valamint ellenőrizni kell a vércukorszintjét többször is. A kiütései 1-2 hónap múlva eltűntek, de nemrégiben sajnos visszatértek. Bőrgyógyász szakorvosnál is jártunk vele, több dolgot kizártunk, ám válasz továbbra sincs.” – mesélte a gazdi a Newsweeknek.

Így zajlik az inzulin beadása: 

@ryercat

💉 Another morning, another dose 💉😿 #diabetes #diabeticcat #catsoftiktok #fyp #foryourpage #cats #felinediabetes #diabetesawareness

♬ Late Tears - Muspace Lofi

Így történik a cukorbeteg macska napi rutinja

Mielőtt Rylie megkapja a reggelijét, mindenképpen meg kell mérniük a vércukorszintjét, csak azután kaphatja meg az inzulint is. A videón nagyon kedves látványt nyújt, hogy a kellemetlenségek ellenére a cica nagyfiúsan, bátorsággal tűri a folyamatot. Ráadásul teljes mértékben megbízik a gazdijában.

A gazdi a felvételen elmagyarázza a cicának, hogy az aznapi eredmények kicsit magasabbak a kelleténél. Az arány 24 mmol/l, egy átlagos macska értékének valahová 4,4 és 8 közé kellene esnie.

A mérés után a kandúr megkapja a reggelijét is, ami nyers kenguru- és bárányhúsból, valamint máriatövis kivonatból áll. (Az utóbbi segíti a gyógyszerek toxicitását csökkenteni a májban.) A reggeli után a cica megkapja az inzulinadagját is, majd néhány jutalomfalatot, amiért ilyen ügyesen viselkedett. Melanie, a gazdi elmondta, hogy sajnos Rylie nemrég kórházba került és 3 napot töltött el az intenzív osztályon, mert valószínűleg diabéteszes keteoacidózis szenved, ami egy súlyos anyagcserezavar és a magasa vércukorszint, valamint az inzulinhiány okozza.

Az említett napi rutin:

@ryercat

😺 Our boy Rylie's daily routine twice a day for his diabetes 💉🩸 #catsoftiktok #diabetesawareness #diabeticcat #felinediabetes #trend #fyp #diabeticcat

♬ original sound - RYERCAT

A speciális étrend sokat segíthet a betegség kezelésében

Dr. Joanna Woodnutt állatorvos elmondta Newsweeknek, hogy bár a speciális étrend sokat segíthet a macskák cukorbetegségének kezelésében, személy szerint nem ajánlja a nyers táplálást, vagyis a BARF diétát. „Eltérően a kutyáktól, akiknek a cukorbetegség diagnosztizálása után egész életükben inzulin injekciót kell kapniuk, a macskák remisszióba (egy krónikus betegség ideiglenes tünetmentes, nyugalmi szakasza) kerülhetnek, ha cukorbetegségüket megfelelően kezelik, és ebben nagy szerepe van az étrendnek. Az alacsony szénhidráttartalmú diétáról tudományosan bizonyított, hogy segít a cukorbetegségben a macskáknál, mivel az emésztés során kisebb mértékben idézi elő a vércukorszint megemelkedését. Emiatt a cukorbeteg macskáknak mindenképpen ajánlott a magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az étrendnek nyersnek kell lennie, és én személy szerint nem is tanácsolom. A nyers étrend esetében nagyobb a kórokozók kockázata, mint a főtt táplálékoknál, és egy esetleges betegség destabilizálja a cukorbetegséget.” – magyarázta a doktornő.

A cukorbetegségről itt írtunk bővebben, mindenképpen javasoljuk, hogy olvasd el a cikket; bemutatjuk a tüneteket, szó lesz a hajlandóságról, és természetesen a lehetséges kezelési módokról is.

beteg a macska cukorbetegség igaz történet megható történet videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!