hirdetés

Tápváltás: így csináld, hogy ne okozzon gondot

Szénási Szimonetta

2024. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Több oka is lehet, amiért le kell cserélned az eddig vásárolt macskaeledelt. Elmondjuk, hogyan lesz problémamentes az átállás.

hirdetés

Sok cica elég válogatós, ha a táp márkájáról, állagáról és ízesítéséről van szó. Több gazda is megerősítette, hogy kedvence kizárólag egyfajta macskaeledelt fogad el, és jajj a botor kétlábúnak, ha mégsem olyat emel le a polcról. Ám van, amikor muszáj váltani. Ennek lehet egészségügyi, de praktikus oka is. Alább sorra vesszük ezeket, és azt is részletezzük, hogyan lesz problémamentes a macskaeledel váltása.

Nem mindegy, miként vezeted be az új tápot

Egészségügyi indok

Az egyik legnyomósabb indok a tápváltásra, ha az kedvenced egészségét szolgálja. Ha az állat túlsúlyos, az állatorvos speciális macskaeledelt javasolhat, ahogy a húgyúti problémák vagy az ivartalanítás is indokolttá teheti a cserét. Az életkor előrehaladtával szintén egészségügyi oka van a változtatásnak.

Egy másik lehetőség, hogy megszűnt az eddig vásárolt fajta, továbbá az is megesik, hogy valamilyen okból kedvenced már nem fogadja el a megszokottat. Olyankor is érdemes váltani, ha rájöttél, hogy a mostani táp összetétele nem megfelelő a macska számára. (Például túl kevés húst tartalmaz, ellenben sok gabonát vagy zöldséget.)

A macskaeledel váltása előtt mindig tanulmányozd az új táp címkéjét

Mi alapján válassz újat?

Ebben a legnagyobb segítségedre az állatorvosotok lesz, aki egészségügyi indok esetén maga fogja megmondani, mi az optimális a macskád számára. Ám akkor is bátran kérd ki a véleményét, ha más okból váltanál. Ami mindenképp fontos az új eledel kiválasztásánál, az az összetétel; fontos, hogy a macskatáp elegendő fehérjét tartalmazzon. Emiatt a fő összetevő valamilyen hús legyen. Itt szempont lehet, hogy korábban mit kapott a cica. A főleg csirkén vagy marhán élő macska nem biztos, hogy örömmel fogad egy tonhalas vagy garnélás verziót.

Mindig olvasd el figyelmesen a macskaeledel címkéjét. Annak értelmezésében ez a cikkünk fog nagy segítséget nyújtani, amelyben minden fontos részletet kielemeztünk. Amire még érdemes odafigyelni az ízesítés mellett, az az állag. Ha eddig főként pástétomot kapott kedvenced, akkor drasztikus lehet számára, ha egyik napról a másikra csak száraztápot rejt a tálkája. Éppen ezért tartsd be a fokozatosság elvét!

Az állag is fontos

A macskaeledel váltása így történjen

A fenti okok miatt lényeges, hogy az új macskaeledelt apránként vezesd be a cica étrendjébe. Ez amiatt is fontos, hogy az állat szervezetének legyen ideje hozzászokni az új táphoz, és az ne okozzon gyomor- vagy bélrendszeri panaszokat.

Az alábbiak szerint keverd hozzá az újat a már megszokott ételéhez:

  • 1-2. nap: a régi eledel tegye ki az adag 75%-át, míg az új a maradék 25%-ot.
  • 3-4. nap: 50-50%-ra módosítsd az arányt.
  • 5-6. nap: most már lehet 75% az új, a maradék pedig a régi.
  • 7.nap: próbáld kizárólag az új macskaeledelt kínálni a cicának.

A legtöbb macska esetében elegendő egy hét az átállásra, ám ez egyedenként eltérő lehet. Figyeld kedvenced reakcióit, és ha úgy látod, rosszul reagál a cserére (nem vagy kevesebbet eszik, hasmenése lesz, hány, bágyadt, kedvetlen), akkor egyeztess az orvossal, és addig függeszd fel az új étek adását. Lehet, hogy csak több időt kell hagyni a macska szervezetének, ám előfordul, hogy a kiválasztott táp nem megfelelő a számára.

A kölyökről felnőtt tápra való átállásnak is fokozatosan kell történnie

Többféle menü

Ha attól tartasz, hogy kedvenced túlságosan ragaszkodni fog egyetlen márkához vagy ízhez, a legjobb, ha időről időre tudatosan cserélgeted a különféle macskaeledeleket. Ugyanez igaz az állagra is; a kizárólag nedves, vagy csakis száraztápon élő macskák később nehezebben fogadják el a más állagú étkeket.

Ennyi a minimális mennyiség

Amikor valamilyen újdonsággal próbálkozol macskád menüjét tekintve, nem kell megijedned, ha kezdetben kevesebbet fogad el belőle. Ám van egy kritikus határ, ami alá nem szabad menni: ez pedig 3 evőkanál/nap – figyelmeztetnek a PetMD állatorvosi szakoldalon. Ugyanis ha a macska nem visz be elegendő fehérjét a szervezetébe, az rövid idő alatt májlipidózishoz vezethet.

A májlipidózis, azaz a zsírmáj akkor is kialakulhat, ha túlsúlyos kedvencedet túl hirtelen szeretnéd lefogyasztani. A drasztikus fogyókúra veszélyes! Helyette fogadd meg ebben a cikkünkben adott tanácsainkat, amelyekkel biztonságosan hozhatod formába kedvencedet.

állatorvos diéta eledel eledel címkéje húgyúti ivartalanítás macskaeledel májbetegség túlsúly túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink